YIlveksen historiallinen kausi jatkuu pronssiottelussa – ”Saavutettavaa on edelleen jaossa”

Naisten Futsal-Liigan välierissä oli YIlveksellä kotiotteluvuoro kahden vieraspelin jälkeen. Ylöjärveläisten kova taistelu ei kuitenkaan riittänyt siivittämään joukkuetta yllätykseen.

Torstaina vastustaja MuSaFutsalilla oli urheilutalolla mahdollisuus ottaa kolmas voitto ja edetä finaalipeleihin. Ylöjärven Ilves oli kuitenkin kotikentällään vahvempi ja vei ottelun nimiinsä tuloksella 4–2 (2–0).

Senni Viren (oik.) yrittää riistää palloa MusaFutsalin Helmiina Luomalta. (Kuva: Esa Norvia)

Sunnuntaina pelattu toinen kotiottelu oli tasainen, mutta loppuhetkillä peli repesi ja vierasjoukkue otti selkeän 2–6 (1–2) -voiton.
MuSaFutsal nappasi näin finaalipeleihin tarvittavan kolmannen voittonsa ja passitti kotijoukkueen pronssiotteluun. Varmaa on, että YIlves pelaa pronssista vieraskentällä, mutta se pelataanko Helsingissä vai Torniossa ratkeaa keskiviikkona. Omassa välieräparissaan pelaavat HIFK ja FTK ovat tasanneet voitot ja edenneet viidenteen otteluun ratkoessaan pääsyä finaalipeleihin.

Helena Unkuri pelasi jäleen hienon ottelun YIlveksen maalilla. (Kuva: Esa Norvia)

Viime torstaina YIlves oli selkä seinää vasten runkosarjan suvereenin voittajan vietyä kaksi ensimmäistä ottelua nimiinsä kotikentällään.
Kotijoukkue oli kuitenkin muuttanut peliänsä korkean prässin suuntaan. Tämä olikin MuSalle myrkkyä ja tyrehdytti sen pelinrakentelun antaen YIlvekselle avaimet omaan hyökkäyspeliin. YIlves iskikin kaksi maalia ensi jaksolla jättäen vieraat nollille. Maalintekijä molemmissa maaleissa oli Rosa-Maria Siren ajassa 8.14 ja 15.07. Ensimmäinen upposi kaukolaukauksella lähes puolesta kentästä ja toinen maalialueen tuntumasta yläriman kautta verkon perukoille.

Toinen jakso eteni myös kotijoukkueen tahdissa, kun maaliverkkoa heilutteli komean kuvion päätteeksi Mia Pajunen ajassa 24.07.
YIlves karkasi jo neljän maalin johtoon Esra Erdenin maalilla ajassa 16.19. Erden heittäytyi poikkisyöttöön ja viimeisteli maalialueen kaarelta pallon etukulmaan ohi maalia vartioineen Siiri Liljan.

Rosa-Maria Siren yrittää ohittaa MusaFutsalin Jasmin Ylikrakaa. (Kuva: Esa Norvia)

Vierasjoukkueen onnistui ylivoimapelillä kaventaa ajassa 33.30 Elina Setälän kaukolaukauksella. Kavennusta tuli lisää, kun Anni Elina Luotonen iski ajassa 37.22 vapaapotkusta pallon alanurkkaan ohi upeita torjuntoja pitkin peliä napsineen Helena Unkurin. Ottelussa ei kuitenkaan lisämaaleja syntynyt, joten YIlveksen pelit jatkuivat 4–2-voiton myötä vielä sunnuntaina.

Sunnuntain ottelu eteni pitkään maalittomana. Vasta ajassa 11.56 aukesivat maalihanat. Anni-Elina Luotonen onnistui pallon riistossaan ja väkevän kuljetuksen jälkeen laukoi pallon YIlveksen maaliin. Kotikatsomon huikea kannustus auttoi kotijoukkuetta tasoittamaan pelin noin viiden peliminuutin kuluttua. Ajassa 16.44 MuSan virhetilin täytyttyä pallo kiikutettiin vapaapotkupisteelle 10 metriin, jolta Senni Viren laukoi pallon verkon perukoille.

