Hanhimaan politikoiva isäntä ohjastaa kaupunginhallitusta – lue Mauri Heiskan laaja haastattelu

Kolmannen kautensa Ylöjärven kaupunginvaltuutettuna aloittaneesta perussuomalaisten Mauri Heiskasta, 39, leivottiin myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Viljakkalassa, Hanhijärven kulmalla, Komissa Hanhimaan taloa perheensä kanssa asuva monen touhun mies on kiinteistöalan yrittäjä, Turun konservatorion tanssijan koulutusohjelmasta valmistunut tanssija sekä kunnallispoliitikko. Hän kiinnostui yhteisten asioiden hoitamisesta jo lapsuuden kodissaan Ikaalisissa; hänen äitinsä oli yhden kauden kaupunginvaltuutettuna, mutta hänen isänsä on suorastaan käsite ikaalilaisessa kunnalliselämässä. Millainen mies Mauri Heiska on?
Kotijoukkojen tuki merkitsee paljon kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mauri Heiskalle. Riina-Kaisa Heiska seuraa aktiivisesti niin paikallista, maakunnallista, valtakunnallista kuin kansainvälistä politiikkaa. Pariskunta perheineen viihtyy hyvin maaseudun rauhassa. Hyötypuutarha tuottaa kiitettävän paljon ruokapöydän antimia. (Kuva: Rami Marjamäki)

Elokuisen perjantaiaamun usva hälvenee. Hanhimaan pihasta avautuu avara ja polveileva peltomaisema. Sitä reunustavat erämaiset metsät. Aurinko ulottaa säteensä punamultaisen puutalon katolla lekottaviin aurinkoenergiapaneeleihin. Omenapuiden punakylkiset omenat kopsahtelevat maahan keräten väen huomion itseensä. Kahdeksan eri-ikäistä metsästyskoiraa tervehtii ystävällisin haukahduksin ja hännänheilutuksin vierasta.

Tarkkasilmäinen Mauri Heiska huomaa tilan yllä liitävän suurikokoisen, pitkäsiipisen ja -pyrstöisen ruskosuohaukan. Emäntä Riina-Kaisa Heiska sanoo, että haukat, kotkat sekä sääksit ovat liki jokapäiväisiä ilontuojia erämaiden sydämessä Hanhijärven kulmalla. Hän lisää, että pimenevät, kuulaat yöt tuovat puolestaan ihailtaviksi mystisen tähtitaivaan.

Mauri Heiskalla on puhdetyönään ulkosauna. Riina-Kaisan silmäterinä ovat ryytimaa, kasvihuone sekä puutarha hedelmäpuineen ja marjapensaineen. Emännälle kotitarveviljely merkitsee mieluista harrastusta. Kauniisti hoidettu hyötypiha kertoo isäntäparin ehdottomasta maarakkaudesta.

18-vuotias Paavo Heiska poikkeaa tervehtimään vanhempiaan. Kiinteistönhuoltajaksi opiskelevan nuorukaisen tähtäimessä ovat armeija ja jatko-opinnot Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen teknisten aineiden parissa. Esikoinen on luvannut sijaistaa isäänsä perheen kiinteistöalan firmassa, jotta Mauri Heiskalle vapautuu aikaa hoitaa kaupunginhallituksen puheenjohtajuutta seuraavan neljän vuoden ajan.
16-vuotias Eino Heiska on lukiolainen ja käy Frans Emil Sillanpään lukiota Hämeenkyrössä. Eino tunnetaan jo pikkupojasta asioiden kyseenalaistajana.

Pahnan pohjimmainen, 10-vuotias Niilo Heiska on toimelias neljäsluokkalainen Viljakkalan yhtenäiskoulussa.

– Minulla on monta luontevaa kosketuspintaa niin Koti-Ylöjärveen kuin naapuripaikkakuntiimme, Mauri Heiska mainitsee.

Heiska kiittää kotijoukkojaan täydestä tuesta osallistua kunnallisiin tehtäviin. Riina-Kaisa ja pojat ovat paitsi vahvoja tsemppaajia myös ajanhermolla olevia keskustelukumppaneita. Kaksi eleganttia, uljasryhtistä ja tarvittaessa temperamenttista dobermannia seuraavat lähinnä korviaan höristellen ja silmiään avaten Heiskan kattilakunnan yhteiskunnallista debattia.

