OP Tampereella vahva vuosi 2021 – lahjoittaa juhlavuotensa kunniaksi 120 kesäduunia

Vuoden 2021 tulos oli OP Tampereelle vahva ja kasvua oli useilla sektoreilla.
OP Tampereen yritys- ja yhteisöpalveluista vastaava pankinjohtaja Kari Lepistö (vas), OP Koti Pirkanmaan kiinteistönvälittäjä Outi Hannula ja OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpponen ovat tyytyväisiä viime vuoden tulokseen. (Kuva: Sanna Hillberg)

– Vuosi 2021 oli OP Tampereelle huippuvuosi monella mittarilla mitattuna. Asiakasliiketoiminta kasvoi 7,2 prosenttia yli 10 miljardiin euroon, uusia asuntoluottoja nostettiin 10,8 prosenttia ja yritys- ja yhteisöluottoja 20,2 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Varallisuudenhoidon palveluiden kysyntä oli vahvaa ja rahasto- ja vakuutussäästöt kasvoivat vuodessa 17,8 prosenttia, OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpponen kertoo.

Pirkanmaan taloutta on avittanut työllisyysasteen nousu. Raaka-aineiden ja osaavan työvoiman saatavuudessa on puolestaan ollut hankaluuksia. Kaikkiaan Ylöjärvi nauttii Tampereen kasvusta kuten muutkin naapurikunnat, Vilpponen sanoo.

Tammikuussa 2022 kuluttajien yleinen luottamus oli nousussa omikronista huolimatta. Ukrainan tilanne on kuitenkin tuonut turbulenssia markkinoille.
– Nyt malttia ja säästämistä oman suunnitelman mukaan, Vilpponen kehottaa.

Energian hinta on nostanut inflaatiota. Kuluttajahintojen nousuksi arvioitiin tälle vuodelle alkuvuodesta keskimäärin 2,7 prosenttia.
– Nollakorkojen aika alkaa olla ohitse, ja lyhyiden korkojen ennakoidaan nousevan plussalle jo tämän vuoden puolella, Vilpponen sanoo ja kertoo, että OP Tampereen asiakkaat korkosuojaavat uusista lainoista jo yli 50 prosenttia.

– Myös taloyhtiöt ovat heränneet tähän, sanoo yritys- ja yhteisöpalveluista vastaava pankinjohtaja Kari Lepistö, ja lisää, että erityisesti taloyhtiöiden, joilla on enemmän yhtiölainaa, on hyvä miettiä korkosuojausta.

– Nollakorkojen aika alkaa olla ohitse, ja lyhyiden korkojen ennakoidaan nousevan plussalle jo tämän vuoden puolella, sanoo OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpponen sanoo. OP Tampereen asiakkaat korkosuojaavat uusista lainoista jo yli 50 prosenttia. (Kuva: Sanna Hillberg)

Luottotappiovarauksia OP Tampere kirjasi viime vuodelle 189 000 euroa.
– Varauduimme jopa kolmeen miljoonaan euroon. Jos katsoo taaksepäin, niin ne alat, jotka kärsivät paljon koronasta eli palvelualat, eivät olleet kovin pääomasidonnaisia. Jos vertaa 1990-luvun lamaan, kun pääomasidonnaiset rakentaminen ja asuntokauppa sakkasivat, niin pankeilla oli paljon enemmän niissä kiinni rahaa, Lepistö toteaa.

Asuntomarkkinoilla vilkasta

Vuodet 2020 ja 2021 olivat Vilpposen mukaan erinomaisia asuntomarkkinoilla.
– Odotusarvo on, että tämä vuosi on asuntokaupan osalta ihan aktiivinen, hän ennakoi.
50 henkilöä työllistävä OP Koti Pirkanmaa teki ennätyksellisen tuloksen vuonna 2021. Sen liikevaihto oli 6,5 miljoonaa euroa.

Yritykset ovat koronasta huolimatta hankkineet toimitiloja, kun taas vuokra-asuntojen välitys on hieman hidastunut.
– Markkina on ehkä hieman kyllästynyt sijoitusasunnoilla: tarjontaa on paljon ja vuokralaiset seuraavat hintoja ja vaihtavat asuntoja halvempaankin, sanoo kiinteistönvälittäjä Outi Hannula OP Koti Pirkanmaasta.

Hänen mukaansa Pirkanmaalla on myytäviä asuntoja noin 30–50 prosenttia vähemmän kuin tavallisesti, alueesta riippuen.
– Se patoaa asuntomarkkinaa. Moni ei laita asuntoaan myyntiin, kun ei ole sitä seuraavaa.

Tampereella asuntojen hinnat nousivat viime vuonna 5,7 prosenttia. Ylöjärvellä asuntojen hinnoissa on suuria eroja eri alueiden välillä. Kiinteistövälittäjäliiton tilastojen mukaan postinumeroalueilla 33470 ja 33480 vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat vuoteen 2020 verrattuna keskimäärin lähes 14 prosenttia.
– Jos katsotaan Ylöjärveä kokonaisuutena, hinnat eivät ole tilastollisesti nousseet, Hannula kertoo.

Hannulan mukaan kerrostaloasuntojen hinnat Ylöjärvellä nousivat 7,5 prosenttia ja vanhojen rivitaloasuntojen hinnat hieman reilut 4 prosenttia.
– Kasvu on ollut tosi huimaa. En muista, että asuntojen hinnat olisivat koskaan nousseet näin lyhyessä ajassa näin paljon Ylöjärvellä, kolmisenkymmentä vuotta kiinteistönvälittäjänä toiminut Hannula toteaa.

Kassapalveluille edelleen kysyntää

Vilpponen kertoo, että OP Tampereen asiakkaat käyttävät aktiivisesti OP-mobiilia, missä pankkiasioita hoidetaan keskimäärin kerran päivässä.

Ylöjärven konttorissa voi asioida torstaisin kassa-asioissa ilman aikavarausta. (Kuva: Sanna Hillberg)

Kassapalveluille on kuitenkin edelleen kysyntää. Ylöjärven konttorin kassapalvelut avattiin uudelleen sen jälkeen, kun ne toimivat vain aikavarauksin viime vuonna muutaman kuukauden ajan. Nyt pankissa voi asioida torstaisin kassa-asioissa ilman aikavarausta. Muissa asioissa pankki palvelee aikavarauksin kaikkina arkipäivinä.

Kurussa kassapalvelut ovat avoinna kolmena päivänä viikossa. Lähimmät päivittäiset kassapalvelut ilman ajanvarausta ylöjärveläisille löytyvät Tampereelta Hämeenkadun konttorista.

OP Tampereella on Pirkanmaalla 113 500 omistaja-asiakasta ja työntekijöitä 283. OP Kuru fuusioitui OP Tampereeseen 1. syyskuuta.

OP Ryhmä täyttää tänä vuonna 120 vuotta. Sen kunniaksi OP Tampere lahjoittaa kampanjassaan 120 kesäduunia.