Korona-aika synnyttää ihmisjanoa – Onko paluuta entiseen?

Koronakuukaudet ovat muuttaneet hyvin monella tavalla ihmisten jokapäiväistä elämää. Moni kyselee, onko paluuta entiseen.

Poikkeusaikoja elävät ihmiset ovat omaksuneet ja opiskelleet menestyksellisesti uusia käytäntöjä. Ihmiset ovat huomanneet muuntautumis- ja oppimiskykynsä.

Ylöjärveläinen kukkakauppias Saija Andreasen, vesilahtelainen kirkkoherra Harri Henttinen sekä Nokialla ja Ylöjärvellä pankin konttoria johtava Riitta Iiponen sanovat, että heidän arkensa sujuu hyvin uusilla käytännöillä, mutta he kaikki kaipaavat aitoja live-kohtaamisia.

Kukkakauppias Saija Andreasenin mukaan asiakkaat ovat osoittaneet sympatiaa yrittäjälle. – Moni kukkien ostaja on kertonut haluavansa tukea pienyrittäjää, hän iloitsee.

Floristimestari-yrittäjä Saija Andreasenin muistissa on tarkasti päivämäärä 17.3.2020. Valmiuslain voimaantulo muutti hetkessä ylöjärveläisen kukkakauppiaan arjen.

– Kun ihmisille alkoi valjeta totuus, että tapaamiset eivät ole mahdollisia, he alkoivat muistaa toisiaan esimerkiksi kukkatervehdyksillä. Ihmiset ikävöivät läheisiään, sukulaisiaan, ystäviään ja tuttaviaan. Kun he eivät voineet piristää itselleen tärkeitä henkilöitä vierailuilla, he alkoivat lähettää kukkatervehdyksiä, Andreasen sanoo.

Korona-arki alkoi näkyä muutenkin kukkakauppiaan työssä.

– Kun pyöreitä vuosia täyttäneet eivät voineet järjestää synttäreitään, jäivät lahjakukatkin hankkimatta. Perhejuhlat vähenivät minimiin. Hautajaisten luonne muuttui tyystin. Siunaus- ja hautaustilaisuuksista tuli hetkessä pieneleisiä. Perinteisissä yhteyksissä, joissa ihmiset käyttävät kukkia, oli hiljaista. Muun muassa surusidonta ja onnittelukimppujen kysyntä romahtivat, Andreasen kertoo.

Kun ihmiset lukkiutuivat etätöihin koteihinsa, he alkoivat piristää elinympäristöään tilaamalla kukkasia.

– Hyvin moni asiakas soitti ja kertoi kaipaavansa jotakin piristystä. Iloa on haettu silmänruoasta, värikkäistä kukkasista. Kotien pöydillä alkoi olla kukka-asetelmia ja -kimppuja viikollakin aiemman viikonlopun sijasta, Andreasen toteaa.

Jo 22 vuotta yrittäjänä toimineen Andreasenin sydäntä on lämmittänyt kovasti, kun asiakkaat ovat kukkatilauksiaan jättäessään kertoneet halustaan käyttää paikallista palvelua.

– Ilahduttavan monet ovat kyselleet, miten kukkakauppias jaksaa ja miten työtä riittää. Asiakkaiden osoittama sympatia on merkityksellistä jaksamisen kannalta, hän kiittää.

Andreasen odottaa nyt ystävänpäivää, joka perinteisesti on pieni sesonki.

– Ystävien muistaminen ilahduttaa niin antajaa kuin saajaa. Kukilla on tehokasta kertoa välittämisestään. Odotan, että tilauspuhelin soi ja ovi käy.

Kukkakauppias odottaa, että ihmiset pysyisivät terveinä ja että yhteiskunta palaisi normaaliin arkeen.

Vesilahden seurakunnassa on otettu korona-aikana historiallinen digiloikka. Talkoot ovat innostaneet kaikkia työntekijöitä. Tässä valokuvassa seurakuntapastori toimittaa jumalanpalvelusta, jota nuorisotyönohjaaja Merja Viljanen striimaa. Vesilahden seurakunta on saanut kunnan myöntämän Hyvinvoiva Vesilahti -tunnustuksen.

Koronapandemian taltuttamiseksi käytössä olevat rajoitukset korostuvat Vesilahden seurakunnassa, jossa osallistumisperinteet ovat 2020-luvullakin vahvat. Kirkkoherra Harri Henttisestä tuntuu tosi pahalta, kun hän joutuu muistuttamaan esimerkiksi omaisille hautauksissa noudatettavasta saattojoukon koosta.

– Kun suru ja ikävä ovat läsnä, on kauheaa säätää, ketkä voivat osallistua siunaustilaisuuteen. Näissä tilanteissa en koe oloani kotoisaksi, Henttinen sanoo.

