Äänikirja imaisee omaan maailmaansa

Kesälomalla on vihdoin aikaa lukea – tai jos ei ole, voi ainakin kuunnella äänikirjoja samalla, kun puuhailee pihalla, grillaa tai lenkkeilee. Äänikirjoja kuuntelevat kaikenikäiset.
Aliina Jokiaho kuuntelee vuorotellen BookBeatia, Nexstorya ja Suomalainen Plus -palvelua. Tarjousjaksoilla äänikirjojen kuunteleminen on hyvin edullista. (Kuva: Susanna Viljanen)

Ihmiset ovat kautta historian rentoutuneet kertomalla ja kuuntelemalla tarinoita. Nykyään teemme sen äänikirjojen avulla.

– Olen aina lukenut paljon kirjoja ja luen edelleen, mutta äänikirjojen kuuntelemisessa on ihan oma viehätyksensä. Se tempaa omaan maailmaansa jotenkin vielä tehokkaammin kuin paperikirja, Aliina Jokiaho sanoo.

– Äänikirjan kuunteleminen on mukavaa, eikä vie aikaa miltään muulta. Paperikirjan lukemiseen pitää panostaa enemmän, Janna Kannisto vertaa.

Aliina kertoo kuuntelevansa äänikirjoja koiran kanssa lenkkeillessään, urheillessaan, siivotessaan ja jopa yksinkertaisia läksyjä tehdessään.

Janna puolestaan kuuntelee kirjoja vaikka rullaluistellessaan. Tutulla luistelureitillä tietää, missä kohden pitää käännellä päätä ahkerammin, kun ei kuule liikenteen ääniä ihan niin hyvin kuin ilman kuulokkeita.

– Kesällä kuuntelen kirjoja varmasti usein uimarannalla. En oikein välitä uimisesta, mutta kirjojen kuuntelu rannalla on mukavaa, Janna sanoo.

Kirjailija äänessä

Yhdeksäsluokkalaiset Aliina ja Janna lukevat kirjoja myös paperiversioina. Kaikille nuorille paperiseen kirjaan tarttuminen ei ole helppoa, mutta kynnys ladata kännykkään äänikirjasovellus on matala, etenkin, jos on tottunut kuuntelemaan vaikkapa podcasteja.

Vuorentaustan yläkoulussa yhdeksättä luokkaa käydä Janna Kannisto kertoo kuuntelevansa eniten fantasiaa ja scifiä. Hän suosittelee tämän lajityypin ystäville kesälukemiseksi Annukka Salaman Faunoidi-sarjaa.

Skootteria ajaessa Janna Kannisto ei kuuntele äänikirjoja, mutta melkein joka paikassa muualla kyllä. (Kuva: Susanna Viljanen)

Ylöjärven Yhtenäiskoulun 9-luokkalainen Aliina Jokiaho on kuunnellut kaikki äänikirjapalveluiden supersuosikit kuten Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta -sarjan tai Celia Owensin Suon villi laulu -romaanin. Erityisesti häntä kiehtovat historialliset romaanit kuten Heather Morrisin Auschwitzin tatuoija ja Kolme sisarta.

– Nyt olen alkanut tutustua true crime -genreen. Niiden vastapainoksi kuuntelen Lotta-Sofia Saahkon Papan kanssa kahvilla -kirjaa. Kirjailija lukee sitä itse, ja välillä äänessä on myös pappa – sitä on tosi ihana kuunnella, Aliina sanoo.

Lotan ja Papan vuoropuhelu ovat hyvä esimerkki siitä, mihin suuntaan äänikirjat ovat menossa. Yhä useammin lukija on kirjailija itse tai elämänkertakirjoissa niiden päähenkilö. Arto Hietikko arvelee, että konelukemisen kehittyessä kuuntelija voi tulevaisuudessa valita, kenen äänellä luettuna haluaa kirjan kuunnella.

– On tosi tärkeää, että lukijaa on mukava kuunnella. Pari kertaa olen jättänyt kirjan kesken, kun en ole tykännyt lukijasta, Aliina kertoo.

– Lukijan on oltava uskottava ja äänen on sovittava henkilöhahmoihin, Janna tarkentaa.

Eri äänimaailmoja

Äänikirjoista on tullut niin suosittuja, että se vaikuttaa jo kirjojen sisältöön: jotkut kirjailijat kertovat miettivänsä, miten teksti toimii ääneen luettuna. Kirjoja tehdään myös suoraan äänikirjoiksi kuten Hannu Lauerman Kiehtova mieli, joka koostuu Lauerman kolumneista ja hänen haastatteluistaan.

Arto Hietikko kertoo, että erilaiset äänimaailmat, taustat ja musiikki tekevät jo tuloaan äänikirjoihin.

– Esimerkiksi Mikko Kuustosen Omaelämänkerta -äänikirjassa on mukana äänimaisemaa ja cd-levyllinen Kuustosen musiikkia. Musiikki, äänisuunnittelu ja kommentoiva kerronta muuttavat käsitystämme äänikirjoista. Toisinaan voi olla vaikea päättää, missä menee podcastin ja äänikirjan raja, Hietikko ennakoi.

Äänikirja sopii kesään kuin jäätelö hellepäivään. (Kuva: Susanna Viljanen)

Mistä on kyse?

– Äänikirjoja myytiin viime vuonna 33 miljoonalla eurolla.

– Kustantajien mukaan yli puolet myydyistä kirjoista oli kuunneltavassa muodossa.

– Äänikirjoina kuunnellaan eniten fiktiota ja elämänkertoja. Vuoden 2021 kuunnelluin äänikirja Suomessa oli Ismo ja Angelika Leikolan Suo, Kuokka ja Hollywood. Kuunnelluimpien romaanien listaa hallitsee Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta -kirjasarja.

– Ylöjärven kirjastosta paperikirjoja lainataan lähes yhtä paljon kuin ennenkin, ja lastenkirjojen lainausmäärät ovat jopa nousseet.

– Kirjastosta voi lainata myös äänikirjoja sekä cd-levyinä että sähköisinä julkaisuina.

Lähde: Suomen Kustannusyhdistys