Tällaista on koronarokottajan työ Ylöjärvellä: Päivä alkaa rokotteiden valmistelulla, itse rokotus ohi vain minuuteissa: ”Jos meillä on jäänyt rokotteita ylimääräiseksi, niin ilman muuta annamme niitä”

Ylöjärvellä työskentelee koronarokotusten parissa kuusi vakirokottajaa ja keikkalaisia, joiden joukossa on myös jo eläkkeelle jääneitä terveysalan ammattilaisia.
Terveydenhoitaja Tiina Raittinen on työskennellyt Elossa Terveyskioskin koronarokotuspisteellä vuoden. Hänen mukaansa työ liippaa melko läheltä hänen perustyöstään Terveyskioskilla. – Myös perustyöni pitää sisällään rokottamista, joten siksi tämä koronarokottaminen ei ole pitkästyttänyt minua. Itse asiassa voisin jatkaa tätä työtä vaikka kuinka pitkään.

Perjantaina puolen päivän aikaan Kauppakeskus Elon rokotuspisteellä on vielä hiljaista. Työvuorossa olevat kuusi rokottajaa viettävät takahuoneessa lounastaukoa, jota ennen he ovat tarkastaneet loppupäivän asiakasmäärät ja valmistaneet  sen mukaisen määrän rokotteita.

Tänään rokoteajan varanneet saavat käsivarteensa BioNTech-Pfizerin Comirnatya, joka on laimennettava rokotevalmiste. Yhdestä laimennetusta pullosta riittää rokotetta yhteensä seitsemälle asiakkaalle.

Rokotteita säilytetään jääkaapissa.

– Päivämme alkaa aamukahdeksalta, jolloin valmistamme päivän ensimmäisen puoliskon rokotteet. Aamulla valmistimme 150 rokotetta aamupäivän asiakkaita varten. Comirnaty säilyy huoneenlämmössä kuusi tuntia, minkä vuoksi päivän toinen satsi valmistellaan ennen ruokataukoamme, rokotuspisteellä työskentelevä terveydenhoitaja Tiina Raittinen kertoo.

Vaikka rokotemäärät lasketaan tarkasti, jää rokotteita joskus yli sen vuoksi, ettei ajanvarannut ihminen  ilmestykään paikalle. Näissä tapauksissa ylimääräiset rokotteet voidaan antaa nopeiten paikalle ilmestyneelle asiakkaalle.

– Rokotuspisteellä käy jatkuvasti ihmisiä kyselemässä, että onko meillä antaa rokotetta heti. Jos meillä on jäänyt ylimääräiseksi, niin ilman muuta annamme, Raittinen sanoo.

BioNTech-Pfizerin Comirnaty on laimennettava rokotevalmiste. Yhdestä laimennetusta pullosta riittää rokotetta yhteensä seitsemälle asiakkaalle.

Muutamat ovat saaneet reaktion rokotteesta

Klo 13 aikaan rokotuspisteen odotustila alkaa täyttyä rokotusajan varanneista asiakkaista. Ilmoittautumisen jälkeen asiakkaat kuulevat sukunimensä ja suunnistavat omalle rokotuspisteelleen. Toimitus on ohi nopeimmillaan kahdessa minuutissa, minkä jälkeen tiedossa on vielä istumista voinninseurantatilassa.

Rokotuksen jälkeiset odotusajat vaihtelevat Pirkanmaalla kuntien kesken, Ylöjärvellä odotus on vartin mittainen.

– Ketään ei tietenkään pakoteta jäämään tänne istumaan, vaan se on vapaaehtoista, Raittinen toteaa.

Rokotuspisteellä esimiehenä työskentelevä vastaava terveydenhoitaja Laura Tyyskänen sanoo, että hetken istuminen rokotteen jälkeen on paikallaan, sillä Ylöjärvelläkin on joitakin rokotusasiakkaita, jotka ovat saaneet jonkinlaisen reaktion rokotteesta.

– Muutamia asiakkaita on lähtenyt täältä jatkohoitoon reaktion vuoksi. Itse rokotteesta on tullut reaktioita vain yksittäisissä tapauksissa, eli taustalla on useimmiten ollut vaikuttamassa muu syy.

Perjantaina rokotuspisteellä rokotettiin ajanvarauksella. Seuraava ajanvaraukseton, jonotusperiaatteella toimiva walk in -rokotuspäivä järjestetään ensi viikon torstaina 3.2.

Ylöjärvellä asiakkaat käyttäytyvät pääosin hyvin

Tiina Raittinen on työskennellyt koronarokotuspisteellä sen perustamisesta saakka, eli nyt noin vuoden verran. Hänen lisäkseen pisteellä on töissä kuusi muuta vakirokottajaa sekä keikkalaisia. Joukossa on niin terveydenhoitajia kuin sairaanhoitajia. Yksi heistä on 25-vuotias sairaanhoitaja Sirkku Petäjäniemi, joka on tehnyt rokotuskeikkalaisena Ylöjärvellä muutaman vuoron.

– Hakeuduin koronarokottajaksi, kun työsuhteeni aiemmassa työpaikassa loppui. Olin jo aiemmin miettinyt, että miten voisin olla tässä pandemiassa hyödyksi. Päätin antaa panokseni sitten tätä kautta, Petäjäniemi kertoo.

Miltä työ on maistunut?

