PIRKANMAAN VUOSI 2021: Mistä broilerkasvattamoille kuiviketta, jos kuiviketurpeen saanti lakkaa?

Maakuntajohtaja Esa Halme toivoo, että sote-uudistus menisi vihdoinkin maaliin. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Maakuntajohtaja Esa Halme toivoo, että sote-uudistus menisi vihdoinkin maaliin. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Tänä vuonna pirkanmaalaiset kohtaavat tukun suuria asioita, joiden kohtalo vaikuttaa isosti maakuntalaisten ja maakunnan tulevaisuuteen. Käänteentekeviä kysymyksiä ovat muun muassa kuntavaalit, Sydänsairaalan ja Coxan tulevaisuus, turpeen tuotannon kohtalo, Euroopan unionin maatalouspolitiikan linjaukset sekä maatalouden kansalliset tuet ja koronapandemian jälkihoito.

Pirkanmaan tulevaisuuden valmistelua johtava maakuntajohtaja Esa Halme nimeää itsensä ikuiseksi optimistiksi.

Halme kuten kaikki ihmiset odottavat kevään korvaa toivossa, että koronarokotukset olisi toteutettu ja pandemialukko avautuisi.

– Korona ei olisi enää este tai syy asioiden eteenpäin menolle, hän kristallisoi.

Maakuntien puolesta puhuja nostaa toiseksi isoksi kysymykseksi, minkälaiseen maailmaan oma maanosamme nousee koronapandemian jälkeen. Halme muistuttaa, että Euroopalla on hoidettavanaan mittavat hankkeet muun muassa ilmastopolitiikassa. EU on sitoutunut vähentämään kasvihuonepäästöjä vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta.

Kotimaassa Halmeen katseet kohdistuvat hallinnon uudistamiseen. Maakuntajohtaja soisi, että pääministeri Sanna Marinin hallitus saisi sote-reforminsa maaliin.

Halme laittaa toivonsa arjen uuteen sukupolveen, joka voisi olla todellinen suunnannannäyttäjä.

Pirkanmaan Osuuskauppa näkyy pitkin maakuntaa ahkerana investoijana. Kauppaneuvos Timo Mäki-Ullakko sanoo, että mittavat S-market- ja Sale-investoinnit vaikuttavat myönteisesti ja merkittävästi maakuntalaisten kaupallisten palveluiden laatuun. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Pirkanmaan Osuuskauppa näkyy pitkin maakuntaa ahkerana investoijana. Kauppaneuvos Timo Mäki-Ullakko sanoo, että mittavat S-market- ja Sale-investoinnit vaikuttavat myönteisesti ja merkittävästi maakuntalaisten kaupallisten palveluiden laatuun. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Mittavat investoinnit toteutuvat

Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtajalla, kauppaneuvos Timo Mäki-Ullakolla on myönteisiä uutisia jokaiseen kuntaan.

– Kehitämme ja parannamme lähipalvelujamme. Aloitimme viime vuonna mittavan S-marketketjumme uudistamisen. Saatamme tämän hankkeen päätökseen tämän vuoden aikana. Lisäksi käynnistämme kaikkien Sale-toimipaikkojemme laajan uudistamisen. 30 Salea koskeva investointi jakaantuu tälle ja ensi vuodelle, Mäki-Ullakko kertoo.

– Pirkanmaalaisille kehitystoimemme näkyvät lisäksi uusien Prismojen rakentamisena sekä ruokaverkkokaupan kehittämisenä, hän lisää.

Mäki-Ullakko seuraa tarkasti kaupan mittareilla, miten yhteiskuntamme ja ylipäänsä maailma alkavat toipua koronapandemian vaikutuksista.

Nordean Pirkanmaan aluejohtaja Tomi Tulonen seuraa tarkasti asuntokaupan tilaa. Siinä vauhti on kovaa, joten pirkanmaalaisten arki on vakaalla pohjalla. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Nordean Pirkanmaan aluejohtaja Tomi Tulonen seuraa tarkasti asuntokaupan tilaa. Siinä vauhti on kovaa, joten pirkanmaalaisten arki on vakaalla pohjalla. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Asuntokauppa käy vilkkaana

Nordean Pirkanmaan aluejohtaja Tomi Tulonen on rauhallisin ja vakain mielin maakunnan taloudellisen tulevaisuuden suhteen.

– Perinteisesti asuntorahoitus on mittari, joka kertoo paljon siitä, miten maailma makaa. Viime vuosi koronapandemian vaikutuksista huolimatta muodostui asuntolainojen nostamisen vinkkelistä vilkkaaksi, asuntomarkkinoilla oli myönteisen vilkasta. Näkymä on tämän vuoden alkupuolella positiivinen, Tulonen pohtii.

Pankkimies seuraa tarkasti asiakkaiden säästämis- ja sijoittamisintoa.

– Tyypillistä on, että poikkeukselliset olot, kuten koronapandemia-aika, innostaa ihmiset säästämään ja etsimään erilaisia sijoittamistapoja. Olennaista olisi, etteivät kuluttamisen pyörät hidastuisi liian rajusti, niin hyviä asioita kuin säästäminen ja sijoittaminen ovatkin, Tulonen miettii.

Tulosen mukaan kansalaiset, kuluttajat ovat nyt paljon vartijoina.

