Kaupunki palkkaa kolme uutta henkilöä kaavoitukseen ja rakennusvalvontaan

Uusia kaavoja ja rakennuslupia on niin paljon, että lisäkäsille on tarvetta.
Leijapuisto ja Prisman seutu ovat yksiä Ylöjärven nykykaavoituskohteita. (Kuva: Jani Saarenpää)

Kaupunginvaltuusto päätti maanantaina palkata kolmen lisähenkilöä kaavoituksen ja rakennusvalvonnan tarpeisiin.

Palkkaamista käsiteltiin nopealla aikataululla ensin ympäristölautakunnassa, sitten kaupunginhallituksessa ja viimeiseksi myös valtuustossa, joka teki lopullisen päätöksen.

Ympäristölautakunnan esityslistan mukaan ”Ylöjärven kaupungin aseman turvaaminen kasvukaupunkina edellyttää aiempaa voimakkaampia panostuksia rakentamisen lupavalmisteluun ja kaavoitus- ja maankäyttöpalveluihin sekä niiden asiakaspalveluun”.

Kaupunki palkkaa siis apulaisrakennustarkastajan ja kaksi kaavasuunnittelijaa tai kaavoitusarkkitehtiä. Nimikkeet tarkentuvat myöhemmin. Suunnitelmissa olisi saada henkilöt palkattua tämän vuoden puolella 1.8. alkaen.

Jokainen uusi toimi maksaisi sivukuluineen noin 56 000 euroa vuodessa.

Sumaa rakennusvalvonnassa

Apulaisrakennustarkastaja halutaan palkata siksi, että rakennuslupien määrä on kasvanut ja myös rakennuskohteet ovat olleet viime aikoina suuria, tuhansien neliömetrien kokoisia hankkeita. Kaupungin pelkona on ollut, että hankkeiden kiireelliset aikataulut vaarantuvat, kun työvoimaa rakennuslupien käsittelyssä ei ole tarpeeksi.

– Rakennusvalvonnassa on ollut sumaa koko ajan, arvioi vs. kaupunkirakennejohtaja Jukka Nurmi.

– Johtava rakennustarkastajakin on ollut vähän aikaa pois, ja uusi tule toukokuussa. Rakennuslupien  käsittelyajat ovat pidentyneet, mutta toivomme, että saamme tilanteen normalisoitumaan.

Apulaisrakennustarkastajaa tarvitaan myös johtavan rakennustarkastajan sijaiseksi. Lisäresurssilla turvattaisiin muun muassa loma-aikojen toiminta lupa- ja valvontapalveluissa.

Paljon kaavoitusta

Kaavasuunnittelijoita tai kaavoitusarkkitehtejä taas tarvitaan siksi, että muun muassa laajojen asema- ja yleiskaavojen laatimisia on niin paljon.

– Olemme pohtineet isommallakin ryhmällä, että tarvetta rekrytointiin on, jotta saamme kaavoitusta voimakkaammin liikkeelle. Ja jos kaavoitusprojekteissa tulee vaikka valituksia, kaupungilla olisi kaavoitettua maata riittävästi olemassa, jotta kaupunki pystyy kehittymään, sanoo Nurmi.

”Laadukas ja tehokas kaava- ja kaupunkisuunnittelu edellyttävät lisäresursseja, jotta kasvavaan tarpeeseen voidaan vastata ja saadaan muun muassa tonttivarantoa lisättyä”, luki puolestaan ympäristölautakunnan esityslistalla.

Lue myös:

Johtavan rakennustarkastajan pesti kiinnosti kolmea henkilöä – Ylöjärven rakennusvalvontaan jälleen naisjohtaja?