OP Kurun ja OP Tampereen sulautumisella tavoitellaan parempia pankkipalveluita kurulaisille – päätöksiä luvassa maaliskuussa

Mikäli kaikki etenee suunnitelmien mukaisesti, toimii Kurussa ensi syksynä vahvistunut ja aiempaa monipuolisempia palveluja tarjoava osuuspankki. Kurun Osuuspankin ja Tampereen Seudun Osuuspankin suunnitellulla sulautumisella reagoidaan etenkin muuttuneeseen toimintaympäristöön.
Outi Hannula (vas.), Jani Vilpponen ja Marja-Leena Siuro kertoivat osuuspankkien vuodesta ja suunnitelmista.

– Tämä on iso juttu etenkin kurulaisille, mutta myös molemmille pankeille, OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpponen kiteyttää.

Seuraava jännittävä päivä on 23. maaliskuuta, kun OP Kurun osuuskuntakokous ja OP Tampereen edustajiston kokous tekevät päätöksen mahdollisesta sulautumisesta. OP Kurulla on 1 859 omistaja-asiakasta.

– Olemme olleet koko ajan avoimia tämän asian kanssa. Meillä on ollut asiakasinfoja ja olemme keskustelleet asiasta asiakaskohtaamisissa, OP Kurun toimitusjohtaja Marja-Leena Siuro toteaa.
Sulautumisen taustalla vaikuttavat toimintaympäristön, kilpailuympäristön ja asiakaskäyttäytymisen muutokset. Etenkin voimakkaasti lisääntynyt pankkien sääntely on syönyt OP Kurun resursseja asiakaspalvelusta. Sulautumissuunnitelma lähti OP Kurun aloitteesta.

Tällä hetkellä meillä menee aivan liian paljon aikaa valvontaan ja hallintotehtäviin. Voimakas sääntely näkyy työarjessa ja sen vuoksi asiakas on välillä saattanut unohtua. Asiakas on kuitenkin tämän toiminnan keskiössä, Siuro selvittää.

Jani Vilpponen muistuttaa, ettei iso pankki ole syömässä pientä pankkia.

– Kun pankki on osa vähän isompaa paikallista pankkia niin Kurussakin voidaan aiempaa paremmin keskittyä liiketoimintaan eikä sääntelyn täyttämiseen. Seutukunnallisena pankkina pystytään tarjoamaan lainat ja palvelut niin henkilö- kun yritysasiakkaille. Erityisesti tämä tarkoittaa sitä, että OP Tampereen palvelut saadaan laajasti käyttöön myös kurulaisille, Vilpponen kertoo.

Mahdollisen sulautumisen jälkeen OP Kurun konttori pysyy paikallaan ja pankkipalvelut Kurussa. Myös pankin nykyinen henkilökunta jatkaa tehtävissään.

Jos maaliskuun kokouksista tulee positiivisen päätös sulautumiselle, alkaa integraatiotyö. Viranomaiskäsittelyn jälkeen Kurussa palvelisi uudistunut pankki 1. syyskuuta alkaen.

Poikkeusoloissakin onnistumisia

Pankkien viime vuoteen toi heijastuksensa luonnollisesti koronan aiheuttama poikkeustilanne. OP Tampereen Ylöjärven konttorissakin kassapalvelut olivat poissa käytöstä keväällä ja joulukuussa. Nyt kassapalvelut ovat Ylöjärvellä käytössä yhtenä päivänä viikossa. OP Kurussa ne ovat tarjolla kolmena päivänä viikossa.

– Asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuus on ollut ykkösprioriteettimme, Jani Vilpponen toteaa.

Poikkeuksellisesta ajasta huolimatta OP Tampereen asiakasliiketoiminta kasvoi viime vuona 5,7 prosenttia ja oli 496 miljoonaa euroa. Asiakasliiketoiminnan koko kasvoi yli yhdeksään miljardiin euroon. Omistaja-asiakkaiden määrä ylitti 110 000.

