Julkistaminen ensi sunnuntaina konsertissa – Pasi Kaunisto kiittää kirjailijatytärtään suorasanaisesta elämäkerrastaan

Pasi Kauniston runsaan 50 vuoden uraan mahtuu tuhansia esiintymisiä. Ylöjärveläisartistin elämäkerta on nyt paketissa. Milja-tyttären kirjoittama kirja julkistetaan ensi sunnuntaina Tampereen Komediateatterin kesäteatterissa pidettävän konsertin yhteydessä.
Pasi Kauniston runsaan 50 vuoden uraan mahtuu tuhansia esiintymisiä. Ylöjärveläisartistin elämäkerta on nyt paketissa. Milja-tyttären kirjoittama kirja julkistetaan ensi sunnuntaina Tampereen Komediateatterin kesäteatterissa pidettävän konsertin yhteydessä.

Pasi Kaunisto – Elävän laulajan sielu -teos tuli kirjakauppojen hyllyille viime viikon perjantaina. Elämäkerran virallinen julkistaminen tapahtuu puolestaan tulevana sunnuntaina Tampereen Komediateatterin kesäteatterissa, jossa Kaunisto konsertoi kollegansa Kai Hyttisen kanssa. 71-vuotias Kaunisto kiittelee kirjailija-musiikintekijätytärtään Milja Kaunistoa tämän kirjoittamasta elämäkerrastaan. Isä sanoo käyneensä monta syvällistä keskustelua kirjoittajan kanssa. – Milja oli tehnyt valtavan pohja- ja taustatyön, sillä en todellakaan olisi jaksanut muistaa, mitä kaikkea eri vuosikymmenillä on tapahtunut, päähenkilö kertoo.

Pasi Kaunisto poimi meheviä karviaisia viime sunnuntaina kuulaassa syyssäässä Viljakkalassa. Punaruskeaposkiset marjat ovat todellisia ryllyköitä kypsyydessään. Pensasta tyhjentäessään mies kelasi elämäänsä ja siitä paketoitua opusta.

Nyt rakastetun supisuomalaisen iskelmäkomeetan elämäkerta on kirjoissa ja kansissa. Gummeruksen kustantama painotuore teos ilmestyi kirjakauppojen valikoimiin viime viikon loppupuolella. Jo runsaan viidenkymmenen vuoden uran tehnyt laulaja on ollut viime päivät tavoiteltu mies, sillä radiokanavat ja lehdet ovat innokkaasti haastatelleet artistia uutuuskirjan tiimoilta.

Kaunisto muistuttaa, että hänen elämästään kertova teos on ollut tavalla tai toisella puheissa kuuden viime vuoden ajan.

– Olen iloinen ja kiitollinen siitä, että kirjailijatyttäreni Milja Kaunisto otti urakan hoidettavakseen. Miljan syvähaastatteluissa olleena ja käsikirjoituksen monta kertaa lukeneena arvostan sitä kovaa ammatillisuutta, jolla Milja on elämäkertani tehnyt. Kirjailija on kääntänyt jokaisen kiven, joten yksikään asia elämästäni ei ole jäänyt unholaan. Sukulaisuus on unohdettu näissä talkoissa.

– Kirja kertoo minun koko elämäni. Onnistumiseni ja epäonnistumiseni – kaiken. Iloni ja suruni. Väsymykseni. Jaksamiseni. Kiitollisuuteni.

Pasi Kaunisto on ollut koko ikänsä ahkera lukija, todellinen kirjojen ja lehtien suurkuluttaja. Hänen loputon kiinnostuksensa kohde on ollut historia. Hän on kahminut laidasta laitaan teokset, jotka kertovat Suomesta, Euroopasta ja muista maanosista. Lukutoukasta merkkimiesten elämäkerrat ovat erityisen puoleensavetäviä.

– Mielestäni on tärkeää, että myös minun tarinani kotimaisen iskelmän tekijänä on ikuistettu. Milja on valinnut oivan kirjoitusmallin, jossa hän peilaa laulajan uraani koko suomalaista yhteiskuntaa, siinä tapahtuneita muutoksia vasten. Tämä on merkittävä pointti, sillä iskelmällä on ollut käsittämättömän suuri merkitys ja vaikutus sodan jälkeisten sukupolvien elämässä. Kotimainen iskelmä on rytmittänyt monen elämää. Musiikilla on ollut tärkeä rooli ihmisten jaksamisessa, heidän tuntojensa tulkkina.

Pasi Kaunisto pitää koko elämäkertaprojektiaan yhdenlaisena tilinpäätöksenään. 1960-luvun loppupuolella alkanut ura jatkuu edelleen, mutta laulaja tietää, milloin hän laittaa pisteen esiintymisilleen. Aktiivisia laulajan työvuosia on takana jo runsaat viisikymmentä.

– Olen tehnyt paljon työtä. Ammattini on kuljettanut minua paljon. Suomessa ei ole sellaista paikkakuntaa, jolla en olisi käynyt. Olen saanut esiintyä myös ulkomailla, esimerkiksi olla suomalaisen tangon lähettiläänä Buenos Airesissa Argentiinassa. Tapahtumarikkaasta elämästäni minulla on ollut paljon sanottavaa. Kirjoitettavaa on.

