Harhaanjohtavaa vaalipropagandaa – tavoitteena vaalivoitto totuudesta tinkien

Kansalaisten vähäistä tietämystä hyvinvointialueiden valtuustojen tehtävistä käytetään vaalikampanjoissa häikäilemättömästi hyväksi. Puolueiden aluevaaliohjelmat ja myös vaalikoneiden kysymykset sisältävät ehdotuksia, jotka eivät ole hyvinvointialueiden päätettävissä, vaan niistä päättää valtio. Vaalikamppailussa ei näytä olevan tärkeintä pysyä tosiasioissa, vaan tavoitteena on vaalivoitto totuudesta tinkien.

Aluevaltuustovaalit eivät ole kansanäänestys maakuntaverosta: ei sitä vastaan eikä sen puolesta. Kysymys maakuntaverosta ei kuulu aluevaltuustovaaleihin, vaan yksinomaan eduskuntavaaleihin. Uusien verojen käyttöönotosta ja lakien muutoksista päättää eduskunta. Kysymys maakuntaverosta johdattelee äänestäjiä harhaan. Puolueiden lisäksi myös media on langennut epäasialliseen johdatteluun: esimerkiksi YLEn aluevaalistartissa toimittaja otti esille maakuntaveron.

Hyvinvointialueiden toiminta rahoitetaan alkuvaiheessa pääosin valtion avustuksin ja osaksi asiakas- ja käyttömaksuin. Taloudellinen liikkumavara muodostettaville hyvinvointialueille on vähäinen muutosvaiheessa tulevien välttämättömien perustamiskustannusten vuoksi. Siksi on suhtauduttava varauksellisesti vaalilupauksiin. Vaalilupausten toteutumattomuuteen on helppo löytää verukkeita.

Ensimmäiset hyvinvointialuevaalit ovat erittäin tärkeät, koska valtuutetut päättävät hyvinvointialueen rakenteet ja toimintatavat, joita tulevaisuudessa valittavien päättäjien on polkuriippuvuuden vuoksi vaikea muuttaa.

Tapani Könönen
Ylöjärvi