OP Tampereen koko vuoden liikevoitto oli 30,6 miljoonaa euroa ja se väheni vuotta aiemmasta 3,4 miljoonaa euroa eli 10 prosenttia. Rahoitustoiminta kasvoi 4,1 miljardiin euroon.
Pankin vakavaraisuus säilyi erinomaisena ja oli 27,98 prosenttia.

– Onnistuimme haastavissa olosuhteissa toteuttamaan perustehtäväämme hienosti ja mahdollistimme tuhansien asiakkaidemme suunnitelmien toteutumisen, Jani Vilpponen toteaa.

Korona-aika näkyi etenkin siinä, että alkuvuoden aikana 7 000 OP Tampereen asiakasta haki lainojen lyhennysvapaita. Kesän jälkeen tilanne kuitenkin normalisoitui.

– Henkilöasiakkaille myönnettiin pääsääntöisesti 12 kuukauden lyhennysvapaa ja yritysasiakkaille 3–6 kuukauden lyhennysvapaa, Vilpponen kertoo.

Asuntolainoja OP Tampereesta haettiin 18 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna, mutta niitä myönnettiin 7,3 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuntoluottoja rahoitettiin 503 miljoonaa euroa.

Yritys- ja yhteisöluottoja OP Tampere myönsi 317 miljoonaa euroa, joka on 22,7 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

– Yritykset kasvattivat talletuspuskureita ja valmistautuivat muutoksiin, joten investointeja on tehty vähemmän. Osalla yrityksistä menee hyvin ja osalla tosi heikosti, Jani Vilpponen sanoo.

Koronavuosi näkyi talletusten kasvussa. OP Tampereessa talletukset kasvoivat 3 250 miljoonaan euroon eli 10,4 prosenttia. Myös rahastosijoitukset kasvoivat 7,7 prosenttia ja nousivat 566 miljoonaan euroon.

– Hieno juttu, että sijoittajia on tullut lisää. Toki pitää muistaa, että kaikki mihin koskee ei tuplaannu vuodessa. Hajautettu sijoitussuunnitelma ja kuukausisäästäminen ovat tärkeitä. Visiomme on vaurastuttaa pirkanmaalaiset ja suunta on hyvä, Vilpponen sanoo.

OP Tampere maksoi bonuksia omistaja-asiakkailleen 11,2 miljoonaa euroa.

Hyvä aika vaihtaa asuntoa

Asuntomarkkinat selvisivät poikkeuksellisesta vuodesta lopulta erinomaisesti. Tampereen seudulla OP Koti Pirkanmaan välittäjät tekivät kaksi prosenttia enemmän asuntokauppoja kuin edellisenä vuonna. Myös vapaa-ajan asuntojen kauppa kasvoi.

Vielä huhti-toukokuussa asuntokauppa laski noin 30 prosenttia. Kesäkuu oli kuitenkin yksi parhaita asuntokauppakuukausia kautta aikojen. Loppuvuosi oli kokonaisuudessaan hyvä ja huipentui erinomaiseen joulukuuhun. Uudiskohteissa kauppamäärät laskivat noin 13 prosenttia, mutta vanhoissa asunnoissa ne nousivat noin 6,5 prosenttia.

OP Koti Pirkanmaa teki viime vuonna ennätysliikevaihtonsa, joka oli 6,3 miljoonaa euroa.

OP Koti Pirkanmaan kiinteistönvälittäjän Outi Hannulan mukaan nyt on hyvä aika lähteä asunnonvaihtoon.

– Kauppa käy ja myyntiajat ovat lyhentyneet myös Ylöjärvellä. Vanhojen asuntojen hinnat ovat nousussa, toki Ylöjärvellä kuitenkin aika maltillisesti. Hyväkuntoiset asunnot käyvät kaupaksi, mutta epärealistisia hintoja ei kuitenkaan kannata tavo