Pollet joululomalla, ihmiset töissä – ”Ratsujen joululoma on yleensä viisi päivää, mikä riittää lataamaan akut”

Jouluna hevosillakin on loma. Niiden hoitajat eivät kuitenkaan voi vain lomailla, sillä eläimet on hoidettava, oli arki tai pyhä.
Jouluherkkuja, kiitos! Aramis VII, tuttujen kesken Arttu, on Vahannan Ratsastuskoulun estemestari.

Voisi kuvitella, että ratsastuskoululla kesä ja joulun tienoo olisivat kiivasta sesonkia, kun ihmiset lomailevat ja heillä on aikaa harrastaa. Hevonen ei kuitenkaan ole kone, vaan sekin on lomansa ansainnut. Kesällä pitkän laidunloman, joulunpyhinä vähän lyhyemmän tauon työstä.

– Puolen vuoden välein pidettävä hengähdystauko on osoittautunut toimivaksi rytmiksi hevosillakin. Meillä ratsujen joululoma on yleensä viisi päivää, mikä riittää lataamaan akut, ratsastuksenopettaja Riikka Nenonen Vahannan ratsastuskoululta kertoo.

– Muutamat kaikkein virkeimmät tapaukset lomailevat vain aaton ja joulupäivän. Sitten on jo päästävä kentälle tai ne käyvät levottomiksi.

Oona Kallio varustaa Arttua jouluisiin tunnelmiin. Joulun lähestyessä koko talli koristellaan.

Hevoset rakastavat rutiineja

Hevosten joulurauhan aikaan Vahannan ratsastuskoulun tallilla on hyvin hiljaista. Työvuorossa oleva hoitaja käy aamulla ruokkimassa hevoset, vie ne ulos aitauksiin, siivoaa karsinat ja hakee pollet iltapäivällä takaisin puhtaille pahnoille.

Vahannassa hevoset ulkoilevat joka päivä puoli kahdeksasta kahteen. Hyvät loimet suojaavat sateelta ja pakkaselta. Vain kaikkein pahimmilla koiranilmoilla hevoset alkavat pyytää sisälle ennen aikojaan, ja silloin ne sinne myös pääsevät.

– Tarhassa ulkoilu on aina samaan aikaan, sillä hevoset rakastavat rutiineja, Riikka Nenonen sanoo.

Joululomalla ”ylivirkeitä” hevosia liikuttaa ratsastuskoulun henkilökunta. Asiakkailla on viiden päivän pakollinen tauko satulasta ja eläinystäviensä tapaamisesta.

– Kyllähän se harmittaa, jos joulutauon takia jää tunti välistä, Tyyne Seppälä myöntää.

– Ennen joulua täytyy vähän tankata talliaikaa. Sitten tauon kyllä kestää, Oona Kallio sanoo.

Vapaaehtoiset suuri apu

Ratsastustunnin väliin jääminen harmittaa erityisesti sen takia, että koronapandemian alkaessa hevosten hoitajasysteemi laitettiin jäihin, ja nyt ratsastajat pääsevät harjaamaan ja hoitamaan hevosia vain ennen omaa tuntiaan. On entistäkin tärkeämpää saada tunnille juuri se oma lempiponi tai -hevonen.

– Suosikkini on Sulo, jolla on tosi kiva ratsastaa. Se on luotettava ja kiva, mutta sillä on myös luonnetta. Välillä se vähän haastaakin, Oona Kallio kertoo.

Vaikka omia hoitohevosia ei nyt ole, innokkaat harrastajat viettävät silti paljon aikaa tallilla.

– Yleensä perjantai-iltapäivä ja ilta kuluvat tallilla. Ja lauantai – ja joskus sunnuntaikin, Tyyne Seppälä kertoo.

– Ilman omia hoitohevosiakin vapaaehtoiset ovat meille ihan korvaamaton apu. He huolehtivat esimerkiksi siitä, että varusteet ovat aina kunnossa ja puhtaat, Riikka Nenonen kehuu nuoria.

Arttu on mukava tyyppi, mutta paikallaan seisominen on sen mielestä vähän tylsää. Tallitontut Tyyne Seppälä ja Oona Kallio houkuttelevat ponia poseeraamaan.

Hevosille joulukalenteri

Jos joulunpyhät ovatkin tallilla poikkeuksellisen rauhallista aikaa, joulun alla hevosilla on erityisiä touhuja ja seuraa. Moni saa faneiltaan joulukalenterin, josta paljastuu joka päivä joku pieni herkku tai lahja.

Joulukuun suurin tapahtuma on Vahannan ratsastuskoulun ja Goodwill Riders -ratsastusseuran yhteinen pikkujoulu, jota vietetään tänä vuonna sunnuntaina 19. joulukuuta. Silloin tallille ovat tervetulleita kaikki hevosista ja ratsastamisesta kiinnostuneet ihmiset.

– Ohjelmassa on ainakin keppihevoskisa ja oikeilla hevosilla lasten ristikkoluokka eli pienet esteet. Talutusratsastusta on ainakin poneilla. Joskus mukana on ollut isokin hevonen, jotta aikuisetkin voivat kokeilla, miltä siellä hevosen selässä näyttää, Riikka Nenonen kertoo.

Joulun lähestyessä talli koristellaan. Viimeisillä ratsastustunneilla ennen joulutaukoa tavanomaiset harjoitukset vaihtuvat ratsastusleikkeihin.

Lahjojakin hevoset saavat, ja joku ehkä leipoo niille omia joulupipareita. Kanelit, neilikat ja siirappi on hyvä korvata vaikka omenasoseella, ettei herkuista tule hevoselle liian makeita.

– Helpompaa ja turvallisempaa on antaa porkkanaa, omenaa tai kuivaa leipää. Ja paljon rapsutuksia, Oona Kallio ja Tyyne Seppälä toteavat.