Perusturva: henkilöstökulut ovat nousseet palkankorotusten, sijaisten ja työvoiman saantiongelmien tähden – erikoissairaanhoidon kulut ovat yllättäen laskeneet

Perusturvalautakunta käsittelee tänään tiistaina 16.8. perusturvaosaston puolivuosikatsausta.
Esimerkiksi terveyskeskuksen henkilöstökulut ovat tänä vuonna nousseet. (Kuva: Sanna Hillberg)

Sen mukaan henkilöstökulut ovat nousseet tänä vuonna kovasti. Työvoimaa on vaikea saada, sijaiset maksavat paljon ja kuluja tulee myös palkankorotuksista. Lisäksi palveluita on tarvittu paljon.

Esimerkiksi terveyskeskuspalveluiden osalta henkilöstökulujen arvioidaan tällä hetkellä ylittyvän ainakin 280 000 euroa.

Myös esimerkiksi kehitysvammahuollon ympärivuorokautisissa yksiköissä sijaisten tarve on ollut koronasta johtuen arvoitua suurempaa, mistä aiheutunee noin 50 000 euron lisäkustannukset.

Perhe- ja mielenterveyspalveluissa sijaistarve, hoitovelan purku ja lisätyöntekijätarpeet vievät rahaa noin 295 000 euroa yli varatun summan.

Koronakuluja puolestaan ennakoidaan syntyvän tänä vuonna noin kaksi miljoonaa euroa, mitkä tosin voidaan saada takaisin erilaisina koronatukina.

Erikoissairaanhoidon kulujen sen sijaan odotetaan laskevan tänä vuonna ennusteeseen nähden. Tällä hetkellä arvioitu alitus olisi noin 500 000 euroa. Erikoissairaanhoidon kulut maksetaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirille.

Kaiken kaikkiaan perusturvan tuottojen arvioidaan lisääntyvän tänä vuonna yhteensä noin 1, 6 miljoonaa euroa ja toimintakulujen nousevan noin 5,3 miljoonaa euroa.