Tähti on syttynyt – Ylöjärveläinen Alma Järvensivu loistaa Matildana TTT:n huippumusikaalissa

Kun Tampereen Työväen Teatteri etsi lapsinäyttelijöitä tulevaan Matilda-musikaaliin, hakijoita oli noin 500. Matildaa valittiin esittämään kolme tyttöä, yhtenä heistä Alma Järvensivu Ylöjärveltä. Muihin rooleihin pääsi 17 lasta. Karsinta oli siis kova.

– Halusin mukaan pääsykokeisiin ja niihin piti opetella lauluja ja tekstejä. Kokeet kestivät neljä tuntia ja joukko pieneni kerta kerralta. Elokuussa vuonna 2020 alkoi Matilda-koulu, jota pidettiin aina sunnuntaisin. Olihan se vähän rankkaa mutta tosi kivaa, 10-vuotias Alma Järvensivu paljastaa.

Sädehtivä ylöjärveläistyttö Alma Järvensivu valittiin Matilda-musikaalin nimirooliin 500 hakijan joukosta. Alman sylissä on kääpiösnautseri Mini.

Ennen ensi-illan lähestyessä harjoituksia pidettiin maanantaisin, tiistaisin, keskiviikoisin, torstaisin ja joskus perjantaisin jopa kahdesti. Rankat harjoitusajat vaativat lapsilta kovaa vastuuta ja sitoutumista. Myös vanhempien on oltava valmiita kuljettamaan lapsia teatterille.
Alman vanhemmat Asko ja Maria Järvensivu ovat vuorotelleet omien aikataulujensa mukaan.

– Alma on ollut todella innostunut. Yhden tosi rankan harjoituspäivän jälkeen hän huudahti kotiin päästyään: ’Jes, huomenna pääsee taas teatteriin’, Asko Järvensivu muistelee.

Valinnasta ei saanut kertoa

Koulunkäynnistä on harjoitusten takia pitänyt ottaa vapaata. Alman äiti on luokanopettajana Kauraslammen koulussa ja hän on auttanut Almaa opiskelussa.

– Alman valinta yhdeksi kolmesta Matildasta varmistui reilu vuosi sitten kesällä. Valinta piti kuitenkin salata kaikilta. Lapselle vastuu oli iso asia, kun asiasta ei voinut puhua, ei koulussakaan, Maria Järvensivu kertoo.

Alman Hämeenkyrön mummo Terttu Vatka (vas.) poikkesi teatterimatkalla kyläilemään.Vieressä Elsa ja Alma sekä Asko ja Maria Järvensivu.

Järvensivun perhe on harrastanut teatteria aktiivisti ennenkin. Maria-äiti näytteli Myllykolussa pientä sivuosaa kolmisenkymmentä vuotta sitten Silja, nuorena nukkunut -näytelmässä.

Alma on käynyt teatterissa pienestä pitäen. Vain nelivuotiaana hän näki Kultasiipi ja menninkäinen -näytelmän.

– Myöhemmin tutuiksi ovat tulleet ovat Pocahontas, Lumikki ja monet muut näytelmät Rämsöön kesäteatterissa. Työväen Teatterin Vesta Linnea ja aavelapsen arvoitus oli hieno ja Tampereen Teatterin Saiturin joulu aina yhtä jännittävä, Alma selvittää.

Terttu-mummokin rakastaa teatteria

Haastatteluhetkellä paikalle ilmaan myös Alman äidinäiti Terttu Vatka. Hämeenkyrössä asuva mummo on myös innokas teatterin ystävä ja on menossa katsomaan Kinky Boots -musikaalia. Mielenkiintoinen Kaksi paavia on jo ehditty nähdä.

Jari Aholan esittämä Kahlekuningas tuo maagista hohtoa Matilda näytelmään. Nimiroolissa Alma Järvensivu.
(Kuva: Kari Sunnari)

– Näin pienenä Prinsessa Ruususen ja ihmettelin voiko jotain näin kaunista ja ihmeellistä olla. Siitä asti olen teatteria rakastanut, Terttu Vatka kertoo.

Alman Asko-isän lempinäytelmiä ovat varsinkin ne, joissa on enemmän hymyä kuin draamaa.

– Jukka Puotila on lempinäyttelijäni ja Komediateatterissa käyn mielelläni. TTT:n Kinky Boots on kyllä myös tosi hyvä esitys.

Kulttuuriharrastusten ohella Järvensivun perhe on urheilullinen. Kaikki lapset ovat harrastaneet jääurheilua. Alman veli Antti on pelannut jääkiekkoa ja perheen tytö puolestaan ringetteä. Alman sisar Elsa ja Alma itse pelaavat edelleen Nokian Urheilijoissa. Korona-aikana pelit olivat pitkään tauolla.

– Oli hienoa, että tämä Matilda tuli juuri, kun ei ole ollut muuta. Se on nyt mun työpaikka, Alma virnistää.

Teatteri pitää hyvää huolta

Teatteri on hoitanut lapsinäyttelijöitä erittäin hienosti ja heillä on ollut oma avustajansa.

– Lapsia on aina oltu vastaanottamassa ja odotettu niin kauan, että vanhemmat tulevat hakemaan. Jos harjoitukset ovat loppuneet aikaisemmin, vanhemmille on viestitetty ja odotettu heidän tuloaan. Lapsista on todella pidetty hyvää huolta, Asko Järvensivu kiittelee.

Alma kertoi roolistaan Matildana paikallislehdelle loppukesän peräkonttikirppiksellä.

Myös äiti Maria on vienyt usein Alman teatterille. Mukana on ollut juuri vuoden täyttänyt kääpiösnautseri Mini.

– Olemme lenkkeilleet Minin kanssa Pyynikin harjulla, kun Alma on ollut harjoituksissa, Maria Järvensivu toteaa.

Tulevaisuuden haaveet selvillä

Alman oma ensi-ilta Matildana on takana. Näytteleminen ja laulut sujuivat upeasti. Alman tulevaisuuden haaveena onkin näytteleminen ja laulaminen.

– Alma on ihan innoissaan. Hyvän ohjauksen, lavastuksen, musiikin ja kivojen ihmisten ympäröimänä rooli Matildana on luonteva eikä esiintyminen oikeastaan jännitä. Lapsilla on todella hyvä yhteishenki ja monet ovat ystävystyneet. Heille on myös tarkkaan selitetty näytelmän välillä aika hurjiakin tapahtumia niin etteivät ne pelota. Lapsia ei myöskään mitenkään satuteta tai vahingoiteta, vaikka esityksessä kaikenlaista tapahtuukin, Asko Järvensivu painottaa.

KATARIINA FLEMING