Ylioppilaskirjoitukset: Korona ei vaikuta osallistujamäärään Ylöjärven lukiossa – enimmillään samassa salissa on 168 kirjoittajaa, vähimmillään 16

Ylioppilaskirjoitukset alkavat myös Ylöjärven lukiolla tiistaina 16.3. Kirjoituspäiviä on lisätty, mutta silti oppilaita on välillä samassa tilassa kohtalaisen monta. Siksi rehtori olisi toivonut kirjoituspäivien järjestyksen vaihtamista.
Ilmakuvan koulutuskeskus Valosta otti Jani Saarenpää.

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat tiistaina 16.3. äidinkielellä.

Tällöin Ylöjärven lukion isossa, 650-700 neliön liikuntasalissa on yhteensä 167 kirjoittajaa. Turvaväleistä pidetään niin hyvin huolta kuin pystytään – välit on venytetty äärimmilleen – ja kirjoittajat käyttävät maskeja.

Silti rehtori Jarkko Tuomennoro olisi toivonut, että ylioppilastutkintolautakunta olisi vaihtanut kirjoitusjärjestystä niin, että suurimpien osallistujamäärien kirjoitukset olisi järjestetty vasta kirjoitusurakan viimeisinä päivinä.

Myös pitkässä vieraassa kielessä (useimmiten englanti) on Ylöjärvellä paljon osallistujia, tänä keväänä päivistä eniten, eli 168 kappaletta. Muissa aineissa kirjoittajia on salissa vähemmän kerrallaan.

Reaaliaineissa osallistujia on salissa kerrallaan 36-68 kappaletta. Pienin osallistujamäärä on puolestaan lyhyissä kielissä, 16 kappaletta.

Vaikka korona tuo haasteita kirjoituksiin, se ei ole vaikuttanut kirjoituksiin osallistuvien yhteismäärään Ylöjärvellä.

Oireinen tarvitsee todistuksen

Sillä tavoin ytl on kuitenkin ottanut koronan huomioon, että kirjoituspäiviä on lisätty. Esimerkiksi kun reaaliaineen kirjoituspäiviä on normaalisti kaksi, nyt niitä on neljä.

Matikkakin on jaettu kahteen päivään, kun lyhyt ja pitkä matikka kirjoitetaan eri päivinä.

Maskien ja turvavälien lisäksi turvallisuudesta pidetään huolta niin, että flunssaoireisena kirjoittamaan ei pääse muuta kuin tuoreella negatiivisella koronatodistuksella.

– Jos oireita on, niin pitää käydä jokaista koetta edeltävänä päivänä hakemassa negatiivinen todistus.

Jarkko Tuomennoro toivoo, että omaehtoista karanteenia on noudatettu hyvin. (arkistokuva)

Varsinaisessa karanteenissa olevat eivät kirjoita

Jos oppilas on määrätty karanteeniin, hän ei voi tulla kirjoittamaan lainkaan. Rehtori ei kuitenkaan tiedä, että näitä tapauksia olisi tällä hetkellä Ylöjärven lukiossa.

Ylöjärven lukio ei pysty monen muun lukion tavoin järjestämään karanteenissa oleville nyt keväällä kirjoituksia. Sopivat tilat puuttuvat, ja kyseessä on myös opettajien turvallisuus.

Muitakin turvatoimia kaikille kirjoittajille on: jos oppilas ei terveyssyistä voi käyttää maskia, hän saa koulun puolesta visiiriin, käsidesiä on tarjolla, osallistujat tuovat mukanaan pussit omille lisämaskeilleen ja käytetyille maskeille, ja saliin siirrytään turvavälit huomioiden.

Ylöjärven kaikki kirjoittajat ovat toivon mukaan myös noudattaneet koronanyrkin ja ytl:n suosittelemaa omaehtoista karanteenia ennen kirjoituksia.

Lue myös: 

Penkkarirekat eivät kurvaa ylöjärveläiskouluille helmikuussa, vanhojen tansseista tulee ehkä vapputanssit – tavoitteena on turvata kevään yo-kirjoitukset

”Olemme selvinneet pienellä”

Ylöjärven lukiossa on muutenkin opiskeltu 8.3. lähtien etäkoulussa. Näillä näkymin etäopiskelujakso kestää kolme viikkoa.

Rehtorin mielestä etäkoulu on tässä koronatilanteessa paikallaan.

Ylöjärven lukio on selvinnyt korona-ajasta tähän mennessä muutamalla karanteenilla, joissa on ollut muutama opettaja ja oppilas. Lisäksi ennen syksyn kirjoituksia pidettiin pieni etäopetusjakso.

– Olemme selvinneet hyvin pienellä Valossa, toteaa rehtori verraten tilannetta pääkaupunkiseutuun.

– Siellä voi olla lukiolaisia, jotka eivät ole olleet koulussa juuri ollenkaan. Sellainen on äärimmäisen raskasta opiskelijoille.

Tämänhetkisestä etäkoulusta rehtori ei ole saanut palautetta opiskelijoilta.

– Mutta se oli harmillista, että penkkareihin he eivät päässeet, ja vanhojen päiviäkin siirrettiin keväämmälle. Alustavasti on ajateltu, että ne olisivat ennen vappua, mutta tilanne pitää arvioida uudelleen huhtikuun alkupuolella.