Mitä tehdä, kun tapaat kodissasi rottia, muurahaisia tai seinäluteita? – Ammattilainen kertoo, milloin kotikonstit riittävät

Sokeritoukka
Sokeritoukka on yleinen, mutta varsin harmiton tuholainen. Se viihtyy kosteissa paikoissa, kuten kylpyhuoneissa, viemäreissä ja keittiöissä.

Mitä tehdä, kun kodista paljastuu tuholaisia? Vaikka netistä löytyykin monia niksejä esimerkiksi sokeritoukkien torjuntaan, koko ongelman poistamiseksi tarvitaan usein ammattilaisen apua, kertoo tuholaistorjuntayritys Anticimexin palvelupäällikkö Matti Ahola.

– Omatoimisen torjunnan jälkeen usein jää pieniä hyönteiskantoja asuntojen rakenteisiin, josta ne viikkojen jälkeen taas ilmaantuvat asuintiloihin, Ahola valaisee.

Yleisimmin asunnoissa tavataan sokeritoukkia, turkiskuoriaisia ja muurahaisia. Lisäksi turkiskuoriaisten kanssa tekstiilituholaisten ryhmään kuuluvat vaatekoit ovat yleistymässä.

Muurahaisia voi itse torjua kaupasta saatavilla muurahaispuffeteilla. Isommissa muurahaismäärissä tarvitaan Aholan mukaan kuitenkin ammattilainen paikalle, joka toteaa, mistä muurahaiset pääsevät huoneistoon sisälle.

Elintarviketuholaiset selviävät pitkään

Toinen yleinen kodin tuholaiskategoria on elintarviketuholaiset, joihin kuuluvat esimerkiksi riisihäröt ja torakat. Torakat säilyvät hengissä tyhjässäkin asunnossa, sillä ne selviävät syömällä ruuantähteitä keittiön kalusteiden alla.

Riisihäröjä pystyy Aholan mukaan torjumaan nopeasti kaupasta saatavilla hyönteismyrkyillä. Koko ongelmaan poistamiseen Ahola suosittelee kuitenkin ammattilaisen käyntiä paikalla.

Seinäluteet leviävät helposti

Suomessa seinäluteiden eli lutikoiden määrä on Aholan mukaan kasvanut 2010-luvulla Suomessa paljonkin torjuntamäärien perusteella.

– Nyt kun on korona, niin määrät ovat lähteneet laskuun, kun ihmiset ovat liikkuneet vähemmän. Ongelma on kuitenkin edelleen todellinen, Ahola kertoo.

Vaikka omatoimisesti kantaa voi vähentää tappamalla yksittäisiä lutikoita, koko ongelman poistoon tarvitaan myös ammattilaista mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Tämä on tärkeää etenkin kerros- ja rivitaloasunnoissa, koska seinäluteet leviävät helposti huoneistosta toiseen.

Tuholaistorjujat hävittävät ampiaisten pesiä, jos niistä on häiriötä rakennuksissa tai pihapuissa.

Rottakannat ovat kasvussa

Jyrsijöistä tuholaisiksi luokitellaan hiiret ja rotat. Ahola kertoo, että Pirkanmaallakin ilmenee aika ajoin rottapopulaatioita. Hän mainitseekin, että rottakannat ovat suurentuneet Anticimexin vuosi vuodelta kasvaneiden torjuntamäärien perusteella.

– Ilmastonmuutoksen myötä talvien pakkasjaksot eivät ole enää pitkiä. Rottakannat voivat sen myötä ympäri vuoden hyvin, Ahola valaisee.

Ahola kertoo, että rottia tapaa lähes koko Suomessa mutta etenkin tiheästi asutetuilla alueilla.

Siisteys ennaltaehkäisee tuholaisia

Vaikka Aholan mukaan lähes aina olisi tärkeää saada ammattilainen paikalle tuholaiseen törmätessä, joitakin ennaltaehkäiseviä keinojakin löytyy.

Perussiisteys pitää monet hyönteistuholaiset loitolla. Keittiössä siisteys on erityisen tärkeä, jotta elintarviketuholaiset eivät pääse leviämään. Tekstiilituholaisten osalta imurointi riittää jo pitkälle.

Tuhohyönteiset voivat tulla asuintoihin monien eri reittien kautta. Tekstiilituholaisia voi tulla kotiin tekstiilien mukana, ja luteita taas vaikka käytettyinä ostetuissa huonekaluissa. Jos talossa on linnunpesä, tuholaiset voivat levitä huoneistoihin senkin kautta.

Jotkut eivät tuholaisista hetkahda

Aholan mukaan tuholaisista olisi tärkeä ilmoittaa, vaikka ne eivät omaa eloa tuntuisi haittaavankaan. Tällöin ne eivät pääse leviämään muihin asuntoihin.

– Tämä on kaikista tärkeintä. Mitä aikaisemmin päästään ongelmaan kiinni, se tulee taloyhtiön kannalta loppujen lopuksi halvimmaksi, Ahola kertoo.

Ihmisiä on moneen lähtöön. Kaikkia tuholaiset eivät hetkauta.

– Jotkut ovat tottuneet sokeritoukkiin, ja toiset taas hyppäävät tasajalkaa kun näkevät yhdenkin sokeritoukan, Ahola kertoo.

Matti Aholan 5 vinkkiä tuholaisten kotitorjuntaan

  1. Kaupan hyönteismyrkyillä voi torjua tuhohyönteisiä ja puffeteilla muurahaisia.
  2. Hiirille voi asettaa itse hiirenloukkuja. Tämä on varsinkin omakotitaloissa yleinen tapa torjua jyrsijöitä.
  3. Ennaltaehkäisynä toimii parhaiten yleinen siisteys. Tekstiilituholaiset pitää loitolla säännöllinen imurointi.
  4. Jos ongelmat ovat jatkuvia tai toistuvia, niin kannattaa aina kutsua ammattilainen paikalle.
  5. Jätepisteiden siisteys pitää rotat loitolla.

MARKUS PUOLAKANAHO