– Meillä on varmasti patoutumia joidenkin toimialojen palvelujen ja tuotteiden käytössä. Esimerkiksi matkailu antaa odottaa. Vaihtoehdoksi ovat nousseet lähi- ja kotimaan matkailu. Maksudatasta tiedämme, että yhteiskuntaamme sulkevat ja rajoittavat toimet näkyvät suoraan osto- ja maksutapahtumissa. Toiveeni on, että yhteiskuntamme säilyttäisi toimivuutensa, eikä rajoituksiin tarvitsisi turvautua, Tulonen toteaa.

Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Pasi Mäkinen odottaa, että yrittäjät aktivoituvat ehdokkaiksi huhtikuun kuntavaaleihin. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Pasi Mäkinen odottaa, että yrittäjät aktivoituvat ehdokkaiksi huhtikuun kuntavaaleihin. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Kuntavaalit ovat tärkeät

Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtajan Pasi Mäkisen mielenkiinto kohdistuu isosti huhtikuussa järjestettäviin kuntavaaleihin.

– Kuntavaalit ovat niin maakunnalliselle järjestöllemme kuin jokaiselle paikallisyhdistyksellemme suuri ponnistus. Tahtotilamme on, että saamme mahdollisimman suuren joukon yrittäjiä ehdokkaiksi kuntavaaleihin ja sen jälkeen mahdollisimman monta yrittäjää kunnallisvaltuutetuiksi, Mäkinen sanoo.

Mäkinen muistuttaa, että kunnat ovat tärkeitä toimintaympäristöjä niin pienille kuin keskisuurille yrityksille. Tästä johtuen yrittäjien äänen kantautuminen kuntien päätöksentekoon on välttämätöntä.

– Toiveena on, että kunnat käyttäisivät mahdollisimman paljon lähiyrittäjien palveluja ja tuotteita. Kilpailutukset olisi järjestettävä niin, että ne mahdollistaisivat myös pienten toimijoiden aidon osallistumisen, hän lisää.

– Kaavoitus on ratkaisevan tärkeä asia. Kaavoituksella turvataan uusien yrityksien sijoittuminen. Kunnissa on lisäksi elinkeinopalvelut, monissa yrityspalveluyritykset. Nämä tarvitsevat arjessa koeteltua yrittäjyyden osaamista, Mäkinen korostaa.

Mäkinen sanoo, että Pirkanmaan Yrittäjät onnistui esimerkillisesti jäsentensä auttamisesta koronapandemian keskellä.

– Neuvoimme viime vuoden aikana ennätyksellisen määrän eli tuhansia yrittäjiä. Tämä kokemus on ollut hyvin opettavainen. Sen innoittamana toivon kaikille yrittäjille jaksamista ja voimia arjen pyörittämiseen, hän sanoo.

Pirkanmaan kansanedustajien puheenjohtaja Veijo Niemi herättelee joukkoja puolustamaan Coxaa ja Sydänsairaalaa.
Pirkanmaan kansanedustajien puheenjohtaja Veijo Niemi herättelee joukkoja puolustamaan Coxaa ja Sydänsairaalaa.

Coxasta ja Sydänsairaalasta huolehdittava

Pirkanmaan vaalipiiristä eduskunnassa on 19 kansanedustaa. Pirkanmaalaisia kansanedustajia on johtanut viime vuoden ajan lempääläläinen Veijo Niemi (ps.).

– Odotan tämänkertaista ripeämpää vauhtia kansalaistemme koronarokottamiseen, hän vaatii.

Niemi nostaa maakunnan yhteisiksi haasteiksi Sydänsairaalan ja Coxan tulevaisuuden turvaamisen.

– Nämä molemmat ovat onnistuneet työssään erinomaisesti. Nyt niiden toiminnan ylle on ilmestynyt synkkä pilvi soten muodossa, hän harmittelee.

MTK-Pirkanmaan toiminnanjohtaja Visa Merikoski nostaa esille turvetuotannon haasteet. (Kuva: Markku Vuorikari / Maaseudun Tulevaisuus)
MTK-Pirkanmaan toiminnanjohtaja Visa Merikoski nostaa esille turvetuotannon haasteet. (Kuva: Markku Vuorikari / Maaseudun Tulevaisuus)

Tukien ja turpeen kohtalo kiikarissa

MTK-Pirkanmaan toiminnanjohtaja Visa Merikoski korostaa, että ilmassa leijuu lukuisia asioita, jotka vaikuttavat pirkanmaalaisen maaseudun ja maanviljelijöiden arkeen.

Merikoski odottaa, että Euroopan unioni saisi oikea-aikaisesti sovittua maatalouden tuet. Tieto on elämän ja kuoleman kysymys maanviljelijöille, jotta he pystyvät suunnittelemaan lähivuosien tekemisensä.

Merikosken mukaan myös kansalliset tuet ovat avainasemassa ja niiden laatu olisi saatava päivänvaloon.

Merikoski tarttuu ajankohtaiseen turvevääntöön. Hän pyytää voimakkaasti yhteiskunnan päättäjiä ratkaisemaan turvevyörytyksen tiimellyksessä maataloudelle välttämättömien kasvuturpeen ja kuiviketurpeen saatavuuden. Hän sanoo, että maakunnassa on turvetuotantoa Kihniössä, Parkanossa sekä Virroilla, joiden elämänpiiriin turvetuotannolla on vaikutuksensa.

– Meillä Pirkanmaalla on hyvin paljon broilerkasvattamoja, joille korkeatasoinen kuiviketurve on elintärkeä tuote. Onko kukaan vielä miettinyt sitä, mistä saamme kuiviketurvetta vastaavaan tuotteen? hän perää.

MATTI PULKKINEN