Hyvä vai paha helle? – nautitaan mutta muistetaan haitat

Ville MäkinenVuosi sitten ihmettelin, mitä käyttöä on auton ilmastoinnin pikaviilennysnapilla. Nyt tiedän, koska se on ollut viime aikoina käytössä joka kerta autoa startatessa.

Voisi sanoa, että helle ja kuumuus kiusaavat, mutta toisaalta nautin tällaisesta kesästä. Jos säätilojen kehitys jatkuu tulevaisuudessa nykyisen kaltaisena, aletaan kuitenkin pian olla tilanteessa, että nautinto muuttuu tuskaksi.

Eilen tiistaina oli 26. peräkkäinen hellepäivä Suomessa, kun Kouvolan sääasemalla mitattiin ennätyksellisen pitkä hellejakso. Edellinen ennätys on vuodelta 2014 ja se on niin ikään 26 päivää. Ilman pientä ihmettä, hellepäiväennätys paukkuu rikki monella päivällä.

Keskimäärin kesäkuussa on jossain päin Suomea mitattu kahdeksan hellepäivää ja heinäkuussa 16. Tänä vuonna pelkästään kesäkuussa hellepäiviä oli 25. Heinäkuussa ei ole tähän mennessä ollut päivääkään, jolloin hellerajaa ei olisi rikottu.

Ylen meteorologi Anniina Valtonen vielä sanoo Ylen jutussa, että pitkien ennusteiden mukaan helteistä ilmamassaa on luvassa melkein heinäkuun loppupuolelle saakka. Valtosen mukaan ei ole normaalia Suomen kesässä, että melkein kaikilla sääasemilla tehdään kesään ja lämpöön liittyviä ennätyksiä. Sääkartat hehkuvat niin punaisena, ettei Valtonen ole nähnyt vastaavaa.

Ilmastonmuutos tekee sen, että Suomen kesät ovat jatkossakin entistä lämpimämpiä ja kosteampia. Samalla voimakkaat sääilmiöt lisääntyvät.

Vaikka kuinka kovasti nauttii kesähelteistä, alkaa väkisinkin miettiä, miksi tällainen ilmiö tapahtuu ja voiko asialle tehdä mitään. Tutkijoiden mukaan kiire reagoida on kova ja jokaisen ihmisen valinnoilla on merkitystä.

Nautitaan kesästä, mutta muistetaan samalla ilmastonmuutoksen äärimmäiset haitat.