Kun koulupäivä päättyy, alkaa Elsalla, Aadalla ja Saagalla sirkuskerho – Ilmaisia harrastuskerhoja pyörii nyt ylöjärveläiskouluilla ja ne ovat olleet todella suosittuja

Ylöjärvellä on käynnistynyt tammikuussa uusi harrastamishanke, joka tarjoaa ilmaisia harrastuskerhoja koulupäivien yhteydessä. Moniin kerhoihin on pitkät jonot, sillä koronan vuoksi ryhmät täytyy pitää pieninä.
Siskokset Saaga Rentola (vas.) ja Aada Rentola sekä Elsa Sivula näyttävät temppuja, joita sirkushiirillä voi tehdä.

Siskokset Saaga (vas.) ja Aada sekä Elsa näyttävät temppuja, joita sirkushiirillä voi tehdä.

Koulupäivä on tullut päätökseensä Takamaan koululla, ja joukko eka- ja tokaluokkalaisia odottaa liikuntasalin ovella pian alkavaa sirkuskerhoa.

Sirkusohjaaja Maija Hietala pyytää lapsia asettumaan rinkiin ja esittelee heille tämän päivän agendan: tänään heistä jokainen pääsee askartelemaan ikioman sirkushiiren.

Lue myös: Tulossa maksuttomia harrastuksia koulun yhteyteen! – parkouria, heppakerhoa, sirkusta…

Samu Reinola (vas.) ja Johan Haukkala askartelivst omat sirkushiiret.

Mitä sirkushiirillä tehdään?

– Ollaan aiemmin tehty sirkushiirillä vähän kaikkea. Ollaan esimerkiksi opeteltu heittämään niitä, siskokset Aada ja Saaga Rentola kertovat.

Hiirien heittelyä, eli toisin sanoen jongleerausta. Ohjaaja Hietala sanoo, että lapset saa tutustutettua jongleerauksen maailmaan helpoimmin sirkushiirten avulla.

– Olemme opettaneet hiirtä hyppimään. Olemme harjoitelleet, miten se hyppii ensin toisessa kädessä ja sitten toisessa. Sitten hommaa vähän vaikeutetaan ja saatetaan ottaa mukaan useampi hiiri, hän kertoo.

Lue myös: Mielipidekirjoitus: Lyhyemmät koulupäivät, jotta ehtii harrastaa

Johan Haukkala harjoittelee jongleerausta juuri valmiiksi saamillaan sirkushiirillä.

Ryhmiin pitkät jonot

Hietala ohjaa sirkusta tällä hetkellä Takamaan lisäksi kolmessa muussa ylöjärveläisalakoulussa kerran viikossa: Kauraslammen koulun Asuntilan ja Veittijärven toimipisteissä sekä Vahannan koulussa.

Koronarajoitteiden vuoksi ryhmissä saa olla ohjaajan lisäksi enintään yhdeksän lasta, minkä vuoksi jokainen sirkuskerho on tällä hetkellä täynnä.

– Yhdellä koululla jonossa on kolmisen kymmentä lasta. Jos rajoitukset helpottaisivat, päästäisiin ryhmiin ottamaan lisää lapsia, Hietala sanoo.

Valmiille hiirelle piirretään tietysti myös naama.

Sirkuskerho on osa tammikuussa alkanutta Harrastamisen Ylöjärven malli -pilottikokeilua, jossa koululaisille tarjotaan maksuttomia harrastuksia koulupäivien yhteydessä. Kokeilussa kaupungin kanssa tekevät yhteisyötä muun muassa eri yhdistykset, seurat ja yritykset.

Sirkuskerhon tuottajana toimii lasten kulttuuriyhdistys SirkusRakkausPumPum.

– Sirkus sopii hyvin tämän ikäisille lapsille ja oikeastaan ihan kaikille muillekin iästä riippumatta. Monipuoliseen lajiin kuuluu esimerkiksi lattia- ja pariakrobatiaa, vanteiden ja köysien käsittelyä sekä pyramidien harjoittelua, myös Nokialla Gaija Circus ry:ssä ohjaava Hietala summaa.

Saagan, Aadan ja Elsan hiiristä kahdella oli jo nimet: Hillevi2 ja Nöpönenä.

