Nuoria muistutetaan jättämään rata rauhaan – Vakava asia tuodaan esille mustalla huumorilla maustettuna

Nuoria muistutetaan syysloma-aikaan uudella animaatiolla rautatieturvallisuudesta. Jätä rata rauhaan -kampanja näkyy erityisesti TikTokissa, mutta myös Väyläviraston muissa sosiaalisen median kanavissa.

Nuorille suunnatussa kampanjassa on uuden animaation lisäksivaljastettu kaksi nuorten seuraamaa vaikuttajaa viemään tärkeää viestiä eteenpäin.

– Kadonneet kaverit -animaatiolla haluamme tavoittaa erityisesti nuoret miehet ja pojat sekä muistuttaa, että minkäänlainen oleskelu tai luvaton toiminta rautatiellä ei ole ok. Oman hengenvaaran lisäksi pelissä on myös junien ja niiden matkustajien turvallisuus, valmiuden ja varautumisen asiantuntija Aino Gröhn Väylävirastosta.

Vakava asia tuodaan uudessa animaatiossa esille mustalla huumorilla maustettuna. Animaatio esittelee luvattoman rautatiellä liikkumisen mahdollisia seurauksia ja kannustaa jättämään radan rauhaan kaikissa tilanteissa.

Miksi rautatiellä ei saa liikkua?

Rautatien tai ratapihan yli tai läpi ei saa oikaista. Rautatien saa ylittää vain tasoristeyksestä. Liikkuminen raiteilla tai niiden välittömässä läheisyydessä on lain mukaan kielletty.

Väylävirasto muistuttaa, että sähkörata on aina hengenvaarallinen. Sähkö voi ”hypätä” ajolangoista kauaskin. Vaunujen päälle kiipeäminen voi aiheuttaa hengenvaarallisen sähköiskun toisin kuin elokuvissa. Juna ei voi väistää ja sen pysähtymismatka on aina useita satoja metrejä. Lisäksi junat ovat todella hiljaisia ja junan kuulee vasta, kun on liian myöhäistä.

Liikkuvan junan aiheuttama ilmavirta kaataa radan lähellä olevan ihmisen helposti. Junan tuloa ei voi ennakoida pelkän aikataulun perusteella, etenkään tavarajunien ja ratatyökoneiden osalta.

Radalla oleskelusta tehdään aina ilmoitus hätäkeskukseen ja poliisille. Ilkivalta, esimerkiksi raiteille jätetty esine, voi aiheuttaa vakavien henkilövahinkojen lisäksi viivästymisiä tai junakaluston vahingoittumisen. Korjauskustannukset voivat olla suuret ja tekijältä voidaan vaatia vahingonkorvauksia.

Väylävirasto sanoo, että lasten ja nuorten kanssa on tärkeää keskustella siitä, miksi rautatiellä ei saa liikkua.