Teatteri tarjosi mielekästä työtä

Heiskojen kodissa on monta muistoa, jotka kertovat Maurin teatteriurasta Tampereella ja Turussa.

Mauri Heiska muistetaan teatteritanssijana. Sittemmin mies on keskittynyt työskentelemään perheensä kiinteistöalan yrityksessä. Ikaalilaislähtöisen Heiskan harrastukset ovat luonnonläheiset, kuten metsästys. (Kuva: Rami Marjamäki)

Heiska otti aikanaan ensiaskeleensa näyttämötaiteen maailmaan Tampereen Komediateatterin Suomen Teatteriopistossa. Ala veti miestä hyvin voimakkaasti puoleensa, joten hän hankkiutui jatko-opintoihin Turun konservatorion tanssijan koulutusohjelmaan. Tanssikärpäsen puraisema nuori mies valmistui neljän vuoden opintojen jälkeen tanssijaksi.

Heiska on ollut mukana Turun Kaupunginteatterin, Samppalinnan Kesäteatterin, Tampereen Komediateatterin sekä Tampereen Teatterin produktioissa. Viljakkalalaistanssija muistetaan etenkin Tampereen Teatterin suurista musikaaleista West Side Story, My Fair Lady, Kun isoisä Suomeen hiihti, Cabaret, Eläkepommi, Kolmen pennin ooppera ja Onnen maa.

– Teatterivuoteni olivat hyvin antoisia, monipuolisia ja kasvattavia. Niin opinnot kuin arjen työ kehittivät ilmaisu- ja esiintymistaitojani. Minulla on tästä elämänvaiheesta valoisat muistot, Heiska tilittää.

Ahkeruudella suurimmaksi valtuustopuolueeksi

Perussuomalaisilla on kesäkuisissa kuntavaaleissa valitussa Ylöjärven kaupunginvaltuustossa 13 valtuutettua. Perussuomalaiset keräsi peräti 23,7 prosenttia Ylöjärvellä annetuista äänistä.

Mauri Heiska sanoo napakasti, ettei Perussuomalaiset saanut suurimman puolueen mandaattia sattumalta tai vahingossa.

– Perussuomalaiset ovat tehneet jo monen valtuustokauden ajan määrätietoista vaikuttamistyötä. Meillä on laaja ja vahva ruohonjuuritason ahkeroitsijoiden joukko, joka on laittanut itsensä aidosti likoon ja toiminut pyyteettömästi itseään säästämättä kunnallisjärjestön ja koko puolueen parhaaksi, Heiska kiittää.

Heiskan mielestä jo toisen kauden ylöjärveläinen kansanedustaja Sami Savio nauttii suurta kunnioitusta yli puoluerajojen. Savion eduskuntatyö on noteerattu paikallisesti, maakunnallisesti sekä valtakunnallisesti.

– Minua harmittaa kovasti se, että jotkin tahot viljelevät tarkoitushakuisesti näkemystä, jonka mukaan ylöjärveläiset perussuomalaiset olisivat keränneet suuren kannatuksensa vain vastustamalla ratikkalinjan ulottamista Tampereelta Ylöjärvelle asti. Olemme ratikkakriittinen, mutta olemme paljon muutakin, Heiska teroittaa.

– Ylöjärven kaupungin ei kannata laittaa kauheasti paukkuja ratikkaan tällä valtuustokaudella, Heiska kuittaa.

Mauri Heiska on tottunut fyysisiin ulkotöihin. (Kuva: Rami Marjamäki)

Heiska on vakuuttunut siitä, että ylöjärveläistä kunnalliselämää seuraavat kaupunkilaiset ovat nähneet omin silmin, että perussuomalaisille vastuunkantajille on ykkösasiana huolehtia niin Kanta-Ylöjärven kuin kuntaliitoksissa tulleiden Viljakkalan ja Kurun alueiden tasapuolisesta kohtelusta.

– Meille Ylöjärvi on koko paikkakunta, ei vain Kirkonseutu, Soppeenmäki ja Elovainio, Heiska kristallisoi.
Heiskan mielestä Perussuomalaisten kannatukseen vaikuttivat myös Ylöjärvellä kuukausien ajan riehunut johtajuusselvitys värikkäine käänteineen.

Johtamisselvityssoppa vaurioitti kuntakuvaa

Mauri Heiska sanoo, ettei viime vuoden lokakuussa kulopalon voimalla levinnyt Ylöjärven kaupungin johtamisongelmakeitos ole vielä tyystin loppuun käsitelty asia. Hän viittaa muutamiin eri valituksiin, jotka ovat edelleen Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa.

