Pirkanmaan koronatilanne on hankaloitunut entisestään, eikä leviämisvaiheeseen siirtyminen ole enää kaukana – koronanyrkki esittää aluehallintovirastolle kokoontumisrajoituksia

Tartuntoja tulee nyt eniten ravintoloista, baareista ja yökerhoista, ja tartunnan saajissa korostuvat nuoret aikuiset. Aluehallintovirasto tekee päätöksen mahdollisten kokoontumisrajoitusten sisällöstä lähipäivinä.

Epidemiatilanne jatkaa huonontumistaan Pirkanmaalla.

Eilen kokoontunut Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki katsoo, että maakunnan huonontunut tautitilanne vaatii lisää toimia. Pirkanmaa pysyy edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa, mutta leviämisvaiheeseen siirtyminen ei ole kaukana. Maakunta siirtyi epidemian perustasolta takaisin kiihtymisvaiheeseen viime viikon tiistaina.

Lue myös: Pirkanmaa siirtyy takaisin koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen – valtioneuvosto asettanee lähipäivinä ravintolarajoituksia kiihtymisvaiheessa oleville alueille

Pirkanmaan koronatilanne on mennyt selkeästi huonompaan suuntaan jo muutaman viikon ajan, ja tartuntamäärien nousu on ollut jyrkkää viime aikoina. Myös sairaalahoidon tarve on lisääntynyt hieman.

Sairaanhoitopiirin mukaan tilanne edellyttää kaikilta valppautta ja varovaisuutta. Tämän hetken tärkeimpiä tavoitteita on varmistaa terveydenhuollon kantokyky ja mahdollistaa koulujen turvallinen aloitus lähiopetuksena sekä peruskoulussa että toisella asteella.

Aluehallintovirasto tekee päätöksen kokoontumisrajoitusten sisällöstä lähipäivinä

Koronanyrkki esittää aluehallintovirastolle tartuntatautilain 58. pykälän mukaisia kokoontumisrajoituksia sillä lisäyksellä, että sisätiloissa edellytetään turvavälien toteutumista. Aluehallintovirasto tekee lopullisen päätöksen rajoitusten sisällöstä lähipäivinä. Tavoitteena on suunnata rajoitustoimet sinne, missä tartuntoja tulee tällä hetkellä eniten.

Pandemiaohjausryhmä suosittelee, että yksityisissä tilaisuuksissa noudatetaan soveltuvin osin vastaavia toimia kuin julkisissa. Maskia suositellaan edelleen kaikille yli 12-vuotiaille kaikissa kohtaamisissa.

– Suosittelemme kaikille tapahtumanjärjestäjille, että erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa on vahva maskisuositus. Suosittelemme tätä myös ulkona järjestettävissä tilaisuuksissa, kuten kesäteattereissa, konserteissa ja festivaaleilla, sanoo johtajaylilääkäri Juhani Sand sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Etätyösuositus on Pirkanmaan alueella voimassa elokuun loppuun asti. Suosituksen jatkotarvetta arvioidaan ensi viikolla.

Eniten tartuntoja tulee nyt ravintoloista ja yöelämästä

Pirkanmaalla todettiin viime viikolla 285 uutta koronatartuntaa. Tartunnan lähde saatiin selville 228 tapauksessa, eli 80 prosentissa kaikista tartunnoista.

Pirkanmaan ilmaantuvuusluku oli tänään keskiviikkona 97,8. Luku kuvaa tartuntojen määrää 100 000 asukasta kohden viimeisen 14 vuorokauden aikana.

Sairaanhoitopiiri kertoi eilen, että koronapositiivisten testitulosten osuus Fimlabissa testatuista oli edeltävän viikon ajalta vajaat kolme prosenttia.

Eniten tartuntoja tuli viime viikolla ravintoloista, baareista ja yökerhoista. Tällaisia tartuntoja oli viime viikon tartunnoista 23 prosenttia eli 65 tartuntaa. Määrä on kasvanut selvästi edelliseen viikkoon nähden, jolloin tällaisia tartuntoja oli ainoastaan 13 prosenttia kaikista tartunnoista.

Perhepiiristä samasta taloudesta saatiin viime viikolla 57 tartuntaa eli 20 prosenttia kaikista tartunnoista. Ulkomailta tartuntoja tuli 26 (9 prosenttia kaikista tartunnoista), työpaikoilta 14, tuttavien ja ystävien tapaamisista 11 ja yleisötapahtumista kahdeksan tartuntaa. Yksityistä juhlista ja harrastuksista tuli molemmista viisi tartuntaa.

Tartunnat ovat lisääntyneet erityisesti 20–39-vuotiailla, ja selkeästi eniten tartuntoja oli ikäryhmällä 20–29-vuotiaat.

Lue myös: 

Ylöjärvelle kirjattiin keskiviikkona neljä uutta koronatartuntaa – tartuntoja varmistettu viimeisimmän 14 vuorokauden aikana 36

Kurun markkinoilla on voinut altistua koronavirukselle viime lauantaina – Tays julkaisi tänään kaikkien aikojen pisimmän listansa mahdollisista altistumispaikoista Pirkanmaalla

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä kokoontuu seuraavan kerran ensi viikon tiistaina 3.8.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?