– Tykkään tästä, työ on kivaa ja simppeliä. Täällä on myös tosi kiva ilmapiiri. Olen saanut jo uuden työpaikan muualta, mutta teen täällä keikkaa tarvittaessa, hän toteaa.

Sairaanhoitaja Sirkku Petäjäniemi on työskennellyt Ylöjärven koronarokotuspisteellä muutaman vuoron ajan. Hän pitää työn simppeliydestä.

Raittinen nyökyttelee vieressä ja sanoo, että vaikka työpäivät ovat melko samanlaisia, menevät ne silti nopeasti. Rokottajat kertovat pitävänsä myös asiakasläheisestä työstä, vaikka kohtaaminen rokotettavan kanssa on ohi nopeimmillaan vain muutamassa minuutissa.

– Pääosin asiakkaat ovat tosi kiitollisia ja sanovat, että kiitos kun jaksatte, Petäjäniemi toteaa.

Raittinen kokee samoin.

– Mediasta on saanut lukea, että joissakin paikoissa rokotettavat ovat käyttytyneet hyvinkin aggressiivisesti. Meillä sellaiset ovat ihan yksittäistapauksia, aika tyytyväisiä ihmiset ovat. Joskus asiakkaasta saattaa huomata, että hän tulee tänne näreissään, mutta lähtee hyvällä mielellä, kun on saanut hyvää palvelua ja oikeaa tietoa rokotuksista.

Tiina Raittinen kertoo, että nopeimmillaan rokotus on ohi parissa minuutissa, minkä jälkeen asiakas ohjataan voinninseurantatilaan 15 minuutiksi.

Apuun on saatu myös jo eläköityneitä ammattilaisia

Rokottajat pitävätkin työnsä yhtenä kulmakivenä nimen omaan oikean, tutkitun tiedon jakamista.

– Tieto rokotteista muuttuu tiheään, eivätkä kaikki ihmiset varmasti pysy perillä näistä. Olemme täällä sitä varten, että asiakkaat saavat kaikista ajankohtaisimman infon, Raittinen toteaa.

Laura Tyyskäisen mukaan Ylöjärvellä ei ole podettu erityistä rokottajapulaa, vaan työntekijöitä on riittänyt lähes koko pandemian ajan. Apuun on saatu myös jo eläkkeelle jääneitä terveysalan ammattilaisia.

– Meillä on keikkalaisina eläkkeelle jääneitä terveydenhoitajia, jotka haluavat tarjota osaamistaan ja panostaan koronakriisin keskellä. Apunamme on ollut myös yksi lääkäri, joka halusi oma-aloitteisesti auttaa rokotuksissa muutaman vuoron ajan.

Ylöjärvellä rokotetaan pääasiassa ajanvarauksella, jolloin rokotteita varataan tietty määrä tietylle päivälle. Joskus rokotteita jää yli, kun ajan varannut asiakas ei ilmestykään paikalle. Näissä tilanteissa ylimääräinen rokote voidaan antaa esimerkiksi sellaisellle ihmiselle, joka tulee paikan päälle tiedustelemaan rokotetta ilman, että on varannut aikaa.

Walk in -päivinä saadaan rokotettua yli 500 ihmistä

Tällä hetkellä Ylöjärvi laahaa perässä muuta Pirkanmaata kolmannen rokotteen rokotekattavuuden osalta. Tyyskäisen mukaan rokotteita Ylöjärvellä piisaa, samoin rokotusaikoja.

– Kaupungin koronarokotuspuhelin oli joulukuun lopusta tammikuun alkuun suljettuna, mikä saattaa olla vaikuttanut siihen, että ihmiset eivät ole lähteneet rokotuksille. Nyt numero on auki, joten kannustan varaamaan sitä kautta ajan, mikäli ei sähköisiä palveluita käytä.

Tyyskänen korostaa, että rokotteen ottaminen kannattaa. Erityisesti iäkkäämpien tulisi huolehtia myös kolmannen koronarokotteen ottamisesta.

– Kaikkien olisi tärkeää ottaa ensimmäinen rokote, mutta erityisen tärkeää olisi, että yli kuusikymppiset kävisivät ottamassa kolmannen rokoteannoksen.

Ylöjärvellä on järjestetty tiuhaan ajanvarauksettomia walk in -rokotuksia, jollainen on tulossa jälleen ensi viikon torstaina 3. helmikuuta. Rokotuksen voivat saada silloin kaikki 12 vuotta täyttäneet. Tyyskänen toivoo, että walk in -rokotuspäivä saisi ihmiset liikkeelle.

– Neljässä ja puolessa tunnissa saamme rokotettua 500-600 ihmistä. Viisisataa on mennyt kyllä aina rikki, eli ihmiset on kyllä saatu liikkeelle walk in -päiville.

Fakta: Seuraava walk in -rokotus Ylöjärvellä:

  • To 3.2. klo 13-17.30 kaikille 12 vuotta täyttäneille
  • Walk in -rokotuksissa rokotteen saa jonotusperiaatteella ilman ajanvarausta
  • Rokotuspaikka on Elon kauppakeskuksen rokotuspiste, osoitteessa Elotie 1
Voinninseurantatilassa istutaan 15 minuutin ajan. Myös Ylöjärvellä on ollut tapauksia, joissa rokotettava asiakas on saanut rokotteesta jonkinlaisen reaktion ja tarvinnut sen vuoksi jatkohoitoa.