Saisiko olla punajuurivärjäys tai kuontaloa kirkastava savivaalennus? Kasvivärit ja -hoidot ovat nousussa, ja nyt Ylöjärvellä on aukaissut kaupungin ainut ekokampaamo

Millaisen kampaamokokemuksen voi saada ekokampaamossa? Katja Pöntinen perusti tavanomaisen kampaamonsa rinnalle ekokampaamon, jossa käytettävät väriaineet ja muut hoitotuotteet ovat ekologisia ja täysin kasvipohjaisia.
Katja Pöntinen arvioi, että Pirkanmaalla on 10–15 ekokampaamoa ja määrä on kasvamaan päin, sillä luonnonmukainen hiustenhoito alkaa olla yhä suositumpaa. Pöntisen ekokampaamoon asiakkaita tulee Kurusta asti.

Kaapiston päällä seisoo rivissä purkkeja, joiden etikettejä luettelen ääneen: nokkosta, hisbicusta, kurkumaa, punajuurta…  Ja iso purkki turvetta. Samaan aikaan päivittelen, että mitähän näille omille suortuvilleni keksisi, kun tukka on tällä hetkellä keltainen ja kuiva kuin heinäpelto.

Parturi-kampaaja Katja Pöntinen silmäilee vaaleaa hiuskuontaloani hetken ja ehdottaa:

– Punajuuri voisi sopia hiuksillesi. Se taittaa ja kirkastaa vaaleita sävyjä, vaikka itse värjäysvaihe onkin aika rajun näköinen. Vaaleille sopii myös erinomaisesti merilevähoito, joka syväpuhdistaa hiukset raskasmetallijäämistä samalla kirkastaen, hän kertoo.

Kampaamon kaapin päällä on osa kasvivärjäyksessä käytettävistä kasvijauheista. Myös muut kampaamon tuotteet, esimerkiksi hiuslakat, ovat kasvipohjaisia.

Mutta entä, jos haluaisin vielä entistä vaaleammat hiukset? Pöntisen mukaan vaalennus ei onnistu kasviväreillä, mutta keinoja on kyllä. Paras tapa vaalentaa kuontaloa luonnollisin keinoin on käyttää apuna valkosavea eli kaoliinia.

– Kaoliinista, soodasta ja miedosta kehitteestä tehdään seos, jolla voi esimerkiksi raidoittaa. Paras tulos saadaan värjäämättömään hiukseen. Kaoliinivaalennus on siitä hyvä, että se tekee luonnollisen lopputuloksen, eikä vahingoita hiusta, kuten eivät kasviväritkään. Käyttämäni kaoliini on vieläpä kotimaista.

Kasvivärien joukossa on niin punajuurta, kurkumaa, hisbicusta ja nokkosta.

Moni kampaaja allergisoituu kemikaaleille

Katja Pöntinen tutustui ekologisten kasvivärien maailmaan jo yli parikymmentä vuotta sitten opiskellessaan parturi-kampaajaksi. Koulun jälkeen hän päätyi perustamaan kuitenkin tavanomaisen parturi-kampaamon, sillä ekokampaamoilla ei nähty vielä tuolloin olevan tulevaisuutta.

Samoin tekivät Pöntisen muut opiskelutoverit, joista valtaosa on kuitenkin joutunut lopettamaan työnsä kampaajana. Suurimpana syynä tähän on ollut kampaamoissa käytettäville kemikaaleille herkistyminen.

– Kampaajat altistuvat työssään jatkuvasti haitallisille synteettisille aineille, kuten väri- ja vaalennusaineille sekä hajusteille. Ne aiheuttavat paljon allergioita, minkä vuoksi edessä saattaa olla alanvaihto.

– Itse en ole toistaiseksi allergisoitunut millekään. Haluaisin kuitenkin tehdä tätä työtä vielä toiset kaksikymmentä vuotta.

Tästä syystä Pöntinen päättikin opiskella itselleen ekokampaajan tutkinnon. Helmikuussa Siivikkalan Vasamantiellä aukaisikin ovensa Ekokampaamo Lavanda.

Ekokampaamon ”laboratoriossa” on rivissä purkkeja, jotka sisältävät mm. eri kasvijauheita.

