Ylisen kuntoutuskeskuksen myyntiprosessi jäihin – kartanorakennusta kaavaillaan pakolaisten majoitukseen

Ylisen kuntoutuskeskuksen myynti päätettiin keskeyttää toistaiseksi maanantaina pidetyssä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksessa. Myynnin siirtoa perustellaan muun muassa alueen kartanorakennuksen sopivuudella pakolaisten majoitukseen.
Ylisen 800-neliöinen kartanorakennus on rakennettu 1920-luvun lopulla ja se on arkkitehti Bertel Strömmerin suunnittelema. (Kuva: Sanna Hillberg)

Ylisen kuntoutuskeskus oli menossa vihdoin kaupaksi helmikuussa, kunnes tarjouskilpailussa suurimman tarjouksen jättänyt yritys perääntyi juuri ennen PSHP:n hallituksen kokousta, jossa tarjous oli määrä hyväksyä.

Tarjoaja oli kuitenkin valmis ostamaan alueen alkuperäistä tarjousta alemmalla hinnalla. Alkuperäinen tarjous kiinteistökokonaisuudesta oli  674 000 euroa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus päätti kuitenkin maanantaisessa kokouksessaan, että se peruu kaupan ja keskeyttää Ylisen kuntoutuskeskuksen alueen myyntiprosessin.

Sairaanhoitopiirin pyytämän ulkopuolisen hankintajuridiikan asiantuntijan lausunnon mukaan alueen myyminen alhaisemmalla kauppasummalla voisi aiheuttaa riskin, jossa kauppahintaa ei katsottaisi markkinaehtoiseksi. Tässä tapauksessa kiinteistönkauppa voitaisiin katsoa niin sanotuksi kielletyksi valtiontueksi.

Lue myös: Hylätty Ylisen kuntoutuskeskus edelleen myynnissä: katso laajasta kuvagalleriasta millaisesta kokonaisuudesta on kyse

Kartanon yläkerrassa on useita tilavia huoneita. (Kuva: Sanna Hillberg)

Kartano sopisi majoittumiseen

Myynnin keskeyttämistä perustellaan myös Ylisen alueen kartanorakennuksen sopivuudella pakolaismajotukseen. Sairaanhoitopiiri on tenyt maaliskuussa selvitystä tiloista, joihin Ukrainasta pakenevia pakolaisia voitaisiin vastaanottaa ja yhdeksi potentiaaliseksi paikaksi todettiin Ylisen kartano.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kiinteistöpäällikkö Saara Vänskä kertoo, että kuntoutuskeskuksen lukuisista rakennuksista kartano on ainut, johon ihmisiä voisi sijoittaa asumaan.

– Muut rakennukset eivät ole asuinkelpoisia. Kartanoon tulee muun muassa vesi ja sähkö ja sen on katsottu sopivan majoittumiseen.

Vänskän mukaan kartanossa on tehtävä kuitenkin pientä remonttia ennen kuin se sopii asumiseen.

– Suihkutiloja sinne pitäisi katsoa. Esimerkiksi kellarikerroksessa olisi hyvää tilaa.

Vänskä ei osaa vielä sanoa, millä aikataululla pakolaisia voisi Yliselle muuttaa.

– Minulla on semmoinen käsitys, kun Tampereella on huono tilanne hätämajotuksella, niin ympäristökunnat miettivät sijoittamista myös. Tästä syystä siis myös Ylistä kaavaillaan majoitukseen. Asiaan tulee selkeyttä varmasti lähiviikkoina.

Lue myös:

Entisen Ylisen kuntoutuskeskuksen kiinteistö kiinnostaa mahdollisia ostajia, mutta riskit ovat kovat

Ylisen kuntoutuskeskus ei mennyt vieläkään kaupaksi – suurimman tarjouksen tehnyt perääntyi

Entisen Ylisen kuntoutuskeskuksen alueesta tehty kuusi tarjousta – Korkein tarjous pian PSHP:n hallituksen käsittelyssä

Hylätty Ylisen kuntoutuskeskus edelleen myynnissä: katso laajasta kuvagalleriasta millaisesta kokonaisuudesta on kyse