THL suosittelee viidettä koronarokoteannosta vakavasti immuunipuutteisille

Tehosteannoksen voi saada, kun neljännestä annoksesta on kulunut neljästä kuuteen kuukautta. Uusi tehosteannos tarkoittaa viidettä koronarokoteannosta.

Voimakkaasti immuunipuutteisille suositeltiin neljänsiä rokoteannoksia jo joulukuussa 2021. (Arkistokuva: Sanna Hillberg)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee viidennettä koronarokotetta vakavasti immuunipuutteisille henkilöille. Voimakkaasti immuunipuutteisilla henkilöillä on joko synnynnäinen immuunipuutos, immuunivastetta heikentävä sairaus tai immuunivasteeseen vaikuttava lääkitys, joka merkittävästi heikentää vastetta rokotteelle. Heitä on Suomessa noin 10 000–30 000.

Tehosteannoksen voi antaa, kun neljännestä annoksesta on kulunut neljästä kuuteen kuukautta. Koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta myös immuunipuutteisilla, joten taudin sairastanut ja neljä rokoteannosta saanut ei tarvitse viidettä rokoteannosta tässä vaiheessa.

Voimakkaasti immuunipuutteisille suositeltiin neljänsiä rokoteannoksia jo joulukuussa 2021. Heillä neljännen rokoteannoksen katsottiin toimivan tehosteena, joka vastaisi muun väestön kolmatta annosta. Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että tehosteannoksilla voidaan parantaa rokotevastetta voimakkaasti immuunipuutteisilla ihmisillä.

THL:n alustavien tutkimustulosten mukaan neljännen rokoteannoksen jälkeinen vasta-aineiden määrä jää vakavasti immuunipuutteisilla keskimäärin kolmasosaan terveiden aikuisten kolmannen annoksen jälkeisestä rokotevasteesta. Vakavasti immuunipuutteisilla rokotevasteet vaihtelevat, sillä immuunipuutoksen vakavuus vaikuttaa vasteen suuruuteen. Vaikka terveillä aikuisilla kolme annosta rokotetta antaa todennäköisesti pitkäaikaista suojaa vakavaa koronavirustautia vastaan, voimakkaasti immuunipuutteisilla vakavan taudin riski on erityisen suuri.

Kunnat vastaavat koronarokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotuksen voi saada. Omaa tai läheisen terveyttä koskevissa kysymyksissä tulee olla yhteydessä omaan terveysasemaan tai työterveyshuoltoon.

Lisätietoa Ylöjärven koronarokotuksista saa muun muassa kaupungin verkkosivujen koronainfo-osiosta.

Lue myös: Ylöjärvellä on varmistettu reilut 6 300 koronatartuntaa – määrä lisääntyy vauhdilla

Lue myös: THL laajentaa neljänsien koronarokotusten suosituksia 70-79-vuotiaisiin

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?