Ylöjärven Muisti sisältää jo yli 11 000 paikallishistoriallista dokumenttia: hankkeen päätöswebinaari järjestettiin perjantaina

Ylöjärven Muisti -hankkeen päätöswebinaari järjestettiin Sauriossa.
Ylöjärven audiovisuaalista ja kirjallista historiaa digitaaliseen kotiseutuarkistoon eli topoteekkiin tallentava Ylöjärven Muisti -hanke järjesti perjantaina hankkeen päätöswebinaarin.

Hankkeen toteutuksesta ovat vastanneet Ylöjärvi-Seura ja Ylöjärven kaupunki. Hankkeen alun rahoitti Ylöjärven kaupunki 150-juhlavuotensa kunniaksi ja jatkon mahdollisti Learder-rahoitus. Ylöjärven Muistia ovat koordinoineet Ylöjärvi-Seuran hallituksen jäsen ja Ylöjärven Muistin perustaja Antero Mäkkylä ja seuran puheenjohtaja Minna Sorsa.

Hanke päättyy vuodenvaihteessa ja arkiston ylläpitoa jatkaa Ylöjärvi-seuran valokuvatoimikunta.

Hankkeen tavoitteena on ollut paikallistuntemuksen lisääminen ja historiatiedon saavutettavuuden parantaminen. Muita päämääriä ovat olleet kotiseutuarkiston kehittäminen, verkoston luominen vastaavien suomalaisten toimijoiden välille sekä vertaileva tutkimus ja yhteistyön käynnistäminen ja alustan kehittäminen kahden itävaltalaisen kaupungin kanssa.

Ylöjärveläisten on ollut mahdollista osallistua arkiston kokoamiseen, ja Ylöjärvi-Seura vastaanottaa edelleen aineistoa topoteekkiin. Monet Ylöjärvi-Seuran jäsenet ovat vuosikymmenien ajan aktiivisesti keränneet ja tallentaneet paikkakunnan historiaa. Tämä aineisto on nyt osana digitaalista kotiseutuarkistoa ja kaikkien hyödynnettävissä.

Päätöswebinaari kokosi Sauriolle pienen joukon osallistujia. Suurin osa läsnäolijoista seurasi tapahtumaa Zoom-yhteyden välityksellä ympäri Suomen. Kauimmainen osallistuja oli topoteekin perustaja, itävaltainen Alexander Schatek, joka luennoi topoteekin alkutaipaleesta ja sen kansainvälisestä ulottuvuudesta.

Topoteekkien ”isä” Alexander Schatek osallistui webinaariin Itävallasta.

Schatek perusti topoteekin alun perin yksityiseksi sisällönhallintatyökaluksi tallentaessaan kotiseutunsa historiaa. Alustaa ovat sittemmin voineet hyödyntää kotiseutuhistoriaa tallentavat ja keräävät paikalliset tahot ympäri Eurooppaa.

Topoteekkeja on Euroopassa joitakin satoja ja Suomessa 16. Ylöjärven Topoteekki on aineistomäärältään Suomen suurin ja Euroopan neljänneksi suurin. Ylöjärven Muisti sisältää tällä hetkellä yli 11 000 dokumenttia.

Monien mahdollisuuksien topoteekki

Webinaarin järjestivät yhteistyössä Ylöjärvi-Seura ja Kotiseutuliitto. Tapahtumassa keskusteltiin muun muassa digitaalisten arkistojen tietosuojakysymyksistä sekä topoteekin ylläpidosta ja hyödyntämisestä. Tomi Ahoranta Helsingin Kansallisarkistosta kertoi topoteekin taustasta Suomessa sekä sen tulevaisuuden mahdollisuuksista.

Minna Sorsa kertoi, että suunnitteilla on tutkimuksellista yhteistyötä esimerkiksi vertailevan tutkimuksen saralla. Yhtenä kiinnostavana aiheena hän mainitsee naisten yhteiskunnallisen aseman Suomessa ja Itävallassa ennen viime vuosituhannen puoliväliä.

Lue myös: Ylöjärven yrittäjien historia digitoidaan Ylöjärven Muistin kotiseutuarkiston sivuille, Ylöjärven Muisti on Suomen suurin

Minna Sorsa toimi Ylöjärven Muisti-hankkeen päätöswebinaarin puheenjohtajana.

Kurulla oma topoteekki

Kuru-seuran hallinnoiman Kurun Muistin koostaminen topoteekkialustalle on myös hyvässä vauhdissa. Arkistoon on kerätty jo yli 700 erilaista dokumenttia aina 1900-luvun alusta alkaen.

– Lähtökohtamme oli se, että paitsi kuvia ja muita dokumentteja, pistämme talteen myös niihin liittyviä tarinoita. Pelkkä kuva ei välttämättä hirveästi tuo lisäarvoa digitointiin, mutta kun pystytään yhdistämään tarina tai faktaa, niin se on vielä mielenkiintoisempi, kertoi Kurun Muistin ylläpitäjä Kyösti Aalto webinaarissa.