Kaupunki hakee rahoitusta hankkeen jatkamiseksi

Ylöjärven kaupungin vetämä Ylöjärven harrastamisen malli -kokeilu käynnistyi tämän vuoden tammikuussa. Hankkeen tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle koululaiselle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä.

Tällä hetkellä eri puolilla Ylöjärveä pyöriikin yhteensä kuusikymmentä erilaista harrastuskerhoa, jotka ovat saavuttaneet huippusuosion.

– Suurin osa kerhoista täyttyi heti, mikä johtuu osaltaan koronarajoituksista. Lisää porukkaa otetaan ryhmiin sitä mukaa, kun se on mahdollista. Kaupungin nettisivuilla on tietoa ryhmistä, joissa on vielä tilaa, Ylöjärven kaupungin lasten ja nuorten liikuntakoordinaattori Heikki Puttonen kertoo.

Lue myös: Harrastukset koulupäivän yhteyteen? – ”Perheelle jäisi illalla yhdessäoloaikaa”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Harrastustarjonta vaihtelee kouluittain

Ylöjärven kaupunki sai harrastamishankkeeseen yhteensä 150 000 euron tukirahan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolta, minkä lisäksi se rahoittaa hanketta itse 30 000 eurolla

Puttosen mukaan ilmaisia harrastuskerhoja on tarjolla jokaisessa ylöjärveläiskoulussa ja tarjonta vaihtelee kouluittain ja vuosiluokittain. Tarjonta ulottuu parkourista teatteriin ja valokuvauksesta heppailuun.

– Esimerkiksi Viljakkalassa yläkoululaisille on tarjolla street food -kerho, jossa nuoret valmistavat ruuat alusta loppuun itse. Lähtökohtana oli, että ei lähdetä hakemaan mitään perinteistä kokkikerhoa, vaan jotakin uutta.

– Kurussa Tampereen Työväenopisto vetää valokuvapajaa ja Tappara salibandykerhoa. Kurussa on myös koodauskerho, Puttonen listaa.

Kouluilla järjestetään muun muassa kiipeilyä. (arkistokuva)

Mutalassa ja Karhella heppakerhot

Ylöjärveläiskoulujen oppilaat ovat saaneet vaikuttaa itse kerhojen sisältöön ja ehdotuksia niistä kerättiin viime syksynä tehdyssä kyselyssä.

– Mutalan koulu on hyvä esimerkki.  Siellä lapset toivoivat heppakerhotoimintaa ja sellainen päästiinkin toteuttamaan Ponimäen tilalla. Helmikuun puolessa välissä alkaa myös toinen heppakerho Iihamaassa Karhella.

Puttosen mukaan kaupunki hakee maaliskuussa uutta avustussummaa harrastamishankkeen jatkamiseksi.

– Maksuttomuudesta ja kivoista kerhoista on tullut paljon kiitosta. Toisaalta kritiikkiä on tullut siitä, että miksi tiettyjä kerhoja on tarjolla toisissa kouluissa ja toisissa ei. Korostamme, että tämä on nyt pilottikokeilu, jonka kautta keräämme kokemuksia.

– Kaupungin laajassa hyvinvointikertomuksessa on painopisteenä toisista välittäminen ja yhdessä tekeminen. Tämä hanke menee loistavasti tämän painopisteen alle. Siksi haluammekin, että tämä on koko kaupungin yhteinen juttu, johon pääsevät osallistumaan kaupungin henkilöstö, huoltajat kuin oppilaatkin.

Lue myös: Ylöjärvi jatkaa Nuorisopassin tarjoamista 5.-9.-luokkalaisille – Lisää etuja tulossa

Harrastus edistää hyvinvointia

Puttonen pitää tärkeänä hankkeen jatkuvuutta ja sitä, että jokaiselle koululaiselle löytyisi mieluinen tapa harrastaa. Hanke tukee erityisesti niitä lapsia ja nuoria, joilla ei ole mahdollisuutta maksulliseen harrastukseen.

– Harrastuksella ehkäistään syrjäytymistä ja edistetään kokonaisvaltaista hyvinvointia. Harrastus tarjoaa kivaa tekemistä koulun ulkopuolelta, ja sieltä saa uusia kavereita.

– Samalla harrastaminen kehittää monella tapaa, kun siellä koetaan sekä onnistumisia että pettymyksiä. On äärimmäisen tärkeää, että lapsi oppii käsittelemään näitäkin tuntemuksia.