Koronan epidemiahuippu on helpottumassa – virusta silti edelleen runsaasti Ylöjärvellä

Vaikka koronan epidemiahuippu on vihdoin helpottumassa, virusta on edelleen runsaasti liikkeellä Ylöjärvelläkin. Koronaa on myös ikääntyneiden hoitoyksiköissä, mutta rokotetuilla tauti on tavallisesti lievä.
Vaikka epidemiatilanne on helpottumassa, koronavirusta on edelleen runsaasti liikkeellä. (Arkistokuva)

Ylöjärven terveyskeskuksen ylilääkäri ja tartuntatautilääkäri Teija Lahden mukaan Ylöjärvellä, kuten koko Pirkanmaalla, koronaa on edelleen runsaasti ja joka puolella. Tällä hetkellä jylläävät lähes pelkästään omikronin variantit.

Ylöjärvellä lähestytään 6 000 koronatartunnan rajaa. THL koronatartuntatilastoon on kirjattu eilisen torstain (21.4.) jälkeen Ylöjärvelle yhteensä 5 791 tartuntaa, joista 4 419 tapausta on todettu 22. joulukuuta 2021 jälkeen. Nämä laboratoriotesteillä todetut tartuntamäärät ovat kuitenkin vain osa todellisista määristä.

Lahti kertoo, että oireisia testataan Ylöjärven terveyskeskuksessa noin 30–40 henkilöä päivässä.

Osastohoitoon on päätynyt myös ylöjärveläisiä potilaita joko koronan takia tai korona on todettu sairaalahoitojakson aikana, kun hoitoon jouduttu jostain muusta syystä. Tarkkoja lukuja osastohoitoon päätyneiden määrästä Lahti ei voi antaa.

Myös ikääntyneiden hoitoyksiköissä

Lahti kertoo, että ikääntyneiden hoitoyksiköissä Ylöjärvellä koronaa esiintyy yhtä lailla kuin muussakin väestössä. Virusta on ollut liikkeellä kevään aikana useimmissa yksiköissä, mutta eri mittakaavoissa:
– Toisissa yksiköissä se on sairastuttanut lähes kaikki yksikössä olevat. On ehkä vielä joku yksikkö, jossa korona ei ole käynyt.

Lahden mukaan korona ei ole lisännyt vanhusten kuolemien määrää Ylöjärvellä.

– Osassa hoitoyksiköistä kuolemia on tapahtunut koronatartuntojen aikana, mutta kuolemat ovat johtuneet lähinnä perussairauksista, ei koronasta.

Hän korostaa, että haaste hoitoyksiköissä oli erityisesti ennen kuin koronarokotteita alettiin jakaa.
– Rokotteiden jälkeen tämä variantti on näyttäytynyt ikääntyneilläkin varsin lievänä tautina.

Ylilääkäri Teija Lahden mukaan koronatauti voi edelleen olla rokottamattomille vakava. (Arkistokuva)

Lahden mukaan yli 80-vuotiaat ovat ottaneet hyvin neljänsiä rokotuksia.
– Kyselyjä on tullut myös nuoremmilta, mutta he eivät ole ainakaan tässä vaiheessa saamassa neljättä rokotusta.

– Rokottamattomille tämä tauti voi edelleen olla vakava, ei heillekään onneksi kaikille, hän toteaa.

Maskisuosituksia vielä voimassa

Maskien käytössä noudatetaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin 12.4. antamaa suositusta:

12-vuotta täyttäneille henkilöille kasvomaskin käyttöä suositellaan julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä matkustajille että kuljettajille; kaikissa yleisissä sisätiloissa, joissa oleskelee paljon ihmisiä lähellä toisiaan sekä koronavirustestiin hakeutuville henkilöille, kun he matkaavat näytteenottoon ja ennen kuin he saavat negatiivisen testituloksen, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan 12 vuotta täyttäneille henkilöille ulkotiloissa tilanteissa, joissa syntyy pitkäkestoisia ruuhkia, joissa liikkuminen vaikeutuu.

Maskia suositellaan työpaikoilla lähityössä. Sosiaali- ja terveydenhuollossa on toistaiseksi voimassa yleinen maskisuositus kaikissa tiloissa. Työnantaja vastaa työturvallisuudesta ja voi velvoittaa maskin käyttöön työpaikalla.

Eri organisaatiot ja toimijat, esimerkiksi tilaisuuksien järjestäjät, voivat myös antaa omia suosituksiaan maskin käytöstä omissa tiloissaan tai tilaisuuksissaan.