Ukraina: Seurakunta ohjaa lahjoittamaan rahaa ja varautuu hätämajoitukseen – Pakolaisia esimerkiksi Lammasniemeen?

Jos Ukrainasta saapuu pakolaisia Ylöjärvelle, myös tavaralahjoitukset saattavat olla myöhemmin ajankohtaisia.
Ylöjärveläisten huoli Ukrainasta on ollut suurta, ja rukousten ja hiljentymisen tarve on kasvanut. (Kuva: Sanna Hillberg)

Ylöjärven seurakunta aikoo auttaa ukrainalaisia lahjoittamalla kansainvälisen diakonian määrärahojaan Kirkon Ulkomaanavun kautta. Summasta päätetään lähipäivien aikana.

Seurakunnan viestintäpäällikkö Sakari Vanhasen mukaan ylöjärveläiset ovat tiedustelleet kovasti, miten he voisivat auttaa.

Seurakunta ohjaa tiedustelijoita osallistumaan esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun tai Suomen Lähetysseuran kautta rahakeräyksiin.

– Sekä avustusjärjestöt että sosiaali- ja terveysministeriö ovat viestittäneet, että rahalahjoitukset on tehokkain tapa auttaa tällä hetkellä. Avustusjärjestöillä on logistiset kanavat ja ajantasainen tieto kriisialueen tarpeista, sanoo Vanhanen.

Jos Ylöjärvelle tulee myöhemmin pakolaisia, tilanne voi muuttua, ja esimerkiksi tavarakeräys ja psykososiaalinen tuki voivat tulla ajankohtaisiksi. Tuossa vaiheessa apua olisi myös vapaaehtoistyöntekijöistä.

– On ollut mahtavaa huomata, kuinka avun antamisen halu on nyt poikkeuksellisen suurta. Meille on tullut paljon viestejä ja kysymyksiä.

Lammasniemeen pakolaisia?

Sekä kaupunki että seurakunta ovat alkaneet myös selvittää yhdessä, olisiko Ylöjärvellä mahdollisuutta majoittaa pakolaisia ja olleet asiasta yhteydessä Maahanmuuttovirastoon, joka koordinoi majoittamista.

– Vuoden 2015 turvapaikanhakijatilanteessa meillä oli hätämajoitusta Lammasniemen leirikeskuksessa, Vanhanen kertoo.

– Lammasniemeä on myös nyt tarjottu yhtenä vaihtoehtona maahanmuuttoviranomaisille. He tekevät päätökset siitä, mitä majoituksia otetaan tarpeen mukaan käyttöön.

Vanhanen muistuttaa, että mikäli ylöjärveläiset ovat kiinnostuneet tarjoamaan kotimajoitusta pakolaisille, kannattaa olla yhteydessä valtakunnalliseen Kotimajoitusverkostoon.

Lue myös: 

Lammasniemi otettiin hätämajoituskäyttöön

Matti Ylitalo ajaa Puolaan hakemaan Ukrainan pakolaisia löytämänsä kuskin kanssa: ”Ukraina on hieno maa”

Villen Kaupalla kerättiin avustuslahjoituksia ukrainalaisille – tiistaina ehtii vielä viedä avustuksia perjantaina lähtevään kuljetukseen

Osallistuminen tilaisuuksiin lisääntynyt

Ukrainan tilanne on näkynyt selvästi myös seurakunnan tilaisuuksiin ja sosiaalisen median sisältöön osallistumisena.

– Olen kuullut tilaisuuksiin tulevilta ihmisiltä ja työntekijöiltä, että Ukraina on herättänyt paljon ajatuksia ja huolta. Ihmisillä on ollut selkeää rukouksen ja hiljentymisen tarvetta. Myös sosiaalisen median tilastoista ja käyttäytymisestä näkee, että liittyminen rauhanrukouksiin ja osallistuminen hartaustyyppisiin kirjoituksiin on nyt monin verroin suurempaa.

Seurakunnan työntekijöitä saa myös keskusteluapua, mitä tarjoaa niin ikään kirkon keskusteluapu osoitteessa www.kirkonkeskusteluapua.fi.