Suoratoistopalvelut: Katso mitä haluat, mieti mistä maksat

Elokuvien ja sarjojen ystävillä riittää nykyään valinnanvaraa.
Suoratoistopalveluiden suosio on ollut valtavassa kasvussa viime vuodet ja koronapandemian aikana niiden suosio on kasvanut entisestään. Isoimmat palvelut ovat jo lähes kaikille tuttuja, mutta valikoimaa riiittää. Kannattaa pohtia tarkkaan, minkälaista sisältöä haluaa katsella ja mistä haluaa maksaa. Palveluissa olevan sisällön määrä ja laatu sekä tietenkin palveluiden hinnat vaihtelevat yllättävän paljon.

Netflix (7,99 €)
Kyseessä on maailman suosituin suoratoistopalvelu, joka on satsannut viime aikoina paljon omien sarjojen tuotantoon. Valikoima on laaja niin sarjoissa kuin elokuvissa. Monista tuntuu, että Netflix on niin sanotusti katsottu läpi, mutta laajaan kirjastoon on hautautunut helmiä, jos niitä osaa vain etsiä. Netflixin käyttöliittymä on tehty vaivattomaksi ja se etsii jatkuvasti käyttäjän elokuva- ja sarjavalintojen perusteella katsojalle lisää ehdotuksia.

HBO Nordic (10,95 €)
Palvelu tunnetaan erityisesti laatusarjojen kotina. Täällä pääsevät esiin etenkin pohjoismaiset sarjat ja paljolti HBO Nordicin ansiosta pohjoismaisista rikossarjoista on tullut eräänlainen käsite. Tarjolla on toki myös laadukkaita tuotantoyhtiö Home Box Officen amerikkalaistuotantoja. Elokuvatarjonta ei ole lähelläkään Netflixin tasoa ja käyttäjäkokemus vaatii aluksi totuttelua.

Elisa Viihde Viaplay (12,99 €)
Urheilu on nostanut Viaplayn isojen tekijöiden rinnalle. Jalkapallon Englannin Valioliiga, jääkiekon NHL, amerikkalaisen jalkapallon NFL ja suureen suosioon nousseen vapaaottelusarja UFC:n suorat lähetykset ovat nostaneet palvelun erittäin suosituksi. Viaplay sisältää myös sarjoja ja yllättäen elokuvatarjontakin on laaja, vaikka kovin paljon uutuuselokuvia palvelusta ei löydy.

Amazon Prime Video (5,99 €)
Amerikkalaisen verkkokauppajätin palvelu kasvaa koko ajan. Amazon suosii omaa tuotantoaan ja nostaa sen esille näyttävästi. Hinta on maltillinen, mutta tarjolla olevat elokuvat ovat usein melko vanhoja. suomalaisia saattaa haitata monesta ohjelmasta puuttuva suomenkielinen tekstitys. Palvelun odotetaan kehittyvän nopeasti, sillä takana on paljon rahaa.

C More (14,95 €)
MTV:n suoratoistopalvelu C More tarjoaa paljon elokuvia mutta selvästi vähemmän sarjoja kuin isoimmat kilpailijansa. Palvelu sisältää runsaasti kotimaisia sarjoja sekä uudehkoja koti- ja ulkomaisia elokuvia. Tarjolla on ohjelmia myös lapsille. Palvelun hinta nousee selvästi, jos pakettiin ottaa mukaan urheilusisältöä.

Ruutu+ (9,95 €)
Nelonen Median videopalvelu tuo katsottavaksi varsinkin kotimaisia viihdesisältöjä ja ohjelmaa lapsille. Joitakin ohjelmia voi katsoa ennen kuin ne näytetään television puolella. Mukana on myös yhdysvaltaissarjoja. Lisämaksusta tuijotettavaksi saa urheilusisältöä.

Blockbuster (0,90–4,90 € / kpl)
Amerikkalaisen elokuvapalvelu Blockbusterin leffatarjonta on ylivoimainen muihin suoratoistopalveluihin verrattuna. Katsojan eteen tuodaan noin 8 000 elokuvaa, joista maksetaan tilaushetkellä kappalehinta. Palvelu nostaa taidokkaasti eteen uusia elokuvia käyttäjän valitsemien edellisten elokuvien perusteella. Elokuvista on myös saatavilla kattavat ennakkotiedot.

Mubi (9,99 €)
Kyseessä on täysin erityylinen suoratoistopalvelu muihin verrattuna. Valtavirrasta poikkeavia ja muun muassa indie-elokuvia esittävä Mubi tarjoaa kerrallaan katsottavaksi 30 elokuvaa. Palveluun lisätään joka päivä yksi elokuva ja samalla yksi elokuva poistuu palvelusta. Katsoja voi arvostella näkemiään elokuvia ja katsoa runsaasti tietoa leffoista.

Hayu (4.99 €)
Pelkästään tosi-televisiotarjontaan keskittyvä Hayu tuo katsottavaksi etenkin amerikkalaiset realitysarjat välittömästi niiden ilmestyttyä. Palvelusta voi katsella yli kahtasataa suosittua tosi-tv-sarjaa. Mobiilissa sarjat pitää ladata laitteelle ennen katselua. Teksitykset uupuvat uusimmista jaksoista, koska ne lisätään ohjelmiin jälkikäteen.

Disney Plus (6,99 €)
Vasta puolisentoista vuotta toiminut Disney Plus tuo katsottavaksi supersuosittuja Disneyn omia elokuvia ja sarjoja. Mukana ovat niin Pixar-, Marvel-, Star Wars- kuin National Geographicin jättituotannot. Näitä elokuvia ja sarjoja ei käytännössä näe muista palveluista. Palvelu on etenkin lasten ja nuorten suosiossa.

SF Kids (6,90 €)
Pienemmille lapsille suunnatusta suoratoistopalvelusta näkee sekä uusia että vanhoja lasten suosikkiohjelmia. Palvelussa on sekä elokuvia että sarjoja. Taustalla toimii lähes 100-vuotias ruotsalainen elokuvayhtiö SF.

Discovery+ (1 €)
Aiemmin nimellä Dplay toiminut palvelu tuo ruutuihin viihdettä, urheilua, tosi-tv:tä ja dokumentteja. Etenkin BBC:n ja Discoveryn dokumentit ovat sisällön ytimessä. Palvelun hinta nousee heti selvästi, jos sisältöön haluaa urheilua, kuten Eurosportin lähetykset ja Leijona-kiekkoa.

Apple TV+ (5,99 €)
Vain reilun vuoden toiminut teknologiajätti Applen suoratoistopalvelu keskittyy yksinoikeustuotantoonsa. Tarjonta on ainakin vielä suppeampi kuin monella muulla toimijalla. Apple keskittyy palvelussa suuren budjetin tuotantoihin ja tarjonnan odotetaan runsastuvan ja monipuolistuvan. Kyseessä on varmasti iso toimija tulevaisuudessa.

Edellä mainittujen suoratoistopalveluiden lisäksi Suomessa palveluntarjoajina toimivat tietenkin myös maksuttomat Yle Areena, MTV Katsomo, Ruutu ja Fox Play. Ja mikäli edellä mainitut palvelut eivät riitä, saa VPN-yhteydellä lisää käyttöönsä kymmeniä suoratoistopalveluita Yhdysvalloista ja muualta maailmalta.

Hinnat alkaen kuukaudessa
Lähteet: Talouteni.fi, Episodi.fi, tekniikanmaailma.fi, vertaamo.fi

Suoratoistopalveluja käytetään erittäin paljon myös mobiililaitteilla.