Kaupunginhallituksen jäsenenä viime valtuustokaudella toiminut Heiska kokee, ettei johtamissopan mystisyyden salaista verhoa ole vieläkään avattu kaikilta osin, eivätkä syyt ja seuraukset ole vielä poikki ja pinossa.

– Valtaosa kaupunkilaisista on edelleen täysin tietämättömiä, mitä todellisuudessa tapahtui ja miten mopo karkasi käsistä. Asiasta on vieläkin eri käsitykset eri tahoilla, Heiska toteaa.

Heiska on Ylöjärven kaupungin kannalta surullinen johtamisselvityksen tekotavasta ja loppupäätelmistä. Hänen mielestään kuukausia raivonnut ja tulehtunut pattitilanne rikkoi Ylöjärven hyvämaineista kuntakuvaa.

– Poliittisessa päätöksenteossa eräs osapuoli ei vaan tullut toimeen silloisen kaupunginjohtajan kanssa. Tämä taho sai keppihevosen henkilöstön vaihtuvuudesta. Henkilöstöasiat antoivat kättä pidempää käynnistää johtamisselvitystyö, jonka 100-prosenttiseen puolueettomuuteen en vielä tänäkään päivänä usko, Heiska sanoo.

– Tilanne ajautui seinään vasten, ja menetimme pätevän kaupunginjohtajan. Nyt olemme lähtöpisteessä uuden kaupunginjohtajan kanssa, ja haemme ensiaskeleita hänen ja uuden kaupunginvaltuuston yhteistyöhön. Toivottavasti emme ajaudu toistamiseen vastaavanlaisiin kriiseihin, koska sellaiset halvaannuttavat kaupunkimme päätöksenteon ja jokapäiväisen toiminnan. Lisäksi kinastelu vaurioittaa koko kaupunkiorganisaatiota, Heiska pohtii.

”Olenko minä paha ihminen?”

Historiallisen suuri Perussuomalaisten vaalivoitto Ylöjärvellä on kiinnostanut hyvin paljon muun muassa valtakunnallista mediaa. Niin Helsingin Sanomat, iltapäivälehdet kuin Yle ovat vierailleet jo monta kertaa raportoimassa perussuomalaisvetoisesta 33 400 asukkaan kaupungista Tampereen naapurissa.

Mauri Heiska toivoo, etteivät jutut ja ohjelmat olisi asenteellisia Perussuomalaisia kohtaan.

– Me kerromme mielellämme tavoitteistamme, arvoistamme ja toimintakulttuuristamme, Heiska lupaa.

Kesäkuisten kuntavaalien tuloksen varmistuttua monet ylöjärveläiset onnittelivat vaalivoittajaa historiallisesta menestyksestä, mutta jotkin maalasivat Perussuomalaisista uhkakuvia rasisteina ja kaupungin taannuttajina.

– Valitettavaa, jos näin on. Kyllä ihminen itse tietää, missä hänen on hyvä olla. Me emme mielestäni voi vaikuttaa yksittäisten ihmisten ajatuksiin, jos heistä tuntuu siltä, että me perussuomalaiset olemme huonoja ihmisiä. Jokaisen ihmisen on itse tehtävä omat ratkaisunsa, Heiska miettii.

– Perussuomalaisia nimitellään myös äijäpuolueeksi. Sitä emme ole. Meillä on tilaa ja sija jokaiselle ihmiselle, Heiska muistuttaa.

– Olisi joskus hienoa kuulla aivan kasvotusten faktoihin perustuvia asioita, miksi esimerkiksi minä olen niin paha ihminen, Heiska perää.

Heiska vakuuttaa, että perussuomalaiset käyttävät tarmonsa Ylöjärven kehittämiseen.

Strategiat päivitetään, tahtotila selkeytetään

Tämänvuotisissa kuntavaaleissa puolueet eivät marssittaneet äänestäjien puntaroitavaksi konkreettisia ohjelmia tai tavoitteita soten ja hyvinvointialueiden jälkeisten uudenlaisten kuntien arjesta. Maamme kuntakenttä on historiallisesti ainutlaatuisen ja merkittävän muutoksen äärellä, kun kunnat antavat sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden toteutusvastuun valtiolle. Kunnat saavat vastaavasti hartioilleen työllisyyspalvelut.

