Koronan kolmas aalto on ovella

Koronan kolmas aalto on iskemässä Suomeen. Eniten tauti jyllää etelä- ja länsirannikon maakunnissa, mutta vaarassa on myös kiihtymisvaiheessa oleva Pirkanmaa.
(arkisto)

Lähipäivinä saamme tietää, vaarantaako epidemia kunnallisvaalien pitämisen huhtikuussa. Maan hallituksen on ilmoitettava asiasta 9.3. mennessä, sillä silloin jätetään ehdokaslistat.

Mikäli vaalipäivä on 18.4., on vaarana äänestysprosentin jääminen alhaiseksi ihmisten miettiessä äänestyspaikalle lähtemistä.

Tämä kevät eletään joka tapauksessa, oli vaalit tai ei, tiukasti sääntöjä ja ohjeita noudattaen.  Uusi virusmuunnos leviää nopeasti, joten jokaisen kansalaisen vastuu omasta käyttäytymisestään korostuu.

Terveydenhuollon ylikuormittumisesta kannetaan vakavaa huolta. Vaarana on ajautua viime kevään tilanteeseen, jolloin kiireetöntä hoitoa Taysissakin jouduttiin ajamaan alas. HUS lähettää tällä hetkellä koronapotilaitaan toisiin yliopistosairaaloihin paikkapulan vuoksi.

Koko kansan tahtotila on nujertaa tämä näkymätön vihollinen.

Varmaa taitaa olla vain epävarmuus: rokotteiden saanti takkuaa ja tartuntojen jäljitys laahaa perässä. Ongelma on myös siinä, että ohjeitten antajia ja tulkitsijoita on useita.

Suomeen on tulossa poikkeusolot heti talvilomaviikon jälkeen eli 8.3. alkaen. Paikallinen pandemiaohjausryhmä päätti viime perjantaina, että Pirkanmaalla ei toteuteta yläkoulujen siirtymistä etäopetukseen. Mitä muita rajoituksia poikkeusolot tuovat tullessaan, se tarkentuu lähipäivinä. Toivottavasti ei tarvitse ottaa valmiuslakia käyttöön.

Koronasta huolimatta Suomen hallitus on valmistellut sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta.

Moni hallituskokoonpano on yli 10 vuoden aikana yrittänyt viedä hanketta läpi, mutta esitykset ovat eduskunnassa kaatuneet kalkkiviivoilla. Sosiaali- ja terveysvaliokunta on kuullut asiantuntijoita laajasti ja tekee parhaillaan kuulemisten perusteella tarpeellisia muutoksia lakiesitykseen.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin maineikkaat osakeyhtiöt Coxa, Sydänsairaala ja Fimlab ovat nousseet sote-uudistuksesta käytävän keskustelun päärooliin. Sosialidemokraatit haluavat varmistaa, että edellä mainittujen, täysin julkisomisteisten yhtiöiden toiminta osana julkista palvelujärjestelmää turvataan. Pirkanmaan kaikki kansanedustajat ovat samaa mieltä.

Eniten sote-lakiuudistuksessa kaihertaa yhtiöiden asema tulevaisuudessa, erityisesti niiden mahdollisuus toimia myös oman hyvinvointialueen ulkopuolella.

 

Leena Mankkinen

kuntavaaliehdokas

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen (sd)