Syksyn pihajätteet kannattaa kuljettaa jätekeskukseen

Syksyn pihatyöt ovat ovella. Mikäli pihajätteitä ei pysty käsittelemään omalla tontilla, ne kannattaa koota peräkärryyn ja viedeä jätekeskukseen.

Risut, haravoidut lehdet ja vaikka pilaantuneet omenat kannattaa koota peräkärryyn ja kuljettaa Nokian Koukkujärvelle tai Tampereen Tarastenjärvelle. Myös moni Ylöjärven kaupunki on usein lokakuussa järjestänyt vastaanottopaikan risuille.

– Peräkärrykuorma, korkeintaan 2 kuutiota, risuja tai muita puutarhajätteitä otetaan Koukkujärven ja Tarastenjärven jätekeskuksissa maksutta vastaan. Risut, haravoidut lehdet ja omenat tulee pitää erillään toisistaan, koska niillä on omat purkupaikkansa ja jatkokäsittelynsä, ympäristökouluttaja Erkki Piippo Pirkanmaan Jätehuollosta kertoo.

Peräkärryyn voi halutessaan lapioida paluumatkalle Koukkujärven vihermultaa, jota myydään molemmissa jätekeskuksissa. Se sopii kasvualustaksi nurmikolle, kasveille ja puille sekä yleisesti viherrakentamiseen. Peräkärryllinen multaa maksaa 17 euroa.

Muumio-omenia ei suositella laitettavaksi omaan kompostiin, mutta niitä voi laittaa pieninä erinä bio- ja sekajätteen joukkoon, tai viedä jätekeskuksiin. Omenat kannattaa laittaa jäteastiaan vähän kerrallaan, jottei astia tule liian painavaksi siirtää ja tyhjentää. Pirkanmaan Jätehuolto muistuttaa, että jäteastia saa painaa korkeintaan 60 kiloa.