Polkemisen iloa myös korona-aikana – Pyöräilyviikolla on teema jokaiselle päivälle

Suomessa vietetään pyöräilyviikkoa 5.–13. syyskuuta. Viikon pääteema on tänä vuonna Pyöräilyn ilo.
Pyöräilyviikolla voi polkea teemapäivien mukaisesti tai muuten vaan. (Kuva: Touho Häkkinen)

Pyöräilykuntien verkoston vuosittainen, maan laajin pyöräilykampanja siirrettiin koronatilanteen takia toukokuusta syyskuuhun. Ylöjärvi kuuluu Pyöräilykuntien verkostoon. Tapahtumien järjestäjät ovat varautuneet muuttuviin olosuhteisiin ja moniin pyöräilyviikon aktiviteetteihin voi osallistua nyt myös täysin omatoimisesti.

Pyöräilyviikon 10 eri teemapäivän kautta avautuu pyöräilyn koko riemastuttava monimuotoisuus. Pyöräily ei ole vain hyväkuntoisten aikuisten kulkutapa, vaan soveltuu ikään katsomatta lähes kenelle vain. Teemapäivien avulla kannustetaan käyttämään polkupyörää millä tahansa arjen tai vapaa-ajan matkalla.

Perjantaina 4. syyskuuta vietetään kaupunkipyöräpäivää, jolloin kannattaa testata punakeltaisia Ylöjärvi-pyöriä. Seuraavana päivänä eli lauantaina on Pyöräilyviikon avaus ja Pyörä kuntoon -päivä. Tampereella perinteinen avauspäivän pyöräparaati on vaihdettu tänä vuonna omatoimisesti Pyhäjärven rantoja kierrettävälle ”Mun maisemareitille”, jonka voi aloittaa mistä suunnasta tai kohdasta tahansa.

Sunnuntaina 6. syyskuuta on perhepyöräilypäivä ja seuraavana päivänä maanantaina vietetään sähköpyöräpäivää. Sähköpyöräilyn terveysvaikutukset ovat kokonaisuutena yhtä hyvät kuin tavallisessakin pyöräilyssä, koska sähköpyörää käytetään useammin, sillä ajetaan pidempiä matkoja.

Tiistaina 8. syyskuuta on Pyörällä töihin -päivä ja seuraavana päivänä keskiviikkona on luonnollisesti Pyörällä kouluun -päivä. Aktiiviseen ja turvalliseen koulumatkapyöräilyyn kannustaa myös keväällä alkanut Fiksusti kouluun -ohjelma.

Torstaina 10. syyskuuta ohjelmassa on Pyörällä treeneihin -päivä. Silloin kannustetaan polkemaan kuvataidekerhoon, tanssitunnille, liikuntapaikalle, urheilukentälle, kuntosalille tai pururadan päähän. Pyöräily toimii hyvänä lämmittelyn muotona ennen treenejä ja palauttaa treenin jälkeen.

Perjantaina on vuorossa Pyörällä kauppaan -päivä. Ostoksia voi pakata reppuun, tarakalle, koriin tai pyörään hankittaviin sivulaukkuihin. Pyöräilymatkailupäivää vietetään puolestaan lauantaina 12. syyskuuta ja seuraavana päivänä sunnuntaina ohjelmassa on Pyörällä kaiken ikää -päivä. Suorien terveysvaikutusten ohella polkupyörä tarjoaa itsenäisen liikkumisen mahdollisuuden, jolla voi olla todella suuri ja voimaannuttava vaikutus kaiken ikäisten hyvinvoinnille.

Pyöräilyä koronan aikana

Suomalaiset ovat pyöräilleet vilkkaasti kevään ja kesän aikana. Kaupunkien pyöräliikennelaskureiden alustavat tulokset näyttävät ennätyslukemia. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan pyöräkauppa vilkastui huhti-toukokuun aikana yli 70 prosenttia. Myös kotimaan pyörämatkailu on ollut kovassa nosteessa.

– Pyöräily on ollut nousussa muutenkin ja korona-aika on kiihdyttänyt kasvua entisestään. Pyöräilystä ollaan todella kiinnostuneita ja nyt jos koskaan kannattaa panostaa pyöräliikenteen infrastruktuurin parantamiseen, Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen sanoo.

Uusi tieliikennelaki toi suunnittelijoiden työkalupakkiin lisää työkaluja, kuten pyöräkadun, kaksisuuntaisen pyöräilyn yksisuuntaisella kadulla, turvallisempia risteysjärjestelyjä sekä uudet pyöräliikenteen opasteet.

– Pyöräily on ilo mahdollisimman monelle silloin, kun olosuhteet ovat kunnossa, Hirvonen jatkaa.

Tärkeintä ovat väylien (pyörätiet, pyöräkaistat, pyöräkadut) laatu ja jatkuvuus, risteys- ja liittymäjärjestelyt, pyöräpysäköinti sekä autoliikenteen rauhoittaminen siten, että pyöräliikenne on turvallista ja houkuttelevaa katuverkolla myös ilman erillistä infrastruktuuria.

Myös ulkoilureitit muodostavat monella paikkakunnalla tärkeän täydentävän ja usein kaikkien viihtyisimmän osan pyöräilyreitistöä. Pyörämatkailussa viihtyisyys ja laadukkaat opasteet korostuvat entisestään ja lisäksi tarvitaan hyvin suunniteltuja erillisiä maastopyöräilyreittejä.