Asuntilan Martat – Mukavaa yhteistä tekemistä mehiläisvahaliinoista tankotanssiin

Monella saattaa olla harhakuva martoista keinuttelemassa kiikkustuoleissa villasukkia kutoen ja siivousvinkkejä vaihtaen. Modernit martat lähtevät yhdessä pelaamaan vaikka pokeria – ja kyllä he jakavat herkkureseptejäkin.
Asuntilan marttojen hallitus: Tarja Toivonen (vas.), Kaisa Salmivalli, Tarja Janhunen, Katja Volanto, Pia Kaunisto, Katri Rantala ja Riikka Virtanen. (Kuvat: Sanna Hillberg)

Syyskuun 14. päivä Asuntilan Martat järjesti Leijassa naisten illan teemalla Ilon pisaroita. Oli joukossa yksi marttikin. Asuntilan marttojen Katja Volannon mukaan miehetkin ovat vähitellen löytämässä tiensä marttojen toimintaan.

Ilta alkoi teemaan liittyen pirteästi kuplivalla, kun vieraiden laseihin kaadettiin kuusenkerkästä valmistettua pirskahtelevaa kuohujuomaa.

Ilon pisaroita tarjoiltiin myös kuusenkerkkäkuohuvan muodossa.

– Tämä sopii oikein hyvin Asuntilan martoille, sillä kuusenkerkkä on oikein ikiaikainen klassikko, mitä on poimittu ja kerätty metsistä ja tehty siitä siirappia. Nyt se tarjoillaan kuohuvan muodossa, joka on hieman modernimpaa, kuten meidän toimintammekin. Tarjoamme klassisia ja perinteitä arvostavia elementtejä, mutta myös ketterästi ja rohkeasti kokeilemme uusia, kertoi yhdistyksen varapuheenjohtaja Katri Rantala tapahtuman avauspuheenvuorossa.

Leijan monitoimisali täyttyi kuulijoista naisten illassa. Katri Rantala ja Tarja Janhunen kertovat marttojen toiminnasta.

Asuntilan marttojen jäsen, Terveyskauppa Mistelin fytonomi Tarja Toivonen teki oman esityksensä alussa katsauksen marttaliikkeen historiaan ja kertoi tämän jälkeen ravinteiden ja hormonien vaikutuksista erityisesti naisten elämään eri ikäkausina. Hän kertoi myös liikunnan, elämänasenteen, unelmoinnin ja hiljaisuuden vaikutuksista hyvinvointiin ja kehotti jokaista kehittelemään itselleen ”mahtikehun”.

Kuusenkerkkäjuoman ohella tapahtumassa oli tarjolla maistiaisia juurileivonnaisista. Lisäksi marttojen pöydässä oli esillä marttailloissa valmistettuja mehiläisvahaliinoja ja bambutiskirättejä. Tapahtumassa oli myös mahdollista mittauttaa veriarvoja sekä saada hierontaa.

Myös pullaa voi leipoa juuresta.

Aktiivinen yhdistys

Katri Rantala on ollut mukana Asuntilan martoissa viitisentoista vuotta. Hän kertoo, että yhdistys on aktiivinen ja kokoontuu noin kolmen viikon välein. Pitempiä taukoja toiminnassa on joulun ja vuoden vaihteen aikaan sekä kesällä.

Mikä on Marttatoiminnan ydin?

– Aluksi se oli, että pääsee tutustumaan oman alueen ihmisiin. Siellä on samassa elämäntilanteessa olevia ja samanhenkisiä naisia, Rantala kertoo ja lisää, että marttaideologia on lähellä hänen sydäntään:

– Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen, käsityöt ja ruoka ja kaikki tällainen.

Mutta nykymarttailu ei ole ainoastaan reseptien ja neuleohjeiden vaihtamista tai yleisiä kodinhoidon vinkkejä, vaan myös hauskanpitoa ja yhteisiä elämyksiä.

– Olemme tehneet yhdessä kaikkea kivaa. Olemme päässeet vierailuille sellaisiin paikkoihin, joihin ei muuten pääse, Rantala kertoo ja mainitsee esimerkkeinä Finlaysonin Pikku Palatsin, Villa Royalin, Nokian Panimon sekä Herkkujuustolan Mouhijärvellä.

Pia Kaunisto lisää, että Martat ovat käyneet vierailemassa myös paikallisissa yrityksissä ja pyrkineet tukemaan näitä.

Marttojen pöytä oli katettu mehiläisvahaliinoilla, bambutiskiräteillä ja juurileivonnaisilla.

Tulossa: pokeria ja jouluaskartelua

Ikimuistoisia yhteisiä hetkiä Asuntilan Martat ovat kokeneet muun muassa saunailloissa, Aira Samulinin Hyrsylän Mutkassa sekä risteilyllä Hämeenkyrössä M/S Purimolla, missä kuunneltiin Mika Sundqvistin soittoa ja syötiin grillimakkaraa.

Ylöjärveläiset martat ovat varsin trenditietoisia ja kokeilunhaluisia: yhdessä on testattu tankotanssia ja maisteltu viinejä. Marraskuussa lähdetään porukalla pelaamaan pokeria ja rulettia.

Tämän syksyn toimintakalenteriin on merkitty myös taidemaalausta, padelia sekä jouluista askartelua.

Asuntilan martoissa on tällä hetkellä noin 60 jäsentä ja he toivottavat uudet jäsenet tervetulleiksi. Toimintaan mukaan tullakseen ei tarvitse asua Asuntilassa.

IG: asuntilanmartat

Riikka Virtanen (vas.) ja Heljä Kaipio keskustelevat marttatoiminnasta. Kaipio oli tullut paikalle Lempäälästä. Hänelle marttailu on tullut äidinperintönä.