Tasaisissa merkeissä edennyt ottelu alkoi jo lähestyä erätaukoa. MuSan Netta Hannula onnistui vielä ennen sitä kääntämään kotijoukkueen maalin edustalle annetun kulmapotkun maalin takanurkkaan ajassa 18.23. Tauolle mentiin siis pian maalin jälkeen vierasjohdossa.

Emmi Rauhala suoja palloa. (Kuva: Esa Norvia)

Toinen jakso sai MuSan tiivistämään puolustustaan entisestään, eikä YIlves löytänyt keinoja vastata tähän kenttätapahtumien edetessä tasaisena. Vasta viimeinen kymmenminuuttinen käänsi ottelun lopulta vierasjoukkueelle. Ajassa 31.29 alkoi MuSan Hannula ottaa joukkuettaan reppuselkään lisätessään ottelun maalisaldonsa kahteen. YIlveksen hyökkäys katkaistiin korkealla prässäten ja Hannula laukoi riiston jälkeen pelivälineen ohi maalia vartioineen Helena Unkurin.

Kun alle viisi minuuttia peliä oli jäljellä otti päävalmentaja Vesa Parviainen aikalisän , jonka jälkeen käynnistyi YIlveksen ylivoimapeli.
Se tuottikin tulosta pian ajassa 35.36, kun Ella Lehtonen pelattiin vapaaksi MuSan puolustusmuodon keskelle. Tarkka laukaus ohi maalia vartioineen Siiri Liljan antoi uutta uskoa joukkueelle ja tietenkin myös satapäiselle kotiyleisölle.

Ilo oli lyhytaikainen, sillä Hannula onnistui jälleen riistämään pallon itselleen ja laukomaan tyhjiin MuSalle kahden maalin karkumatkan ajassa 36.33. YIlves jatkoi ylivoimapelaamista, mutta vain 11 sekuntia edellisestä maalista iski Hannula neljännen kerran katkaistuaan kotijoukkueen poikkisyötön.

Kolmen maalin johto tässä vaiheessa ottelua kertoi jo karua kieltään. Ajassa 39.55 MuSan Iina Heikkilän maali YIlveksen edelleen pelatessa ilman maalivahtia, oli sinetti voiton lipuessa vierasjoukkueen matkaan Poriin.

YIlveksen joukkue kiitti hienoa kotiyleisöä. (Kuva: Esa Norvia)

YIlves kykeni siis vain kerran voittoon välieräsarjassa. Hallitseva mestari jatkaa kohti toista perättäistä mestaruutta finaalipeleissä.
Ylöjärveläisillä on edessään vielä yksi ottelu viikon kuluttua. Siinä on mahdollisuus vielä pronssimitaliin, mikä olisi joukkueen ensimmäinen aikuisten SM-tasolla.

Päävalmentaja Vesa Parviainen oli ottelun jälkeen luonnollisesti pettynyt välierien mentyä MuSalle.

– Annoimme joukkueena kaikkemme ja vasta loppuvaiheissa ote lipesi. Jossitteluun ei kuitenkaan kannata ryhtyä, parempi nappasi voiton, mutta niskaan jo hengitimme. Kausi jatkuu vielä ja saavutettavaa on edelleen jaossa, mikä luonnollisesti meitä haastajana kiinnostaa.

YIlveksen kotiottelut tältä kaudelta ovat ohi. Jäljellä olevan pronssiottelun paikka ja tarkka aika selviävät vasta muutama päivä aiemmin.
Vaihtoehdot ovat Helsinki tai Tornio, tuleva lauantai tai sunnuntai.

ANTTI REPONEN