Suut suppuun, Ukraina on voittonsa ansainnut

Euroviisuviikonloppu on ohi. Sosiaalisessa mediassa alkoi heti viisufanien spekulointi siitä, josko Ukrainan voitto Torinossa irtosi pelkästään säälipisteillä.

Ukrainalainen Kalush Orchestra voitti kappaleellaan Stefania. Kappale on oodi räppäri Oleh Psjukin äidille. Käynnissä oleva Ukrainan sota toi sanoihin kuitenkin uuden merkityksen.

Ukrainalaisella räpillä tuskin olisi voittanut aikaisempina vuosina. Kappale on kuitenkin hyvä ja se olisi menestynyt hyvin, oli sotaa tai ei.

Vaikka poliittiset kannanotot ovat kiellettyjä Euroviisuissa, ei laulukilpailussa olla äänestetty pelkästään musiikki edellä enää pitkään aikaan. Naapurimaat antavat toisilleen toistuvasti pisteitä diplomaattisista syistä. Yhtä avoimella kädellä jaetaan empatiapisteitä. Politiikka on väistämättä läsnä, kun valtiot kilpailevat keskenään ja tunteet ovat pelissä.

Politiikka on aina ollut osa Euroviisuja. Viisufanit saattavat muistaa monia vuosia, kun kilpailu ärtyi erityisen poliittiseksi. Poliittiset jännitteet näkyvät jatkuvasti maiden äänestystavoissa, kappaleiden sanoituksissa ja esityksissä. Politiikan avulla näpäytetään silloin, kun tiettyä maata kielletään osallistumasta mutta myös silloin, kun tietty maa saa osallistua.

Spekuloijat ovat tainneet unohtaa, että Ukraina on menestynyt viisumaa. Ukraina on nyt voittanut euroviisut kolmesti, vaikka on osallistunut kisaan vasta 18 kertaa. Ensimmäinen voitto irtosi vuonna 2004 Ruslanan kappaleella Wild Dances, vain vuosi maan ensiosallistumisen jälkeen. Toisen kerran Ukraina voitti vuonna 2016 Jamalan kappaleella 1944.

Ukraina on isojen rahoittajamaiden lisäksi ainoa maa, joka on päässyt finaaliin aina, kun on lähettänyt kappaleen. Maa jätti Wienin viisufinaalin välistä vuonna 2015 Itä-Ukrainan sotatilan ja sen aiheuttamien talousvaikeuksien vuoksi.

Moni viisufani muistaa Helsingin euroviisujen energiapakkauksen Vjerka Serdjutškan. Helsingissä vuonna 2007 toiseksi sijoittuneen Vjerkan kappale oli nimeltään Dancing Lasha Tumbai. Jotkut ovat kuulleet nimen ääntyvän samalla tavalla kuin englannin Russia goodbye, ’hyvästi Venäjä’, joka sekin on poliittinen näpäytys.

Totta kai Ukrainan voitto oli suurelta osin poliittinen voitto. Mutta se ei tee voitosta huonompaa. Mistä euroviisuissa äänestettäisiin, jos ei solidaarisuudesta? Euroviisujen perimmäisin tarkoitus on yhdistää Euroopan maita, luoda positiivisuutta ja toivoa, ja lisätä maiden välistä solidaarisuutta.

Ukraina oli vedonlyöntitilastoissa viiden suosikin joukossa jo ennen Venäjän hyökkäystä maahan. Lisäksi Ukraina sai finaalissa enemmän katsojaääniä kuin tuomaristoääniä. Tapahtumat kertovat omalta osaltaan siitä, ettei voitto ollut esimerkiksi ennalta suunniteltutaktinen päätös. Osa viisufaneista antoi varmasti äänensä Ukrainalle, koska tunsivat vahvaa empatiaa sodan runtelemaa maata kohtaan. Suuri osa myös antoi pisteensä vahvalle ja erilaiselle kappaleelle ja hyvälle esitykselle.