Kasiväri ei pilaa hiusta, vaan pikemminkin hoitaa

Ekokampaamoissa käytettävät tuotteet ovat nimensä mukaisesti ekologisia ja kasvipohjaisia. Tuotteissa ei käytetä väri- tai säilöntäaineita ja ne ovat biohajoavia.

Kasviväreistä puhuttaessa moni on kuullut hennasta, joka on peräisin Intiassa kasvavasta Henna-pensaasta.

– Hennalla saadaan upeita punaisen ja oranssin sävyjä, mutta kasviväreillä saadaan aikaan myös muita sävyjä. Indigo on Hennan tavoin kasvi, ja sillä saa loihdittua tummia sävyjä.

Pöntisen mukaan kasviväreissä on parasta niiden luonnonmukaisuuden lisäksi se, että ne ovat hyvin hoitavia.

– Kasvivärit eivät kuivata tai pilaa hiusta. Kasvivärjätyt hiukset alkavat voimaan hyvin ajan kuluessa ja olen huomannut, että monella suorahiuksisella hius alkaa mennä luonnolliselle laineelle kasvivärin ansiosta.

Kasvivärit ovat jauhemaisessa muodossa. Valmis värimassa saadaan sekoittamalla jauheen sekaan kuumaa vettä.

Kasvivärit rökittävät synteettiset värit myös kestävyydellään.

– Pysyvyys on omaa luokkaansa. Olen itse värjännyt omat hiukseni kasvivärillä viimeksi kolme kuukautta sitten. Kasvivärit sopivat myös harmaille.

Pöntinen kuitenkin muistuttaa, että myös kasvivärit voivat allergisoida.

– Kasvivärit voivat sopia henkilölle, joka on herkistynyt synteettisille aineille. Mutta yhtä lailla nämä voivat allergisoida. Esimerkiksi koivuallergikolle en suosittele tuotteita, jotka sisältävät koivua. Siitepölyallergikkojen tulee kokeilla kasvivärejä varovasti.

Merilevällä voidaan toteuttaa hoito, joka syväpuhdistaa hiukset esimerkiksi raskasmetallikertymistä. Samalla hoito pehmentää ja kiillottaa hiuksia.

Ekokampaamon keskiössä myös intialainen päähieronta

Kasvivärien ohella ekokampaamon keskiössä ovat erilaiset hiushoidot, joissa käytetään niin ikään kasvikunnan tuotteita. Esimerkiksi edellä mainittu merilevähoito kuuluu Pöntisen suosikkeihin.

– Kasvivärien kanssa pelatessa on käytettävä hanskoja, mutta merilevähoitoa tehdessä en niitä käytä, koska se hoitaa samalla käsiäni. Merilevällä saadaan ihanan pehmeät hiukset.

– Myös nokkonen on todella hyvä kasvi hiusten hoitoon. Se kiillottaa ja tummentaa hiusten omaa sävyä, hän lisää.

Tuotteiden ja hoitojensa ohella ekokampaamo eroaa perinteisistä kampaamoista myös muilla tavoilla. Pöntisen mukaan ekokampaamon ideologia perustuukin kiireettömyyteen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

– Rakastan ekokampaamossa sitä, että saan antaa asiakkaalle aikaa rauhoittua ja olla siinä hetkessä. Kaikki hosuminen ja kiire siis unohdetaan.

Katja Pöntinen on työskennellyt parturi-kampaajana 21 vuotta. Luonnonmukaisuus työssä on kiehtonut häntä jo pitkään, minkä vuoksi hän päätti opiskella ekokampaajan tutkinnon.

Ekokampaamon palveluihin kuuluu kasvivärjäysten ja -hoitojen lisäksi oleellisesti intialainen päähieronta.

– Intialainen päähieronta poistaa stressiä, auttaa päänsärkyyn ja vilkastaa pään verenkiertoa. Hieronnassa käydään läpi koko yläkroppa yläselästä, niskaan, päähän ja kasvoihin.

Yhtenä erikoisuutena on toista tuntia kestävä hiusten energialeikkaus, jonka Pöntinen kertoo tasoittavan koko kehon energioita.

– Se on oikein ylellistä hemmottelua, jossa tehdään alkuun hieronta ja hiusten pesu ja lopuksi tunnin kestävä leikkaus, jossa hius leikataan sen luonnolliseen muotoonsa.