Ravintolayrittäjä Mika Pajukko: ”Korona maksoi minulle tosi paljon”

Korona-ajan ravintolasulut ja -rajoitukset ravisuttivat rankasti ravintola-alaa. Ravintola Palowoudin Mika Pajukko kertoo korona-ajasta yrittäjän näkökulman.
– Odotan innolla tulevaa, sanoo ravintolayrittäjä Mika Pajukko raskaan pandemia-ajan jälkeen. (Kuva: Sanna Hillberg)

Pandemia-aika toi mukanaan ravintolasulkuja, rajoitettuja aukioloaikoja ja koronapasseja. Mika Pajukko kertoo, että koronasulut ja koronapassin käyttöönotto leikkasivat asiakaskuntaa erityisesti lokakuusta lähtien.

– Laskuja rupesi kertymään loppuvuodesta. Kun laitoimme ovet kiinni, liiketoiminta ja tulovirta tyssäsivät suoraan. Kun sai baarin auki, niin olihan se aika säätämistä kaikkien laskujen kanssa ja aikamoista kirimistä.

Yrittäjä kertoo, että laskuttajat olivat onneksi myötämielisiä. He ymmärsivät, että laskujen maksaminen oli mahdotonta, sillä tuloja ei ollut.

Kritiikkiä hallituksen koronatoimille

Hallituksen koronatoimet saavat Pajukolta kritiikkiä. Hän toteaa, että sulut ehkä hidastivat pandemiaa, mutta eivät poistaneet sitä. Ravintolayrittäjät ajettiin ahtaalle.

Tukien avaaminen yrittäjille oli hidasta, mutta tulivat sitten nopeasti, kun niitä haki. Jos yrittäjällä oli verovelkaa, hän ei saanut tukea.

– Kun menimme kiinni, pystyimme sopimaan verojenmaksua osiin, mutta jos ei ollut työpaikkaa eikä tuloja, niin millä niitäkään lyhentää, Pajukko kysyy.

Vakuutusyhtiöt ovat olleet nihkeitä maksamaan pakollisiin vakuutusmaksuihin sisältyviä epidemia- ja pandemiakorvauksia. Pajukko ei ole niitä vakuutusyhtiöltään saanut.

Nyt yrittäjiä kiusaavat inflaatio sekä kohonneet polttoainekulut, jotka heijastuvat myös alkoholin hintoihin. Pajukko pohtii miten vapaa-ajan kulutuksen käy, kun palkasta suurin osa menee elämiseen ja vaikkapa työmatkaliikenteeseen. Yrittäjälle ei ole jäänyt koronakurimuksen jäljiltä puskuria pahan päivän varalle.

– Tämä korona maksoi minulle tosi paljon. Niiden asioiden kanssa on vain elettävä. Pitää vain taistella ja jaksaa.

Huoli vei voimat

Korona-aika vei yrittäjän henkisesti ahtaalle. Pajukko on kertonut avoimesti turvautuneensa mielenterveyspalveluiden apuun ja kertoo saaneensa sieltä arvokasta apua.

– Helpotti puhua. Se oli tärkeä tukipilari.

Ravintolasulkujen ja erilaisten lupausten vuoristorata sekä kokemus ravintola-alan epätasa-arvoisesta kohtelusta söivät yrittäjää: samaan aikaan kun ravintolat olivat suljettuna, ihmiset jonottivat kauppojen kassajonoissa tai kävivät syömässä huoltoasemilla.

Myös huoli työntekijöistä vei voimia. Kaikki tämä heijastui myös omaan perhe-elämään.

– Joudut koko ajan miettimään, että mitä maksat ja milloin maksat ja milloin tämä loppuu ja milloin voit sanoa työntekijöillesi, että ”Tervetuloa töihin”.

Nyt olo on tasaantunut.

– En pelännyt niinkään koronaa vaan omaa mielenterveyttä, että paljonko se oikeasti jaksaa kuormitusta, tyhjiä lupauksia ja sättimistä mediassa. Meistä tehtiin koronapesiä.

Ihmisten kommentit ”Kyllä se siitä”, ”Te saatte tukia” ja ”Ei voi olla noin raskasta” tuntuivat pahalta.

– Yritin miettiä, että tässä on nyt tosi isosta asiasta kyse ja mitä hyötyä tästä nyt on, kun olemme kiinni. Voimmeko pelastaa jonkun? Sitten tajusin, että ravintoloiden kiinni laittaminen ei oikeastaan pelasta ketään, se saattaa jollakin tapaa hidastaa tautia. Korona on tullut jäädäkseen.

Ravintola Palowoudin terassi näytti lohduttomalta tammikuussa 2022. Ravintola oli kokonaan suljettuna helmikuuhun asti. (Arkistokuva: Sanna Hillberg)

Perheen vuoksi

Pajukon mielessä kävi heittää hanskat tiskiin. Perhe oli suurin syy, miksi hän jaksoi eteenpäin vaikeana aikana. Myös ystävien ja asiakkaiden tuki olivat hänelle tärkeitä synkkinä kuukausina.

Hän on iloinen myös yhteistyöstä Pub Pikku-Peten kanssa, jonka kanssa he ovat tsempanneet toisiaan pandemia-aikana.

– Nyt yrittää vain puskea eteenpäin, että voisi jonain päivänä olla taloudellisesti yhtä vakaa kuin ennen. Sitä se yrittäminen on. On tämä vielä yhtä tarpomista, mutta odotan innolla tulevaa.

Ravintolasulkujen ja rajoitettujen aukiolojen jälkeen asiakkaat ovat palanneet ravintolaan.

Palowoudin aurinkoinen terassi houkuttelee ihmisiä ja Pajukko aikoo hakea aukiolon pidennystä, että lämpimistä kesäöistä voisi nauttia terassilla aamuun asti.

Uudistuksia ravintolassa

Pajukko sanoo, että hän uskoo liiketoimintaansa niin paljon, että on valmis antamaan sille kaikkensa. Palowoutia onkin alkukesästä uudistettu: artisteille on tehty uusi esiintymislava ja ruokalistaa on uusittu.

– Olemme panostaneet ruokaan, uudistaneet menua ja parantaneet laitteistoa. Meillä on nyt fritti. Hampurilaisia on mennyt tosi paljon, Pajukko kertoo.

Palowoudissa satsataan myös artisteihin.
– Heilläkin on ollut vaikeaa, ja Ylöjärvellä on kysyntää ja on käynyt ihan hyvin porukkaa.

Pajukko sanoo, että artistivierailu työllistää useita henkilöitä, muun muassa roudarit ja lisää ravintolahenkilökuntaa.
– Olen aina tykännyt yrittäjyydessä siitä, jos voi työllistää monta tahoa. Se on mukavampi.