Kunta on kuntalaisia varten – Miten nostamme Ylöjärven äänestysaktiivisuutta?

Hyvä kuntalainen! Miksi Sinun kannattaa äänestää kuntavaaleissa? Suomen perustuslaissa määritelty kunnallinen itsehallinto on kuntalaisten itsehallintoa. Kuntalaisten valitsemat valtuutetut edustavat kunnan asukkaita ja käyttävät lainsäädännöllistä valtaa kunnassa. Valtuusto on kunnan asukkaiden valitsema kunnan ylin toimielin. Ei siis ole samantekevää, kuka Ylöjärven kaupunginvaltuustossa istuu.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa äänestysprosentti oli koko Suomessa 58,9. Pirkanmaalla 60,1 prosenttia ja Ylöjärvellä 59,2 prosenttia. Vuoden 2017 kuntavaaleissa koko Suomessa vain noin joka kolmas 18-24-vuotias nuori käytti äänioikeuttaan äänestysprosentin ollessa 35. Nuorten aikuisten eli 25-34-vuotiaiden äänestysprosentti oli 40. Vastaavasti 55-69-vuotiailla äänestysprosentti oli 72.

Miten nostamme Ylöjärven äänestysaktiivisuutta ja miten innostamme nuoria äänestämään? Kuuluuko nuorten ääni kunnallisessa päätöksenteossa riittävästi?

Kunnan tärkein tavoite on kuntalaisen hyvinvointi: ”Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla.” (Kuntalaki 1§).

Kunnan tehtävänä on järjestää ja ylläpitää peruspalveluita kuten opetus- ja sivistystoimea, sosiaali- ja terveydenhuoltoa sekä ympäristön ja teknisen infrastruktuurin palveluita. Kunta tarjoaa kuntalaisille edellytykset arkeen, hyvinvointiin ja perusturvallisuuteen.

Kunnassa päätetään varhaiskasvatuksesta, koulutuksesta, terveys- ja sosiaalipalveluista, vanhustenhuollosta, työllisyyspalveluista ja yritys- ja elinkeinoelämän tukemisesta. Kunnassa päätetään kaavoituksesta, katujen ja teiden kunnossapidosta ja valaistuksesta, viher- ja virkistysalueista ja ympäristönsuojelusta.

Kunnassa päätetään urheilu- ja liikuntapalveluista, kirjastoista ja kulttuuripalveluista. Kunta on kuntalaisia varten. Muista äänestää kuntavaaleissa 2021.

Virpi Ukonmäki
varavaltuutettu, kuntavaaliehdokas (kesk.)