Pirkan hiihdon toteutuminen näyttää todennäköiseltä – reitti kulkee Niinisalosta Ylöjärvelle

Pirkan Hiihdon puheenjohtaja Tapio Syrjänen sanoo, että Pirkan Hiihdon toteutuminen maaliskuun alussa näyttää nyt melkoisen varmalta. Lopullinen päätös järjestämisestä tehdään helmikuun puolivälin vaiheilla.

Jo vuonna 1955 ensimmäisen kerran hiihdetty 90 kilometrin klassikko on kärsinyt viime vuosina Etelä-Suomen huonoista lumitalvista sekä viime talvena koronatilanteesta.

– Nythän lunta on tullut vähintäänkin riittävästi myös Pirkan Hiihdon reitin tarpeisiin ja latu onkin jo hyvässä kunnossa, Syrjänen toteaa.

Pirkan Hiihdon perinteinen reitti kulkee lähtöpisteestään Niinisalosta Ylöjärvelle Teivon raviradalle.

Teivon ravirata
Pirkan Hiihdon maali on Teivon ravikeskuksessa. (Arkistokuva)

– Aluehallintoviraston Satakuntaa koskevissa rajoituksissa on menty lievempään suuntaan, joten on todennäköistä, että rajoitukset hiihdon aikana ovat vähintäänkin samalla tasolla. Pirkanmaan puolella tapahtuman järjestäminen onnistuu myös nykyisten rajoitusten mukaan, Syrjänen sanoo.

Järjestelyjen osalta suurimmat muutokset ovat lähtöpaikalla Niinisalossa, missä tukikohdaksi tulee varuskunta-alueen ulkopuolella sijaitseva varuskuntakerho. Sieltä lähtijät siirtyvät hiihdon perinteiselle lähtöpaikalle Valkiajärven kautta jäätilanteen salliessa tai kävelyreittiä pitkin.

– Paljon Pirkan hiihtäjille tuttuja toimintatapoja on järjestelyissä, kuten jälki-ilmoittautumismahdollisuus Teivossa, Niinisalossa ja Hämeenkyrön lentokentällä. Myös yhteiskuljetukset järjestetään entiseen tapaan. Majoitusta lähtöpäässä ei nyt kuitenkaan ole, Syrjänen kertoo.

Viime vuonna Pirkan Hiihto jouduttiin koronatilanteen takia perumaan kokonaan. Vuonna 2020 varsinainen hiihto jouduttiin perumaan huonon lumitilanteen takia, mutta viikkoa myöhemmin päästiin järjestämään reppuhiihto lyhennetyllä 60 kilometrin matkalla juuri ennen kuin korona keskeytti koko maan liikuntatoiminnan.

Viimeisin hiihdetty varsinainen Pirkan Hiihto keräsi mukaan 1 817 hiihtäjää. Edellinen erityisen hyvä hiihtotalvi reitin alueella vallitsi vuonna 2013. Tuolloin Pirkan Hiihto innosti mukaan 3 500 hiihtäjää.

66. Pirkan Hiihto järjestetään sunnuntaina 6. maaliskuuta. 90 kilometrin täysmatkan lisäksi on mahdollista hiihtää myös Retki-Pirkka (52 kilometriä) Niinisalosta Kyröskoskelle ja Puoli-Pirkka (45 kilometriä) Hämeenkyrön lentokentältä Teivoon.

90 kilometrin päämatkan voi suorittaa myös viestihiihtona Neliveto-sarjassa. Lauantaina, viikko Pirkan jälkeen järjestetään omahuoltoperiaatteella, ilman ajanottoa Pirkan Reppuhiihto. Reppuhiihdossa on myös ensimmäistä kertaa mukana 52 kilometrin puolimatka sekä neliveto.