Mauri Heiskan kaupunginhallituksen puheenjohtajuus osuukin poikkeuksellisen mielenkiintoiseen saumaan. Hänen mukaansa koko Ylöjärven kesäkuisissa kuntavaaleissa valittu 51-jäseninen kaupunginvaltuusto on ratkaisevassa osassa uudenlaisen kunnan synnyttämisessä. Puheenjohtaja korostaa, että tehtävää ja vastuita riittää jokaiselle poliittiselle vastuunkantajalle ja kunnan työntekijälle.

– Erityisen myönteisenä pidän sitä, että kaupunginvaltuustoa johtaa näkemyksellinen ja energinen kokoomuksen Juho Ojares. Uskon, että meillä on luottamuksellinen ja hedelmällinen yhteistyö, Heiska sanoo.

Heiskan mukaan on päivänselvää, että pakka on nyt sekaisin kuntakentällä. Vanhoilla käytännöillä ja toimintatavoilla ei voi huolettomasti jatkaa. Ylöjärven hallinto- ja talousosasto, sivistysosasto sekä tekniikka- ja ympäristöosasto ovat paljon vartijoina uudenlaisen kaupungin toiminnan juurruttamisessa.

– Kaupunkistrategia on kaupunginvaltuuston hyväksymä, siis ylin kaupungin toimintaa, valintoja ja tulevaisuuden suunnittelua ohjaava asiakirja. Kallioon hakattua on, että tämä suunnitelma on käytävä perusteellisesti läpi ja päivitettävä vastaamaan nykyoloja. Mielestäni on pohdittavaa myös luonnehdintoja Ylöjärvestä – tämänhetkisen strategian mukaan olemme rohkea edelläkävijä, olemmeko sitä todella, Heiska ravistelee.

Heiskan mukaan kaupunginhallitus, kaupunginvaltuusto, lautakunnat sekä kaupungin työntekijät katsovat tarkalla suurennuslasilla lävitse elinkeino-ohjelman, henkilöstöohjelman, hyvinvointikertomuksen, ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelman, konserniohjeen, lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman, maankäytön ja palvelujen suunnittelu- ja toteutusohjelman (MAPSTO), maapoliittisen ohjelman sekä työllisyydenhoidon toimintaohjelman.

Heiskan mielestä uuden luominen on aloitettava laajalla rintamalla välittömästi, ja kaupunkilaiset on valjastettava mukaan uudenlaisen Ylöjärven rakentamiseen.

– Konkreettisina yksityiskohtina ovat esimerkiksi Ylöjärven rooli ratikkahankkeessa ja kaupunkimme eri toimielinten voimavarat lähitulevaisuudessa. Kaikki, kuten henkilöstömäärät, eurot, toiminnan kärjet, on käytävä tarkalla seulalla läpi, Heiska avaa.

– Ylöjärvellä nostetaan aika ajoin keskusteluun monitoimi- ja kulttuuritalon rakentaminen Leija-kirjaston naapuriin. En pidä tämän mittaluokan investointia realistisena tällä valtuustokaudella, Heiska puntaroi.

Heiska on saanut huomiota herättävän paljon kaupunkilaispalautetta tekniikka- ja ympäristöosaston palveluiden epäkohdista. Hänen mukaansa osaston toiminta on normalisoitava ja vakautettava ripeästi.

Asukasmäärä vahvalle kasvu-uralle

Ylöjärven asukasmäärän ennätyssuuret vuosikasvut ovat tälläerää historiaa. Mauri Heiskan mielestä Ylöjärven olisi päästävä takaisin kasvu-uralle, jossa kaupungin asukasluku nousisi noin 500 uuden asukkaan vuosivauhdilla.

– Ratkaisevaa on, että palvelutuotantomme ja -tarjontamme pysyy kasvun tahdissa, Heiska korostaa.
Heiska muistuttaa, että vuoden 2012 kuntavaalien jälkeen aloittanut kaupunginvaltuusto suitsi tietoisesti asukasmäärän kasvua. Silloinen politiikka teroitti taloudenpitoa muun muassa väkimäärän kustannuksella.

– Ylöjärvellä on päätaajaman lisäksi useita muita alueita, jotka ovat muiden muassa omakotitaloasujien mielenkiinnon kohteina. Kaupungin on varmistettava ja turvattava se, että asuntorakentaminen on helppoa myös haja-asutusalueilla. Odotan esimerkiksi myönteistä ratkaisua

Karhen rantayleiskaavan suhteen, jotta vetovoimainen kylä saisi uusia asukkaita. Heiska miettii.

