Mielikioskin mielenterveyden ensiapua tarjoavat koulutukset alkavat syksyllä

Ylöjärvelle viime vuonna avattu Mielikioski järjestää lokakuussa kaksi uutta mielenterveyden koulutusta terveysasemalla. Koulutusten ja terveysaseman lisäksi Mielikioskin työntekijöitä voi yhä tavata kauppakeskus Elon Perhekioskilla sekä Kurun ja Viljakkalan terveysasemilla. Työntekijöihin saa yhteyden myös puhelimitse, sähköpostitse tai chatin kautta.
Mielikioski tarjoaa matalan kynnyksen luottamuksellista keskusteluapua mielenterveyden ja hyvinvoinnin tueksi. Kioskilla työskentelevät psykiatrinen sairaanhoitaja Mervi Heiskanen ja sosiaaliohjaaja Anne Salminen. (Arkistokuva: Tiina Helminen)

Keväällä 2021 avattu matalan kynnyksen mielenterveyden keskusteluapua tarjoava Mielikioski järjestää kaksi uutta koulutusta lokakuussa. Koulutukset on Mieli Suomen mielenterveys ry:n rekisteröimiä.

Mielenterveyden ensiapu 2® -koulutus tarjoaa tietoa yleisimmistä mielenterveyden häiriöistä, niiden tunnistamisesta ja tukemisesta. Koulutus antaa valmiuksia myös avun tarpeen arviointiin ja avun hankkimiseen. Tutkimukseen pohjaava tieto mielenterveyden häiriöistä vähentää ennakkoluuloja ja purkaa stigmaa.

 Nuoren mielen ensiapu® -koulutus on pääasiassa suunnattu ylöjärveläisten lasten ja nuorten huoltajille ja läheisille.

Nuoren mielen ensiapu® -koulutus tarjoaa mielenterveysosaamista lasten ja nuorten kohtaamiseen ja lisää aikuisten valmiuksia tarjota varhaista (ja tehokasta) tukea lapsille ja nuorille. Koulutuksessa käsitellään lasten ja nuorten yleisimpiä mielenterveyteen liittyviä  haasteita ja ilmiöitä.

Lue myös: Mielikioskin ovet avautuvat ensi viikolla Ylöjärven terveyskeskuksessa – mielen hyvinvointia tukevaan kioskiin voi olla yhteydessä monin tavoin

Koulutuksia ja apua on paljon tarjolla

Mielikioskin työntekijät psykiatrinen sairaanhoitaja Mervi Heiskanen ja sosiaaliohjaaja Anne Salminen kertovat koronan hieman sotkeneen koulutus(kurssi)aikatauluja.

Koulutukset aloitettiin kunnolla koronapandemian pahimman ajan jälkeen tänä keväänä. Kaiken kaikkiaan koulutuksia on pidetty kuusi.

Mielikioskin pitämät koulutukset ovat Suomen mielenterveys ry Mieli ry:n rekisteröimiä kansalaistaitokoulutuksia. Niihin kuuluvat Mielenterveyden ensiapu 1 ja 2 sekä Nuoren mielen ensiapu -koulutus.

Heiskasen ja Salmisen mukaan koulutusten kulmakivi on se, että mielenterveys kuuluu kaikille ja se luo perustan jokaisen hyvinvoinnille ja toimii voimavarana elämän eri käänteissä.

– Mielikioskilla halutaan vahvistaa kuntalaisten ja henkilöstön mielenterveystaitoja niin omassa kuin läheisten elämässä, Salminen sanoo.

Mielikioski pyrkii myös vähentämään mielenterveyden ympärillä olevaa stigmaa, jossa koulutukset auttavat. Koulutusten lisäksi Mielikioskille voi mennä matalalla kynnyksellä keskustelemaan omasta tai läheisen elämäntilanteesta ja saamaan vertaistukea.

– Ihmiset uskaltavat ottaa yhteyttä hyvin erilaisissa asioissa ja aivan kaikista ikäryhmistä on otettu yhteyttä, Salminen kertoo.

– Se, kun pääsee juttelemaan samankaltaisessa elämäntilanteessa olevan henkilön kanssa, joka on ehkä jo selvinnyt tilanteesta, lisää toivoa, Salminen jatkaa.

Mielenterveyden ensiapu 2® -koulutus alkaa 27. syyskuuta ja jatkuu 6. lokakuuta asti kahtena arki-iltana viikossa, tiistaisin ja torstaisin. Ilmoittautuminen koulutukseen on auki 13. syyskuuta asti. Ilmoittautua voi Mielikioskille puhelimitse tai sähköpostilla.

Nuoren mielen ensiapu® -koulutus järjestetään 1. lokakuuta. Ilmoittautua voi 9. syyskuuta asti Mielikioskille puhelimitse tai sähköpostitse.

Näin tavoitat Mielikioskilaiset:

Matalan kynnyksen mielenterveyden tukipiste Mielikioski tarjoaa luottamuksellista keskustelutukea ylöjärveläisille yli 18-vuotiaille ilman ajanvarausta. Kioskin työntekijöihin voi ottaa yhteyttä, jos on huoli esimeriksi omasta tai läheisen elämäntilanteesta, mielenterveydestä tai päihteiden käytöstä.

Mielikioskilaiset tavoittaa puhelimitse numerosta 041 730 9804, sähköpostitse mielikioski@ylojarvi.fi, kasvokkain Ylöjärven terveysasemalla kahvioaulassa olevissa Mielikioskin tiloissa ilman ajanvarausta maanantaisin kello 12 – 15, torstaisin kello  9 – 15 ja perjantaisin kello  9 – 12. Keskiviikkoisin Mielikioskin työntekijä on (kioskilaiset ovat) tavattavissa Kauppakeskus Elossa perhekioskin tiloissa kello 9 – 17 ilman ajanvarausta. Lisätietoja www.ylojarvi.fi/mielikioski.

Chat-ikkuna ponnahtaa näkyviin Mielikioskin verkkosivuille silloin, kun työntekijä on vapaana.