Timo Jokisen kolumni: Parisuhdekiemuroissa ja viimeaikaisissa Suomi-Venäjä-vaiheissa on samoja piirteitä – Harmi, että valtioiden välillä ei voi toteuttaa lähestymiskieltoa

timo jokinen
Kolumnin kirjoittaja on ylöjärveläinen sanoittaja, runoilija ja kirjailija.

Kaikissa parisuhteissa on riitoja. Riitojen aiheena voivat olla erilaiset käsitykset ja tavat hoitaa asioita. Erilaiset odotukset ja ristiriidat tulevat usein yllätyksenä. Ongelmana voi olla myös se, ettei odotuksista ja toiveista ole puhuttu riittävästi, ja kumppanin käytös alkaa tuottaa  pettymyksiä. Puhuminen silti kannattaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, mitä suhteissa joskus tapahtuu: vaativampi ja vahvempi osapuoli puskee päälle ja vaatii selvittelyä.

Tällainen käytös saattaa mykistää vetäytyvämmän kumppanin ja jopa saada välttelemään keskustelua. Vetäytyvämmän kokemus on voinut olla, ettei hänen sanomisillaan ole mitään merkitystä, eikä häntä kuulla. Alkaa siis tuntua siltä, että suhteen ongelmat ei ole puhumalla ratkaistavissa. Tässä vaiheessa ei tätä suhdetta enää nähdä vain ongelmallisena, vaan myös tuntuu niin toivottomalta, ettei keskustelusta ole mitään hyötyä. Suhteessa yritetään olla asiallisia kumppania kohtaan ja yritetään olla reagoimatta kumppanin provosointiyrityksiin.

Parisuhteessa yritetään välttää sellaista vuorovaikutusta, josta seuraisi ristiriitoja. Käydään kuitenkin vielä terapiassa. Sovitaan asioista ja puhutaan vastuista. Silti toinen menee ja pettää kylmästi. Jos pettää kerran niin se tulee kyllä tapahtumaan helposti toistekin. Toisen arvostus ja kunnioitus jotenkin puuttuu. Henkisesti kypsä aikuinen ei tarvitse itsetunnon kohottamiseen ulkopuolista provokaatiota. On siis aika lähteä eri teille.

Yllä mainitut suhdekiemurat voisivat sopia hyvin myös viimeaikaisiin Suomi-Venäjä vaiheisiin, jotka ovat kokeneet muutokseen hyvin, hyvin  nopeaan tahtiin. On aina hyvä tiedostaa, että naapurisuhteessa kasvaa kaksi valtiota, joilla on oma kasvutarinansa, oma historiansa. On ollut hyvä pysähtyä nyt miettimään, mihin suuntaan tässä halutaan lähteä.

Eron tullessa toisen osapuolen häirintä, pelottelu ja ahdistelu ovat aina mahdollisia. Harmi, että valtioiden välillä ei voi toteuttaa lähestymiskieltoa, niinkuin tarvittaessa eroavalle parille. Lähestymiskielto olisi yksi tehokas tapa saada mahdolliset häirintä, uhkailu ja ei-toivotut yhteydenotot loppumaan. Suomi on nyt tullut yhä läheisemmäksi tuttavilleen ja ystävilleen. Illanistujaisia on ollut lähes joka ilta niinkuin Kekkosella aikanaan. Ja kyllähän keho viestii aina solutasolla asti, jos jonkun seurassa on hyvä olla.

Yhteyden löytäminen uudelleen Venäjän kanssa on jälleen mahdollista. Edellytyksenä on tietysti, että valtioilla on yhteinen määränpää, jota kohti mennä. Ja ennenkaikkea on tärkeää löytää myös luottamus, joka on merkittävin edellytys suhteen eheyttämiselle. Sitä ennen Nevajoessa virtaa kyllä vielä paljon, paljon vettä.