Muistokirjoitus: Mauri Säynäväjärvi 1926–2020

Kirvesmies Mauri Säynäväjärvi Ylöjärven Kyöstilästä kuoli 93- vuotiaana 21.11.2020. Hän oli Yrjö ja Katri Säynäväjärven neljästä pojasta nuorimmainen, joka syntyi 11.12.1926.
Mauri Säynäväjärvi toimi pitkään 1960-luvun lopulta aina 1990-luvun alkuun sekä kunnanhallituksessa että kunnanvaltuustossa, useita vuosia näiden toimielinten puheenjohtajana tai varapuheenjohtajana. Tällä tavoin hän oli keskeisesti mukana ohjaamassa Ylöjärven kotipitäjää kasvun ja kehityksen tielle.

Mauri oli avioliitossa Anna-Liisa Rantasen kanssa. He rakensivat Säynäväjärven lapsuuden kodin naapuriin yhdessä oman kodin, jossa kasvattivat poikansa Jorman ja Jyrkin.

Mauri tiedettiin osaavaksi ja aikaansaavaksi kirvesmieheksi, joka timpuriryhmänsä kanssa urakoi sodan jälkeisistä vuosista lähtien eri puolilla Tamperetta ja sen ympäristössä. Hänen runkoporukkansa tunnettiin eri elementtirakennuskohteissa. Yksi pisimpään jatkuneesta rakentamisesta toteutui Tampereen Lentävänniemessä.

Kunnan esimies Yrjön poikana Mauri seurasi isäänsä sekä Martti-veljeään yhteiskunnalliseen työhön ja luottamustehtäviin. Nuoren kirvesmiehen koulurakentaminen sai henkistä jatkoa Maurin aloitettua kuntatason luottamustehtävissä.

Oikeus työhön ja sivistykseen, tasapuolisesti saataviin yhteisiin palveluihin sekä turvaan lapsuudesta vanhuuteen, olivat Maurin kulmakiviä yhteiskunnan rakennustyölle.  Hän jatkoi työtä ja poliittista toimintaa vakaana sosialidemokraattisena järjestömiehenä sekä puolueessa että kunnallisissa luottamustehtävissä Ylöjärvellä.

Mauri toimi pitkään 60-luvun lopulta aina 90-luvun alkuun sekä kunnanhallituksessa että kunnanvaltuustossa, useita vuosia näiden toimielinten puheenjohtajana tai varapuheenjohtajana. Tällä tavoin hän oli keskeisesti mukana ohjaamassa Ylöjärven kotipitäjää kasvun ja kehityksen tielle.

Mauri oli pitkään Ylöjärven Pohjoisen Sos.Dem. Yhdistyksen kantavia voimia. Merkittäviä, yleistä huomiota saaneita tapahtumia 70-luvun alussa olivat Voionmaan Opistolla järjestetyt Työväen Tapahtumat, jotka kokosivat Ylöjärvelle laajalti osanottajia ympäri maan.

Ylöjärven Pohjoinen Sos.Dem. Yhdistys oli vahvasti mukana tapahtumien käytännön järjestelyissä. Mauriin luotettiin myös laajemmin, hän toimikin useita vuosia pohjoishämäläisten edustajana SDP:n puolueneuvostossa.

Mutalan Virin urheilutoiminta oli pitkään hänen sydäntään lähellä. Hän oli järjestämässä useita Virin toteuttamia yleisurheilu- ja hiihtokilpailuja.

Retkeily luonnossa ja luonnon antimien kerääminen olivat Maurille tärkeitä harrastuksia. Järvellä hänet nähtiin usein joko pilkillä tai kalaverkkojaan kokemassa. Kaiharin lahden ja Koljonselän ahvenpakat olivat hänelle tuttuja, kuten myös hyvät kalapaikat Säkylän Pyhäjärvellä ja Kyrösjärvellä. Loppukesäisin hän mielellään marjasti sekä keräili sienisaaliita metsistä.

Mauri kantoi huolta nuorison yhteiskunnallisesta ja poliittisesta aktiivisuudesta. Hän kannusti jälkikasvua vahvasti omatoimiseen järjestötyöhön ja toimintaan.

Mauri oli luonteva seuramies ja hauska juttujen kertoja, johon hänen kirjallisuusharrastuksensa antoi hyviä välineitä.

Lähiomaisten ohella Mauria jäivät kaipaamaan ystävät ja järjestötoverit.

 

Jyrki Säynäväjärvi

Mikko Tuominen