– Lisäksi entiset Viljakkalan ja Kurun alueet on pidettävä oikeina vaihtoehtoina asumisen suhteen, Heiska korostaa.
Heiska sanoo, ettei Ylöjärven tarvitse keksiä pyörää uudelleen asumisen kaupunkina.

– Huolehditaan niistä palveluista, jotka ovat kunnan tehtävävalikoimassa. Päivähoidolla ja kouluverkostolla on ratkaiseva merkitys vetovoimaan. Ylöjärven kaikki koulut ovat moderneja, ja ne ovat hyvässä kunnossa, Heiska näkee.

Heiska ehdottaa, että Ylöjärven lukio tarjoaisi yhteistyötä Hämeenkyrön Frans Emil Sillanpään lukiolle. Ylöjärven lukio on iso toimija, joten se olisi luonteva kumppani naapurikunnan pienemmälle lukiolle.

Heiskan mukaan Ylöjärvi sampoaa elinvoimaa jatkossakin edistyksellisellä elinkeinopolitiikalla.

– Minun mielestäni Ylöjärvellä voitaisiin lisätä työkalupakkiin yrityksien vuokratontit. Uusia työpaikkoja avaavia yrityksiä voitaisiin tukea niiden toiminnan ensimmäisten vuosien aikana matalilla tonttivuoktilla, Heiska ehdottaa.

Suorapuheisuus tavaramerkkinä

Mauri Heiska näki lapsuudenkodissaan, mitä kunnallisten yhteisten asioiden hoitaminen todellisuudessa on. Hänen Virve-äitinsä oli yhden kauden Ikaalisten kaupunginvaltuustossa, kunnes hänen Ari-isänsä antautui kunnallisvaikuttamiselle. Ari Heiska onkin jo konkaripäättäjä 33 vuoden valtuutettukokemuksellaan, ja hänen uransa jatkuu.

– Kuuntelin mukulana, kun isän puhelin pirisi, ja paikkakuntalaiset soittelivat hänelle toiveitaan, murheitaan ja havaitsemiaan ongelmia.

Isäni opetti minulle, että kunnissa on todellisia tekijöitä loppujen lopuksi kovin vähän. Isäni on korostanut, ettei sivusta huutelu johda mihinkään. Tätä ohjetta olen noudattanut, Heiska kertoo.

Heiska on perussuomalainen siksi, että hän voi allekirjoittaa puolueen arvot.

– Minulle on ratkaisevan tärkeää, että vaaleilla valittu yhteisten asioiden hoitaja saa olla asioista omaa mieltä. En tahdo taipua muilta tuleviin käskyihin. En näe mitään hohdokasta politiikassa, jossa on joo-joo-miehiä tai -naisia, Heiska toteaa.

Heiskan mukaan Ylöjärven Perussuomalaiset on tehnyt aktiivisesti ajatustyötä omanäköisen kunnallisohjelman hyväksi. Puolueiden tavoitteilla on selkeitä eroja.

– Tulemme lähiaikoina omalla Ylöjärvi-ohjelmallamme julkisuuteen, Heiska lupaa.

– Talouden suhteen Ylöjärven on toteutettava tarkkaa kulukuria noudattavaa talouspolitiikkaa. Emme rakenna pilvilinnoja, joita toteutetaan lainarahalla. Haluamme, että asukkaat tuntevat olonsa vakaaksi ja turvalliseksi koko Ylöjärven alueella, Heiska linjaa.

Heiskan mukaan perussuomalaiset päätöksentekijät toteuttavat avointa ja läpinäkyvää politiikkaa, joka perustuu rehellisyyteen, vastuulliseen taloudenpitoon ja jossa asukasta ja kuntalaista ei pisteytetä asuinalueensa mukaan.

Perussuomalaiset valmistautuvat parhaillaan ensimmäisiin aluevaaleihin. Heiskan mukaan kunnallisjärjestön tavoitteena on saada ainakin yksi ylöjärveläinen perussuomalainen 97-paikkaiseen Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon.

LUE MYÖS: Valtuustoryhmien puheenjohtajat kertoivat tuntemuksensa ja antoivat terveiset kaupunginhallituksen uudelle puheenjohtajalle