Moni haluaa nykyisin kiukaan, johon menee paljon kiviä – kiukaan teho valitaan saunan mittojen mukaan

Muutama vuosi sitten markkinoille alkoi tulla kiukaita, joihin menee paljon – jopa 80–100 kilogrammaa – kiviä. Nykyisin yhä useampi myös tällaisen kiukaan valitsee.
Pekka Järvi Pälkäneen K-Raudasta kertoo, että puukiukaiden kysyntä on Pälkäneellä suurempaa kuin sähkökiukaiden. – Näkee selvästi, että kesämökkipaikkakunnalla tässä ollaan, Järvi lisää.

– Kyllä voidaan puhua ihan trendistä, Pekka Järvi Pälkäneen K-Raudasta vahvistaa.

Sekä puu- että sähkökiuasta hankkiessa tärkeintä on tietää saunan koko: mitä isompi sauna, sitä tehokkaamman kiukaan se vaatii. Puukiukaiden tehoja ei voi kuitenkaan suoraan verrata sähkökiukaisiin, sillä sähkökiukaissa lämpöä ei valu piipun kautta ulos. Tämän vuoksi samankokoiseen tilaan tarkoitetut sähkökiukaat ovat tehoiltaan matalampia.

– Jos saunan koko ei ole tiedossa, se täytyy selvittää. Yksinkertaisinta on mitata saunan pituus, leveys ja korkeus mittanauhalla. Tilavuus saadaan laskettua näiden avulla, ja sen avulla taas selviää, minkä tehoinen kiukaan tulee olla, Järvi selventää.

Kun saunan kuutiotilavuus on selvillä, täytyy vielä huomioida se, kuinka paljon saunassa on eristämätöntä pintaa. Eristämättömät pinnat, esimerkiksi lasi, kivi ja kaakeli, lisäävät kiukaan tehon tarvetta.

– Saunojen lasiseinät ja -ovet ovat nykyisin hyvinkin yleisiä, Järvi muistuttaa.

Tehokkaammat kiukaat ovat usein hintavampia, mutta Järven mukaan kiukaan tehossa ei kannata nuukailla. Jos teho on saunahuoneeseen liian pieni, lämmitysaika pitenee ja energiatehokkuus kärsii.

– Jos empii kahden teholuokan välillä, tehokkaampi kiuas on yleensä parempi valinta, Järvi toteaa.

Kuinka usein kiuas pitää uusia?

Kiukaat, joihin menee paljon kiviä, ovat olleet kuluttajien suosiossa viime vuosina.

Kiukaiden keskimääräistä käyttöikää on vaikea arvioida. Jos sauna lämmitetään joka ilta, kiuas on tietysti kovemmalla käytöllä ja kuluu enemmän kuin silloin, jos saunan lämmittää vain kerran viikossa. Sekin vaikuttaa, kuinka pitkään aina kerrallaan saunotaan.

Karkeasti arvioiden puukiukaan käyttöikä on kymmenisen vuotta. Sähkökiuas on puolestaan teknisen käyttöikänsä loppupäässä silloin, kun sen lämmitysaika on selvästi pidentynyt, vastukset ovat vääntyneet tai kiukaan pinnan väri on muuttunut.

Kiuaskivien kunto tulisi tarkistaa kerran vuodessa. Kivet kannattaa latoa uudelleen ja vaihtaa rikkoutuneiden tilalle ehjät. Kiuaskivet voi myös silloin tällöin harjata puhtaaksi emäksisellä pesuaineella ja vedellä. Kivet tulee huuhdella ja kuivata huolellisesti.

Muodoissa ja malleissa löytyy

Kiukaiden muotoilu on kehittynyt valtavasti viime vuosina, ja niitä löytyy nykyisin monenmallisia, myös lauteiden läpi asennettavia. Nykyaikaisissa kiukaissa on usein ajastus- ja elektroninen ohjausmahdollisuus. Sähkökiukaan ostaja voi valita vaikkapa aina valmiin kiuasmallin.

– Vastoin kuin usein luullaan, aina valmis -kiuas ei juurikaan hukkaa sähköä. Syntyvä lämpö käytetään kuitenkin talon lämmitykseen, Järvi toteaa.

Kiuaskivien kunto kannattaa tarkistaa kerran vuodessa.
Kiukaita saa nykyisin monenmuotoisina.
Lämmityspuuhissa. Puukiukaan lämmittäminen on oma ohjelmanumeronsa. Palava puu luo kuitenkin saunaan ihan omanlaisensa tunnelman.