”Työtä ei olisi ilman musiikkini ystäviä”

Pasi Kaunisto korostaa, että hän on aina rakastanut ammattiaan ja työtään.

– Kolikolla on monta puolta. Minun aktiivisina vuosikymmeninäni yhdessä vuodessa oli satoja keikkoja. Työ on ollut hyvin liikkuvaa. Eilen olin Porvoossa, tänään tanssitan Rovaniemellä ja huomenna yleisö odottaa minua Hangossa – tätä rataa taipaleeni meni pitkään.

Kaunisto teroittaa, että artistin ura on isosti kiinni yleisön uskollisuudesta ja sen osoittamasta suosiosta.

– Olen nöyrästi kiitollinen siitä, että musiikkini ystävät ovat kannustaneet minua jatkamaan. Kuulijat antavat sen voiman ja energian, jolla olen jaksanut.

Kaunisto on pohtinut monta kertaa tämän ajan laulajien arkea. Hänen mielestänsä nuoremmat kollegat ovat kovilla monistakin syistä.

– Nykyään radiokanavat eivät soita kaikkien artistien tuotantoa. Tämä on pullonkaula. Kun olet radiosoitossa, olet ihmisten korvissa.

– Urani aika levytykset ovat olleet ratkaisevan tärkeitä. Musiikkini ystävät ovat hankkineet vinyylit ja cd:t. Tänä aikana pitkäsoitot eivät ole enää muodissa. Laulajat yrittävät päästä suureen suosioon yksittäisten kappaleiden avulla. Heiltä puuttuu ilo pitkäsoitoista ja albumeista.

Kaunisto kunnioittaa legendaarista Toivo Kärkeä oman uransa mahdollistajana. Kaunisto on onnellinen tiiviistä ja antoisasta yhteistyöstään Kärjen kanssa.

– Realistisessa elämässä kaikki ei mene niin kuin Strömsössä. Stressiä pukkaa monistakin syistä. Epätoivo ja alakuloisuus valtaavat mielialan, kun on väsynyt, lopen uupunut.

– Arvostan kaikkia kohtaamiani ihmisiä. Tässä työssä olen saanut olla mukana esimerkiksi monen parisuhteen syntymisessä.

Kaunisto sanoo, että esiintyminen on aina mahtava kokemus.

– Olen pitänyt yhtä merkittävänä sitä, kun esiinnyn muutaman hengen ryhmälle vaikkapa perhejuhlassa kuin runsaalle 100 000 kuulijalle Buenos Airesin karnevaaleilla. Kaikki kohtaamiset, kaikki esiintymiset ovat yhtä rakkaita. Ajattelen kuten taikurit onnistuneiden näytöstensä jälkeen: ”Taikuri on itsekin yllättynyt, kun temppu onnistui.”

”Kun musiikkia tehtiin suurella joukolla”

Yhdestä asiasta Pasi Kaunisto on huippuonnellinen.

– Minun urani ensimmäiset vuosikymmenet sijoittuvat aikaan, jolloin laulajalla oli mukanaan kunnolliset orkesterit. Musiikki tarjosi työtä, ja muusikot olivat arvostettuja osaajia. Bändeissä olivat viulistit, puhallinsoitinten mestarit, rumpalit, kitaristit, bassojen taitajat ja niin edelleen.

– Musiikissa oli melodiaa, ja niiden sävellykset olivat moni-ilmeisiä. Sanoittajat tekivät tarinoita, joiden riimitykset jäivät ihmisten muistiin.

– Nykymusiikkia leimaa valitettavasti isosti latteus. Biiseissä on kaksi tai kolme sointua, ja niiden sanoitukset kilpistyvät muutamaan sanaan.

Konkariartisti on vakuuttunut siitä, että komeat sävellykset ja koskettavat sanoitukset herkistäisivät myös 2020-luvun suomalaiset elämän syrjään.

Kaunisto kuvaa itseään supisuomalaiseksi laulajaksi.

– Olen suomalainen koko persoonaltani. Minulla on suomalaiset arvot. Tämän takia olen varmasti Suomen kansan syvien tuntojen tulkki. Iskelmämusiikki kumpuaa suomalaisuudesta ja suomalaisten sielunmaisemista. Näistä syistä tässä maassa iskelmäperinnettä olisi suojeltava, vaalittavana ja pidettävä elinvoimaisena. Kotikutoinen on tärkeää. Meidän ei pidä plagioida kaikkea ulkomailta.

Elämäkerta julkistetaan konsertissa

Mikä sopisikaan paremmin Pasi Kauniston elämäkerran julkaisuajankohdaksi ja -paikaksi kuin hänen oma konserttinsa.

Pasi Kaunisto ja Kai Hyttinen konsertoivat yhdessä sunnuntaina 11. syyskuuta Tampereen Komediateatterin kesäteatterissa.

Orkesterissa on mukana lauluntekijä Milja Kaunisto, joka tunnetaan erityisesti kirjailijana historiallisista romaaneistaan. Pasi Kaunisto – Elävän laulajan sielu on Milja Kauniston ensimmäinen elämäkertatyö.

Konsertissa kuullaan Milja Kauniston ja Petteri Parviaisen käsialaa oleva Elämäkerta-laulu, joka on tyttären ja vävyn lahja isälle ja apelle.

MATTI PULKKINEN