Kausivalo selättää kaamoksen – ylöjärveläiset luottavat perinteiseen valoköynnökseen

Lumettoman pimeän ajan kurottaessa yhä pidemmälle kohti vuodenvaihdetta jouluvaloista on tullut kausivaloja. Kaamospimeydessä kaikki valonpilkahdukset ovat tervetulleita.
Henriikka Uoti Ylöjärven Tokmannilta esittelee pupua ja pikkulintuja, jotka voi asettaa sekä sisälle että ulos.

Kaikki eivät ihmeemmin koristele kotia jouluksi, mutta harvassa ovat ne talot, joissa ei laiteta minkäänlaisia jouluvaloja. Valokoristeet myös ilmestyvät pihoille aina vain aikaisemmin, minkä vuoksi on alettu puhua kausivaloista. Joillain pihoilla näkee huolellisesti suunniteltuja ja toteutettuja valoteoksia, mutta valtaosa ylöjärveläisistä luottaa perinteiseen valoköynnökseen. Ylöjärveläisistä kaupoista kerrotaan, että valoköynnöksiä myydään eniten niin kappalemäärällä kuin euroissa mitaten.

– Vaihtelua saa yhdistelemällä erivärisiä lamppuja tai vaikka vain kahta eri valkoista eli kylmää ja lämmintä. Kaikkein suosituin sävy valoköynnöksissä on lämmin valkoinen, Henriikka Uoti Ylöjärven Tokmannilta kertoo.

Ylöjärveläisetkin ovat tykästyneet talon räystäiden ja ääriviivojen valaisemiseen. Suosituimmat valoköynnökset ovatkin vuosi vuodelta pidempiä, ja tämän vuoden suosikki näyttäisi olevan 48 metriä pitkä köynnös. Sillä koristaa jo räystään jos toisenkin.

Talojen lisäksi valaistaan pihan puut joko joulukuusen tyyliin tai helpolla valoverkolla. Myös lipputangosta voi tehdä ”kuusen” erityisillä lipputankovaloilla.

Kotipihaan kaivataan valoa

Kausivaloja myyvistä ylöjärveläisliikkeistä kerrotaan, että niiden kauppa on käynnistynyt vilkkaana jo marraskuussa.

– Kotoilutrendi näkyy valojen menekissä, ja varmasti myös takana oleva pitkä, synkkä syksy on lisännyt ulkovalojen menekkiä, Henriikka Uoti ja Anne Toivio arvioivat.

Jos ulkona perinteinen valoketju on suosituin, myös sisävaloissa suurin menekki on perinteisellä vaihtoehdolla. Sellaisenaankin kauniit paperitähdet ovat taas suurta muotia, ja ylivoimainen klassikko on perinteinen sähkökynttelikkö, joita myydään vuodesta toiseen eniten.

– Niitä tilataan valtava määrä jo marraskuulle, ja aina ne vain hupenevat, kauppakeskus Elon K-citymarketin Jenni Kajakulma ja Outi Peltomaa kertovat.

Kauko-ohjattavaa ja heijastuksia

Ylöjärven Hurrikaanin Sanna Sallila ja Kristiina Virta uskovat, että tämän joulun hitti on pitkä, monivärinen valoköynnös, jolla voi korostaa koko talon ääriviivat.

Vaikka perinteisiä jouluvaloja myydään edelleen eniten, uutuudetkin toki kiinnostavat. Tavaratalo Hurrikaanissa kausivaloja myyvät Sanna Sallila ja Kristiina Virta kertovat, että juuri nyt suosiotaan kasvattavat puhelimen sovelluksella kauko-ohjattavat valot sekä projektorit.

– Projektori, joka heijastaa liikkuvia valokuvioita, valaisee näyttävästi isonkin seinäpinnan, Sanna Sallila esittelee.

Joka vuosi markkinoille tulee uusia eläinhahmoja. Tämän vuoden uutuuksia ovat esimerkiksi pingviini ja yksisarvinen, joista voi helposti veikata lapsiperheiden uusia suosikkeja. Porot ja peurat pitävät pintansa vuodesta toiseen. Viime vuonna markkinoille ilmestyivät ensimmäiset pikkulinnut, jotka voi laittaa tuikkimaan sekä sisälle että ulos pihapuuhun.

Isompi on parempi

Kaikkein perinteisintä talven tunnelmavaloa luovat kynttilälyhdyt. Ne ovat vuosi vuodelta kasvaneet yhä näyttävämmiksi. Moni kokoaa lyhdyistä isoja asetelmia, ja ostaa joka vuosi lisää lyhtyjä.

– Lyhtyjen muotoilu muuttuu vuodesta toiseen vain vähän, joten uudet lyhdyt sopivat hyvin edellisinä vuosina hankittujen joukkoon, Outi Peltomaa vakuuttaa.

– Nyt on trendikästä sujauttaa lyhdyn sisään valoköynnös. Se onkin turvallinen tapa luoda tunnelmaa lapsiperheissä ja ulkona tuulisessakin säässä.

Perinteisten lyhtyjen rinnalla näkyy tänä vuonna kimaltavia kultalyhtyjä sekä tyylikkäitä mustan metallin ja puun yhdistelmiä.

K-citymarketin tavaratalopäällikkö Jenni Kajakulma kertoo, että tämän vuoden joululyhdyt kimaltavat myös kullan sävyissä.
Uutuuskynttelikössä laulavat herttaiset enkelit.
Valoköynnökset ovat edelleen joulun myydyimmät ulkovalot.
Vaaleanpunaisella sarvella varustettu yksisarvinen on pikkutyttöjen unelmavalo.