Ylöjärven kaupunki varautuu kohoaviin energiakustannuksiin

Ylöjärven kaupungin suurimpia sähkösyöppöjä kiinteistöissä ovat talotekniikka ja uimahalli. Katuvaloja ei ehkä sammuteta.
Iso osa Ylöjärven katuvaloista on led-valoja. Niiden sammuttaminen toisi vs. kaupunkirakennejohtaja Jukka Nurmen mukaan marginaalisia säästöjä.  (Kuva: Sanna Hillberg)

Ylöjärven kaupungin vs. kaupunkirakennejohtaja Jukka Nurmi kertoo, että kohonneet ja kohoavat energiakustannukset on huomioitu talousarvioesityksessä vuodelle 2023, jonka tekninen lautakunta teki kokouksessaan syyskuussa.

– Olemme Kuntien Hankintapalvelut Oy:n kilpailuttamassa pörssisähkössä, niin meillä on ensi talvi pääsääntöisesti kiinnitetty eli tiedämme pääsääntöisesti ensi talvena kaupungille kohdistuvat sähkön kustannukset, hän sanoo.

– Kiinnitykset takaavat vakautta, että osaamme arvioida yksikköhinnan seuraavan talven osalta. Kovilla pakkasilla sähköä tietysti menee vähän enemmän.

Kaupungin suurimpia sähkösyöppöjä kiinteistöissä ovat Nurmen mukaan talotekniikka kuten ilmastointi sekä koneet ja laitteet laitoskeittiöissä. Myös uimahalli on suuri energiankuluttaja.

Kaupungin omistamissa tiloissa lukuun ottamatta terveyskeskusta ja hoitolaitoksia sisälämpötilaa on päätetty laskea yhden asteen verran.

Tekninen lautakunta käsittelee muita sähkön säästämiskohteita kokouksessaan 19. lokakuuta. Se laatii listan ja tekee päätöksen kohteista, mistä energiaa voidaan säästää kovan sähkön kulutuksen huippukausien aikana, esimerkiksi kovilla pakkasilla.

Sammuvatko katuvalot?

Osa Ylöjärven katuvalaistuksesta toimii niin sanottujen älykkäiden keskusten avulla, joiden ohjausjärjestelmä ei tue sitä, että valaistus kytketään välillä pois päältä.

– Kaupunki ei ehkä ole lähdössä siihen, että katuvaloja lähdetään sammuttamaan. Aika iso osa on jo led-valaistuksia, niin säästö on aika marginaalinen. Tämäkin on kuitenkin teknisen lautakunnan listalla, että saadaanko sieltä pieniä säästöjä aikaan.

Nurmen mukaan liikuntareiteillä valaistusta ei olla sammuttamassa ainakaan poikkeuksellisiin aikoihin, koska se on turvallisuusasia.

Kaupungin jouluvalot ja Loiste Ylöjärvi -valotaidefestivaali ovat kulutukseltaan pieniä, mutta tekninen lautakunta keskustelee myös niistä seuraavassa kokouksessaan.

Kaupungin omistamissa tiloissa lukuun ottamatta terveyskeskusta ja hoitolaitoksia sisälämpötilaa on päätetty laskea yhden asteen verran. (Arkistokuva)

Varautuminen sähkökatkoihin 

Miten Ylöjärven kaupunki sitten varautuu mahdollisiin sähkökatkoihin? Nurmi toivoo, että ennakoivat säästötoimenpiteet vaikuttavat siihen, ettei suunniteltuja sähkökatkoja tarvitse ottaa säästökeinona käyttöön.

– Kyllähän meidän kaikkeen pitää varautua, mutta toivotaan, että ennakoivilla säästötoimenpiteillä ettei sähkökatkoksiin tarvitse valtakunnan tasolla mennä. Kriittiset toiminnot pitää aina turvata. Varavoimaa meillä on joissakin kohteissa.

– On tärkeää, että saamme energiaa riittämään valtakunnan tasolla. Se on jokaisen ihmisen ja yhteisön asia, että tehdään ennaltaehkäisevää säästötoimintaa.

Tekninen lautakunta käsittelee kokouksessaan 19. lokakuuta myös varautumista sähkökatkoihin.