Henttinen kiittelee, että seurakuntalaiset ovat loppujen lopuksi hyvin ymmärtäväisiä.

– Monet omaisensa menettäneet ovat tuhkauttaneet vainajan. He odottavat, että koronapandemia hellittäisi, jotta kaikki halukkaat pääsisivät uurnanlaskuun ja sen yhteydessä pidettävään muistojuhlaan. Uurna on saatettava maan poveen vuoden aikana, kirkkoherra sanoo.

Henttinen iloitsee siitä, miten pikkuruisessa Vesilahden seurakunnassa on liki vuoden kestäneiden poikkeusolojen aikana omaksuttu modernit tietotekniikkaan pohjautuvat käytännöt. Hänen mukaansa haasteista on selvitty toimivalla yhteistyöllä. Seurakunta hankki rivakasti kamerat ynnä muuta tekniikkaa tilaisuuksien striimaamista varten. Uudenlainen toiminta on kantanut hedelmää, sillä Vesilahden kunta on antanut Vesilahden seurakunnalle vuoden 2020 Hyvinvoiva Vesilahti -tunnustuksen. Huomionosoitus nostaa esille nuorisotyönohjaaja Merja Viljasen johdolla toteutettua digiloikkaa.

– Tiedän, että Jumala toimii etänäkin. Jumalan Sana puhuttelee ja vaikuttaa. Pyhä Henki on läsnä, Henttinen korostaa.

Henttisen mukaan seurakuntalaiset kaipaavat etenkin ehtoollispöytää ja ehtoollisyhteyttä. Hän odottaa, että vesilahtelaiset löytäisivät miniehtoolliset, joiden järjestäminen on juuri nyt aloitettu. Siinä ennakkoon ilmoittautuneet kahdeksan henkilöä pääsevät nauttimaan ehtoollista. Mukana ovat pappi ja kanttori.

Henttinen sanoo, että seurakunnan diakoniatyöllä on tärkeä rooli haasteellisena aikana. Seurakunta tarjoaa muun muassa ruoka-apua.

Kirkkoherra tietää, että niin seurakunnan työntekijät kuin seurakuntalaiset odottavat kovasti paluuta normaaliin aikaan ja live-tapahtumiin.

– Surullista on, että ikäihmisten tapahtumat ja tapaamiset ovat täysin pysähdyksissä.

Paikallisjohtaja Riitta Iiponen korostaa, että pankissa asiat sujuvat modernin tekniikan avulla. Hänen mukaansa niin pankkilaiset kuin asiakkaatkin ovat ottaneet viime kuukausien aikana ison digiloikan. Esimiehenä ja sidosryhmävastaavana Iiponen arvostaa kovasti face to face -kohtaamisia. Nokian konttorissa hän tapasi viime viikon keskiviikkona rahoituspäällikkö Satu Hännisen.

Paikallisjohtaja Riitta Iiponen on ollut pian vuoden ajan aktiivisesti yhteydessä henkilökuntaansa, asiakkaisiinsa sekä yhteistyökumppaneihinsa puhelimitse ja Teams-sovelluksen avulla.

Aito Säästöpankin Nokian ja Ylöjärven konttoreita johtava Iiponen korostaa, että niin pankkilaiset kuin heidän asiakkaansa ovat ottaneet valtavan digiloikan koronapandemian aikana.

– Asiat hoituvat, tämä on fakta, hän kiteyttää.

Iiposen työhön kuuluu, että hän huolehtii työtiimeistään, sidosryhmistään sekä asiakaskunnastaan.

– Kyllä minulla on ikävä naamatusten tapaamisia. Esimerkiksi lounaalla on luontevaa keskustella asioista kuin asioista. Live-kohtaamisissa saa aina jotakin extraa, koska niissä ollaan läsnä, antaudutaan, vapaudutaan, hän miettii.

– Tosiasia on, että puhelinkeskusteluissa ja Teams-palavereissa keskitytään asiaan. Niissä ei ole small talkia, eikä muuta ylimääräistä, Iiponen harmittelee.

Iiponen on ennättänyt miettiä monta kertaa, minkälainen arki on koronapandemian hellittämisen jälkeen.

– Vaikka pankkiala on ollut jo vuosien ajan historiallisessa digitalisaation murroksessa, ihmisillä on halu ja tarve kohdata ainakin silloin tällöin henkilökohtaisesti konttorilla. Naamatusten tapaaminen kahvikupin äärellä on päivän kohokohta, hän pohtii.

Iiponen sanoo, että hänen tiimeissään työskentelevät pankin ammattilaiset ovat järkiään ahkeria ja tunnollisia ihmisiä.

– Minulla on sellainen käsitys, että moni ihminen etänä kotonaan työskennellessään on tehnyt entistä enemmän ja pidentänyt päiväänsä.