Uudehko laji Ylöjärvellä: Kangoo Jumpsilla on runsaasti terveysvaikutuksia ”Tämä on vähän samanlaista kuin trampoliinihyppely”

Kun Kangoo Jumps tuli Suomeen vuonna 2018, Kirsi Jokinen oli ensimmäisten koulutettavien joukossa. Nyt hän ohjaa tunteja sekä Ylöjärvellä että Tampereella.
Kangoo club Ylöjäven esiintyjiä oli mukana Teivossa Finland X Run -tapahtumassa elokuussa. (kuva: Antti Sareela)

Usein Kangoo Jumpsista kiinnostuneiden naisten ensimmäinen kysymys kuuluu, pysyykö kengillä pystyssä. Miehet taas kysyvät, kuinka korkealle kengillä voi hypätä, kertoo Kangoo club Ylöjärven perustaja Kirsi Jokinen.

Jokinen rauhoittelee, että kengillä kaatuminen on erittäin harvinaista. Hänen tunnillaan vain yksi on kaatunut, ja sekin oli kompastuminen.

Lajissa ei tarvitse ennalta erityisen erinomaista tasapainoakaan, joskin laji parantaa sitä samoin kuin esimerkiksi luuston tiheyttä, lihaskuntoa ja hapenottokykyä.

– Tunnilla voi olla aluksi aika rankkaa, mutta hapenottokyky lisääntyy hyvin nopeasti. Itselläni on astma ja pystyin aluksi hyppimään vain minuutin kerrallaan, mutta kunto kasvoi pian. Jos jännittää, voiko tunnille tulla rapakunnossa, niin voi. Jokainen saa tehdä oman kunnon ja taitojen mukaan.

Jokisen mukaan lajia on tutkittu paljon.

– Tämä on vähän samanlaista kuin trampoliinihyppely. Koska kengissä on jouset, ne vaimentavat iskua 80 prosenttia, ja siksi laji on luustolle ja nivelille turvallinen.

Laji kehitettiin alun perin Usassa polvileikkauksista toipuville urheilijoille.

”Tämä on hauskaa ja lapsenomaista”, sanoo KIrsi Jokinen. (kuva: Kangoo club Ylöjärvi)

Hyvää mielelle

Jokinen mainitsee myös romanialaisen tutkimuksen, jonka mukaan Kangoo Jumps -treenit vaikuttavat jopa masennukseen ehkäisevästi.

– Olemme huomanneet treeneissä, että hyppiminen kyllä vaikuttaa mielialaan. Se on niin hauskaa ja lapsenomaista.

Yhteispotretti (kuva: Kangoo club Ylöjärvi)

Lihaskuntoa, hyppysarjoja

Suomessa ohjataan Kangoo power -tunteja. Jokinen kertoo, että tunteihin kuuluu koreografioita, mutta myös osuuksia, joissa ei ole ulkoa muistettavia liikesarjoja.

– Hypimme esimerkiksi 10 minuutin hyppysarjoja. Lisäksi kohotamme lihaskuntoa. Kengät painavat 2 kiloa, ja käytämme niitä lisävastuksena.

Näitä kangoo-kenkiä voi tilata Jokisen kautta. Niitä ei saa tavallisista urheilukaupoista. (kuva: Kangoo club Ylöjärvi)

Nyt ulkona, myöhemmin sisällä

Kesällä lajia treenataan ulkona Teivossa, ja 1. lokakuuta alkaen pidetään kahdet treenit sisällä sekä Tampereella että Ylöjärvellä Vuorentaustan koululla.

Kirsi Jokinen sanoo, että mukaan saa tulla koska tahansa joko ilmoittamalla hänelle tai vain ilmestymällä paikan päälle.

– Ei tarvitse yhtään jännittää, meillä on mukava porukka.

– Täällä ei ole tekstiiliurheilijaporukkaa, vaan rentoa meininkiä.

Lajilla on Ylöjärvellä noin 40-50 harrastajaa, mutta aktiivisia, koko ajan treeneissä kävijöitä on noin 15.

– He käyvät aktiivisesti neljä kertaa viikossa treeneissä molemmissa kunnissa.

10 tuntia hyppimistä putkeen

Syyskuussa Ylöjärvellä Kivijärven leirikeskuksessa järjestetään yöhyppytapahtuma.

– Olen aina sanonut, että tämä on niin kivaa, että voisin hyppiä koko yön. Nyt sitten kokeilemme, jaksammeko hyppiä 10 tuntia putkeen.

Tapahtuma pidetään 19.9., ja kevyttä hyppimistä on tarkoitus tehdä iltayhdeksästä aamuseitsemään, minkä jälkeen on sauna. Ilmoittautua pitää 14.9. mennessä Jokiselle.

Treenata voi myös ulkona. (kuva: Kangoo club Ylöjärvi)