Hoitotyö, siivous, remontti ja niin edelleen – Tiedätkö, mistä asioista voit saada verohyötyä?

Kotitalousvähennys on yksi suosituimmista verovähennyksistä, jota haki viime vuonna liki 460 000 henkilöä. Viime vuonna teetetyistä töistä voi hakea vähennystä täydentämällä omaa esitäytettyä veroilmoitustaan nyt.

Verohallinto kertoo, että kotitalousvähennystä hyödyntävät eniten 50–69-vuotiaat. He hakivat vuonna 2020 kaikkiaan 161,6 miljoonalla eurolla kotitalousvähennystä. Se on 42 prosenttia kaikista haetuista kotitalousvähennyksistä. Yli 65-vuotiasta hieman useampi kuin joka kymmenes hyödyntää kotitalousvähennystä.

Valtaosa hoitaa nykyisin veroasiansa OmaVero-palvelussa. (Kuva: Verohallinto)

– Kotitalousvähennys on monelle eläkeläiselle se ainut muutos, joka esitäytettyyn veroilmoitukseen tarvitsee tehdä. Osa hyödyntää sitä esimerkiksi siivous- tai remonttityössä, osa taas hoivapalveluiden teettämiseen, ylitarkastaja Petri Manninen Verohallinnosta sanoo.

Näin haet kotitalousvähennystä

Helpoin tapa kotitalousvähennyksen hakemiseen on ilmoittaa tiedot teettämästään työstä esitäytetyllä veroilmoituksella OmaVerossa. Veroilmoitukseen merkitään työn tekijän tiedot, maksettu määrä arvonlisäveroineen sekä työn osuus maksetusta määrästä.

Kotitalousvähennyksen voi ilmoittaa myös joko paperilomakkeella 14A tai 14B, jonka voi tulostaa vero.fi:stä tai tilata puhelinpalvelusta. Jos asioi paperilla, on tärkeä muistaa, että lomakkeiden pitää olla Verohallinnossa toukokuun määräpäivään mennessä.

Kotitalousvähennys pienentää maksettavien verojen määrää

Kotitalousvähennystä voi saada tavallisista kotitalous-, hoiva- tai hoitopalveluista tai kunnossapito- ja perusparannustöistä, joita ostaa kotiinsa tai vapaa-ajan asunnolleen. Tällaisia töitä ovat esimerkiksi siivous, lastenhoito tai remontti. Vähennystä voi saada myös, jos työtä ostaa esimerkiksi omalle vanhemmalleen.

– Kotitalousvähennys pienentää maksettavien verojen määrää, ei verotettavien tulojen määrää, kuten moni muu verovähennys. Siksi esimerkiksi paljon hoitotyötä ostanut tai suuren remontin teettänyt voi säästää veroissa yli kaksi tuhatta euroa kotitalousvähennyksen ansiosta, Manninen sanoo.

Vuodelta 2021 kotitalousvähennystä voi saada korkeintaan 2 150 euroa. Kotitalousvähennystä saa viime vuodelta 40 prosenttia vähennykseen oikeuttavasti työstä, kuitenkin korkeintaan 2 250 euroa. Kotitalousvähennyksessä on 100 euron omavastuu.

Korotettu kotitalousvähennys ei koske vielä viime vuotta

Tämän vuoden alussa kotitalousvähennykseen tuli väliaikaisia parannuksia. Vähennyksen maksimisumma nousi 3 500 euroon kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön osalta, ja sitä voi saada 60 prosenttia vähennykseen oikeuttavasta työstä. Korkeamman kotitalousvähennyksen voi saada myös, jos vaihtaa öljylämmityksen toiseen lämmitysmuotoon.

Korotettua kotitalousvähennystä voi hakea ilmoittamalla kotitalousvähennyksen muutosverokortin hakemisen yhteydessä tai vuoden kuluttua esitäytetyllä veroilmoituksella.