Tarkista verokorttisi vuosituloraja: joka neljännellä veroprosentti voi olla liian alhainen

Verohallinto kannustaa palkansaajia tarkistamaan verokortin vuositulorajan. Verohallinnon arvion mukaan vuosituloraja on ylittymässä joka neljännellä palkansaajalla. Jos veroprosentti on liian alhainen, loppuvuoden ansioita verotetaan korkeamman lisäprosentin mukaan. Verohallinto kannustaa palkansaajaa tekemään tarvittaessa muutosverokortin heti. Verohallinto lähettää syyskuussa tekstiviestejä kuudelle tuhannelle palkansaajalle, joiden verokortin tuloraja on ylittymässä tuntuvasti.

– Arviomme tulorajan ylityksistä perustuu siihen, että tulot jatkuvat näillä asiakkailla saman suuruisina myös loppuvuoden. Parhaiten oman tilanteensa tietää asiakas itse, ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta kertoo.

Verokortin tulorajan pohjana ovat aiempien vuosien tulot. Veroprosentti määräytyy koko vuoden tulojen ja niistä tehtävien mahdollisten vähennysten perusteella. Poikkeuksellisen vuoden takia monet ovat jo aktivoituneet verokortin tekoon.

Verokortilla olevat vähennykset kannattaa myös tarkistaa. Koska monet ovat työskennelleet koronatilanteen takia paljon etätöissä, kodin ja työpaikan välisiä matkoja on usealla palkansaajalla paljon viime vuotta vähemmän.

– Ennustamme Verohallinnossa, että sadat tuhannet asiakkaat eivät aiempien vuosien tapaan vähennä tänä vuonna verotuksessa kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja, Ylitalo sanoo.

Verohallinto muistuttaa, että 13.8. alkaen myös kodin ja työpaikan välillä käytettyjen kasvomaskien kuluja voi vähentää tietyin ehdoin matkakuluina verotuksessa.

Suosittuihin verovähennyksiin kuuluu matkakulujen lisäksi esimerkiksi kotitalousvähennys. Myös etätyöhön liittyvien kulujen vähentäminen verotuksessa kiinnostaa ihmisiä poikkeuksellisen vuoden takia paljon.

Pienemmät tulot eivät välttämättä laske prosenttia

Verohallinto kannustaa myös työttömiksi joutuneita ja lomautettuja tarkistamaan verokortin vuositulorajan, jos sitä ei ole vielä oman tilanteen muuttumisen jälkeen tehnyt.

Ansiosidonnainen päiväraha, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki ovat etuuksia. Etuudet pitää verokorttia hakiessa ilmoittaa etuutena, ei palkkatulona, jotta veroprosenttilaskenta menee oikein.

Verokortin pystyy tekemään verkkopalvelu OmaVerossa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?