Osaamattomuus aiheuttaa turhaa kärsimystä eläimille – Laki mahdollistaa, että kuka tahansa voi käydä ostamassa pyyntiraudan ja pyytää sillä pieneläimiä

Ylöjärvellä lopetettiin karhu, jonka tassuun oli jäänyt pyyntirauta. Toivoisin voivani sanoa, että kyseessä on harmillinen yksittäistapaus, mutta sen sijaan sama ongelma toistuu vuodesta toiseen.

Lainsäädäntö ei ole kunnossa pyyntirautojen osalta. Laki mahdollistaa, että minä tai kuka tahansa muu, metsästyksestä kokematon, voisi käydä kaupasta ostamassa pyyntiraudan ja pyytää sillä pieneläimiä.

Lue myös: Viljakkalassa lopetettiin loukkaantunut karhu – Karhulla oli pieneläinrauta käpälässään

Hetitappavan pyyntiraudan pitäisi oikein käytettynä tappaa eläin nimensä mukaisesti välittömästi. Nyt tilanne on se, että rautoihin jäävät sellaisetkin eläimet, joille niitä ei ole tarkoitettu. Eläimet jäävät kitumaan rauta jalassaan. Tämä johtuu usein siitä, että pyyntirauta on viritetty väärin, esimerkiksi ilman suojakoteloa. Toinen ongelma on vanhanmallisten avokoteloiden käyttäminen. Lopputuloksena on täysin turha eläinten kärsimys.

Lainsäädäntöä olisi syytä muuttaa siten, että pyyntirautoja saa käyttää ainoastaan metsästysluvalliset henkilöt, joilla osaaminen pyyntiin riittää. Lisäksi pyyntirautojen käytön valvontaa olisi syytä lisätä. Eläimet ansaitsevat parempaa.

Ami Rinta-Valkama
KD Nuorten puheenjohtaja