Elintärkeää varautumista – miten sinä selviät kriisitilanteessa tai vähän pienemmässäkin häiriötilanteessa?

Ville MäkinenElämme hyvin epävarmoja aikoja. Koronapandemia jyllää yhä, eri alojen lakot luovat yhteiskunnalle lisähaasteita ja sota Ukrainassa aiheuttaa monenlaisia ongelmia Suomessakin. Tämä kaikki vaikuttaa myös ihmisten tunteisiin. Henkistä kriisinkestävyyttä koetellaan vaikka tilanne Suomessa ei olekaan kovin akuutti.

On siis hyvä muistaa, että Suomessa asiat ovat todellakin vielä varsin hyvällä tolalla. Kaikesta huolimatta meidän on varauduttava.
Osallistuin viime viikolla viisipäiväiselle alueelliselle maanpuolustuskurssille. Lukuisten luentojen, ryhmätöiden ja verkottoitumisen ansiosta olen nyt paljon aiempaa vakuuttuneempi siitä, että Suomi ja suomalaiset selvivät, on kriisi sitten miten iso tahansa. Suomi on varautunut.

Varautumisesta ovat huolehtineet valtion virkaorganisaatioiden ohella muun muassa puolustusvoimat, pelastuslaitos, poliisi, hätäkeskuslaitos, alueelliset viranomaiset kuten ELY-keskus ja aluehallintovirasto, kaupungit, seurakunnat, avustusjärjestöt, kansalaisjärjestöt sekä yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiset yritykset. Ja nämä kaikki ovat valmistelleet ja suunnitelleet varautumista yhteistyössä toistensa kanssa.

Silti pitää muistaa, että varautua ei voi koskaan liian hyvin. Edelleen yskittäiset ihmiset ovat ne, jotka kriisitilanteessa ratkaisevat selviytymisen. Siksi myös kotitalouksien on syytä varautua. Kannattaa siis miettiä, miten itse selviäisi esimeriksi pitkistä sähkökatkoista tai jostakin muusta tilanteesta, jossa yhteiskunnan tarjoamat palvelut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät. Kannattaa tutustua aiheeseen osoitteessa 72tuntia.fi ja laittaa asiat kuntoon.

Varautuminen ei tarkoita pelkäämistä.