Vuorentaustan koulun taloustaituriviisikko valmiina loppukilpailuun

Vuorentaustan koulun kahdeksannen luokan ekonomian valinnaisryhmä raivasi tiensä Taloustaituri-loppukilpailuun Helsinkiin.
Kuvassa kakkujen ääressä: vasemmalta Aino Kivenvuori, Alma Kivenvuori, Jenny Kontola, Sofia Salonen, Tapio Kastemaa, Sofie Wasström, Eemeli Potila, Elias Tenhunen ja Antero Mäkiranta. (Kuva: Sanna Hillberg)

Vuorentaustan koulun kahdeksannen luokan ekonomian valinnaisryhmä juhlisti tiistaina pääsyä Taloussankari-kisan loppukilpailuun mehun ja kakkujen kera. Vuorentaustalaiset sijoittuivat kakkoseksi 54:n joukkueen kansallisissa alkukilpailuissa maaliskuussa. Semifinaali ja finaali järjestetään 5.5. Helsingissä Nordea Campuksella.

Taloussankari-kilpailussa kasiluokkalaiset kilpailevat arjen rahataidoista. Alkukilpailu järjestettiin etänä ja siinä joukkueiden nopeutta ja tietoa testattiin kahoot-visassa, jonka kysymykset pohjautuivat Taloussankari-mobiilipelin sisältöihin.

Lue myös: Vuorentaustan koulun taloustaitoryhmä rökitti yli 50 muuta joukkuetta Taloustaito-kisassa – Ryhmä eteni toiseksi parhaana finaaliin

Taloussankari-peli muodostaa opetussuunnitelman mukaisen ja monialaisen taloustaitoja kehittävän oppimiskokonaisuuden. Pelissä käsitellään nuorten elämään liittyviä talousasioita, kuten säästämistä ja oman rahan käyttöä.

Ryhmälle ekonomiaa opettava Sanna Haavisto kertoo, että tämä on ensimmäinen kerta, kun Vuorentaustan koulu osallistuu kilpailuun. Alkukarsintaan osallistui koko ryhmä. Ryhmästä karsittiin viisi oppilasta, jotka osallistuvat finaaleihin Helsingissä.

Antero Mäkiranta on yksi Helsinkiin lähtijöistä. Hän odottaa kilpailua mielenkiinnolla.
– Jotenkin tuntuu, että siellä olisi vaikeampia tehtäviä, kun alkukarsinnan kysymykset olivat vähän helpompia, Mäkiranta ennakoi.

Alma Kivenvuori kertoo, että alkukarsintatehtävät liittyivät säästämiseen ja lainan ottamiseen.
– Asiat olivat tuttuja ja niitä oli käyty luokassa tosi hyvin etukäteen läpi, hän lisää.

Karsinnassa kysyttiin esimerkiksi miten paljon olisi hyvä olla säästössä pahan päivän varalle. Vastaus ”kolmen kuukauden palkka” saattaa yllättää monen aikuisenkin.

Haavisto kertoo, että kahdeksannella luokalla ekonomian tunneilla keskustellaan muun muassa säästämisestä, rahankäytöstä, tulojen hankkimisesta, ekologisesta kuluttamisesta, laskujen maksamisesta, kuluttajansuojasta ja sijoittamisesta. Oppilaat tutustuvat keväällä myös yrittämiseen myymällä munkkeja koulun stipendirahaston hyväksi.

Lukuvuoden opit tulevat hyvään käyttöön heti tulevana kesänä, sillä kaikilla ryhmän oppilailla on tiedossa kesätyöpaikka.

Tavoitteena finaali

Loppukilpailu Nordea Campuksella alkaa klo 11. Semifinaalien jälkeen parhaat joukkueet jatkavat heti sen jälkeen järjestettävään finaaliin.
– Jos hyvin menee, niin olemme siellä kolmeen asti, Haavisto sanoo.
– Olisi hauska päästä finaaliin asti, toivoo Mäkiranta.

Tämä viisikko mittelee Taloustaituri-kilpailun voitosta: Alma Kivenvuori, Aino Kivenvuori, Antero Mäkiranta, Tapio Kastemaa ja Eemeli Potila. (Kuva: Sanna Hillberg)

Haavisto kertoo, että myös loppukilpailun kysymykset pohjautuvat Taloussankari-peliin, ja odotettavissa on erilaisia rastitehtäviä, jotka joukkue suorittaa yhdessä. Opettaja luottaa joukkueeseensa ja siihen, että nämä pärjäävät.

– On ihan kiva lähteä tämän korona-ajan jälkeen, kun ei ole päästy pitkään aikaan mihinkään koulun puolelta.

Finaalin voittajajoukkueelle on luvassa Taloussankari-titteli ja voittopokaali. Lisäksi jokainen voittajajoukkueen oppilas saa henkilökohtaiset 50 euron arvoiset stipendit. Edustamalleen koululle he saavat kymmenen tablettitietokonetta.

Taloussankari-kilpailun järjestävät TAT, Pörssisäätiö ja Nordea.