Kaupunginjohtajan johtajasopimus kertoo tehtävistä ja tavoitteista – Palkka yli 11 000 euroa

Nykyinen kaupunginhallitus hyväksyi viimeisessä kokouksessaan viime perjantaina uuden kaupunginjohtajan Pauli Piiparisen johtajasopimuksen.

Johtajasopimus on kuntalain edellyttämä kunnanjohtajan ja kunnan poliittisen johdon keskinäinen pelisääntöasiakirja. Ylöjärven johtajasopimuksessa sovitaan kaupunginjohtajan työn tavoitteista ja selkeytetään luottamushenkilöjohdon ja ammatillisen johdon työnjakoa, rooleja, toimintavaltaa ja vastuita. Lisäksi sopimuksessa sovitaan kaupunginjohtajan palvelussuhteen ehdoista.

Johtajasopimuksen mukaan kaupungin hallintoa, taloutta ja muuta toimintaa johtaa kuntalain mukaisesti kaupunginhallituksen alaisuudessa kaupunginjohtaja. Kaupunginjohtaja toimii kaupunginhallituksen esittelijänä, edustaa kaupunkia ja käyttää kaupungin puhevaltaa kuntalain ja kaupungin hallintosäännön mukaisesti. Kaupunginjohtajan tehtävät perustuvat lakiin, hallintosäännön määräyksiin sekä kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen päätöksiin.

Kaupungin hallinto ja johtaminen perustuvat luottamushenkilö- ja viranhaltijajohdon vuorovaikutteiseen, avoimeen ja luottamukselliseen yhteistyöhön sekä selkeään työnjakoon ammatillisen ja luottamushenkilöjohdon välillä.

Kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajat käyvät kaupunginjohtajan kanssa vuosittaisen kehityskeskustelun. Kehityskeskustelussa arvioidaan edellisen vuoden tavoitteiden toteutuminen sekä määritellään painopistealueet ja tavoitteet kyseiselle vuodelle.

Virkamatkoilla ja virantoimitusmatkoilla kaupunginjohtajalla on oikeus käyttää tarkoituksenmukaiseksi katsomaansa matkustusmuotoa. Kotimaan matkat kaupunginjohtaja tekee oman harkintansa mukaan. Ulkomaan matkoista päättää kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Pauli Piiparisen palkka on 11 300 euroa kuukaudessa. Suomessa kaupunginjohtajien keskimääräinen kokonaisansio oli 10 050 euroa vuonna 2019. Yleensä palkka on sitä suurempi, mitä suuremmasta kunnasta on kyse.

Jos kaupungin ja kaupunginjohtajan välille syntyy laaja erimielisyys ja se johtaa luottamuspulaan, käydään ennen asian virallisesti esille tuomista kaupunginjohtajan, kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajiston kesken asiaa selvittävät neuvottelut. Mikäli tilannetta ei saada korjattua asianmukaiseksi neuvottelujen jälkeen määritellyssä kohtuullisessa ajassa, voivat kaupunginhallitus ja kaupunginjohtaja yhdessä todeta, ettei kaupunginjohtaja nauti poliittisen johdon luottamusta ja kaupunginjohtaja sitoutuu irtisanoutumaan erokorvausta vastaan.

Johtajasopimuksen valmistelusta vastasi kaupunginhallituksen jäsenistään nimeämä työryhmä. Johtajasopimuksen sisältö arvioidaan valtuustokausittain.