Mitä tehdä, jos autonrengas puhkeaa tien päällä? – Muista ainakin nämä!

Lähes jokainen kuski joutuu elämänsä aikana tilanteeseen, jossa autonrengas puhkeaa kesken ajon. Jos näin käy, on pidettävä pää kylmänä. Paljon on kiinni siitäkin, puhkeaako rengas räjähdyksenomaisesti vai hitaasti tyhjentyen. Tyhjällä renkaalla ei saa ajaa, mutta auton voi kuitenkin siirtää pois tieltä.

– Tärkeintä on ohjata auto mahdollisimman nopeasti turvalliseen paikkaan. Tämä voi olla paikasta riippuen tiensivu, levennys tai vaikka läheinen pysäköintipaikka, koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara Liikenneturvasta kertoo.

Jos auton joutuu pysäyttämään tiensivuun, tulee muistaa viedä varoituskolmio riittävän etäisyyden päähän autosta. Riittävä etäisyys on vähintään sata metriä.

Renkaan mahdolliseen puhkeamiseen kannattaa valmistautua jo ennalta. On hyvä tietää, miten juuri omassa autossa vaihdetaan vararengas tai käytetään paikkausainepulloa.

Vararengas tai paikkausainepullo aina mukana

Renkaan vaihto-operaatiota varten auton tulisi olla tasaisella alustalla, mikä voi tienpientareella olla joskus haastavaa. Rengasta vaihtaessa pitää olla tarkkana: tienpuoleisen renkaan vaihtaminen on riskialttiimpaa muun liikenteen vuoksi.

– Jokaisen autoilijan tulisi tuntea omaa autoaan vähintään sen verran, että tietää, miten rengas vaihdetaan tai paikataan juuri omalla kohdalla. Yleispäteviä ohjeita on vaikea antaa, koska variaatioita on autosta riippuen niin paljon, Elovaara huomauttaa.

Etenkin aiemmin oli tavallisinta, että auton takaluukusta löytyy samanlainen vararengas kuin ajossa olevat renkaatkin. Takaluukussa pitää olla myös tunkki, joka on tarkoitettu yleensä tarkoitettu tilapäiskäyttöön.

– Jatkuvaan käyttöön tätä yleensä melko köykäistä tunkkia ei voi suositella.

Lisäksi mukana tulee olla rengasavaimet. Nämä voivat nykyisin olla muoviakin. Elovaara tietää, että niillä voi joskus olla vaikea saada pultit auki ja rengas irtoamaan.

– Itselläni esimerkiksi auton mukana tullut rengasavain on surkea, ja siksi minulla on autossani mukana ristikkoavain, jolla saan renkaanpultit tarvittaessa varmasti auki.

Uudemmissa autoissa on tavallista, että vararengasta ei ole lainkaan, vaan renkaan voi tien päällä paikata paikkausainepullon avulla. Paikkausaine muodostaa renkaan sisälle lateksikalvon, joka sulkee vuotokohdan.

– Uudemmissa autoissa renkaita ei aina edes voi vaihtaa itse, joten paikkausaineen avulla autolla pääsee siirtymään paikkaan, jossa renkaan voi vaihtaa turvallisesti.

Uudemmissa autoissa paikkausainepullot ovat tavallisia. Niidenkin toimintaperiaatteisiin on hyvä tutustua jo ennen todellista tarvetta.

Tarvittaessa hinausauto paikalle

Joissain vararenkaissa on määritelty suurin sallittu nopeus, jota sitä käyttäessä saa ajaa. Elovaara muistuttaa, että näistäkin on hyvä olla tietoinen.

– Nopeus voi olla rajoitettu esimerkiksi neljään- tai kuuteenkymmeneen kilometriin tunnissa.

Jos vararengasta tai paikkausainepulloa ei ole mukana, kannattaa herkästi turvautua hinausautoon. Tyhjän renkaan kanssa ei tule ajaa enempää kuin on aivan välttämätöntä.

– Siinä vain menee rikki sekä rengas että vanteet. Halvemmalla pääsee, kun tilaa suosiolla hinausauton paikalle.

Renkaan puhkeamista voi ehkäistä ainakin siten, että vaihtaa renkaat hyvissä ajoin uusiin: kulunut rengas on aina alttiimpi hajoamaan.