Nordea: Korona ei vähentänyt asuntolainojen kysyntää Ylöjärvellä

Asuntolainoja on haettu vanhaan tapaan, mutta lainan lyhennysvapaita on käytetty paljon.

(arkistokuva, Jani Saarenpää)

Nordea myönsi Ylöjärvellä tammi-kesäkuussa noin prosentin verran enemmän asuntolainoja kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla, vaikka kevät on ollut koronan vuoksi poikkeuksellinen.

Kysyntä pysyi tasaisena koko kevään ajan, eikä korona aiheuttanut merkittäviä notkahduksia. Vuoden ensimmäisellä puolikkaalla asuntolainojen kysyntä kasvoi koko Pirkanmaalla 12 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

– Pidemmällä aikavälillä on toki vielä vaikea arvioida, minkälaisiksi pandemian vaikutukset alueemme asuntomarkkinoihin ja esimerkiksi asuntojen hintoihin muodostuvat, Nordean toimipaikanjohtaja Tomi Tulonen kertoo.

Kevään aikana asuntolainahakemuksia tuli ennätysviikkoina jopa 25 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Lainatapaamiset on järjestetty pääasiassa etänä.

Lyhennysvapaita käytetty runsaasti

Koronapandemian aiheuttama taloudellinen epävarmuus on näkynyt kuitenkin siten, että asuntolainan lyhennysvapaita on kysytty runsaasti.

Pirkanmaalla lyhennysvapaata on myönnetty maaliskuun puolen välin jälkeen 2 800 asuntolainaan. Maksuvaikeudet sen sijaan eivät asuntolainoissa koronakeväänä kasvaneet.

– On hyvä, että ihmiset ovat havahtuneet ajoissa taloudellisen tilanteensa muutoksiin ja hakeneet lainaansa lyhennysvapaata. Näin ei ole päässyt syntymään maksuvaikeuksia, Tulonen toteaa.

Koronakevät kasvatti myös remonttilainojen kysyntää.

– Osa ihmisistä on hyödyntänyt koronavirusepidemian myötä lisääntyneen kotonaolon nimenomaan kodin, puutarhan tai kesämökin kunnostamiseen. Remonttilainoja kysytään peruskorjauksen lisäksi paljon nyt myös vapaa- ajan asuntojen kunnostamiseen. Myös rahoitustarpeet kesämökkeihin ovat kasvaneet, Tulonen kertoo. p

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?